Enginar (Cynara Scolymus )
Enginar Kraliçesi
Marilyn Monroe' nun 1948 yılında, ” enginarın yuvası” Kaliforniya, Castrovillede, enginar Kraliçesi olarak taçlandırıldı ğını biliyor muydunuz?
Enginarlar aslında devedikeni bitkisinin olgunlaşmamış çiçekleridir. Yapraklan ve çiçek goncaları yenilebilir ama gövde kısmı yenmez. Enginarların, koyu mordan soluk yeşile kadar değişik renkli olanları vardır ve Yeşil Küre, Çöl Küresi, Büyük Yürek ve imparatorluk Yıldızı gibi çeşitleri bulunur. “Kudüs enginarı” enginara benzeyen tadıyla sevilen ama aslında manolya familyasına ait olan ve Cynara scolymus L. ile alakası bile olmayan besleyici bir yumrudur.
Enginarın anavatanı, büyük ihtimalle. Akdeniz’dir ve muhtemelen italya, Sicilya’dır. Antik Mısır yazılarında, enginarlar, kurban etme ve bereket sembolü olarak görülürdü ve I.S. 77 yılı kadar eskilerde. Yunan ve Roma edebiyatında enginarlardan bahsedilmişti, ön altıncı yüzyıl Avrupa’sında, enginar, soyluların favori yiyeceklerinden biriydi. Dünyanın en eski şifalı bitkilerinden biri olduğu düşünülûyor. ispanyollar enginarı 1600 yılında Kaliforniya’ya getirdi ama 1920′lere kadar Amerikalılar tarafından rağbet sine fct dünyanın enginar merkezi” diyor. Castroville, Birleşik Devletler’in tek enginar işleme merkezine ev sahipliği yapmaktadır.
Enginarlar; C vitamini, folate, besleyici lif, magnezyum ve potasyum açısından zengin bir kaynaktır. Enginarlar, karaciğer sıvısı üretimini harekete geçirerek sindirime yardımcı olan ve ayrıca iştah arttırmaya yardımcı olabilecek cynarin fitokimyasalını içerir. Enginarlar, kendisine benzeyen Meryemana dikeninde de bulunan, silymarin flavonoidini içerir. Sılymarinin, karaciğere koruma desteği verdiği ve kötü kolesterolün daha zararlı oksidatif forma dönüşmesini engelleyerek, kalp hastalıklarından koruduğu düşünülür. USDA’nm 2004 yılma ait bir çalışmasına göre, enginar, en çok antioksidan içeren 100 vivecek arasında yedinci sıradadır.
Tarih boyunca, Mısırlılar ve Avrupalılar enginarın cinsel gücü arttırdığına, gebe kalmaya yardımcı olduğuna inanmışlardın Yunan ve Pvomalılar enginarı, vücutta düzen sağlamak ve mide bozukluklarını düzeltmek için kullanmışlardır. Enginar tüketiminin, safra kesesi ve karaciğerdeki zehri yok ederek kanın “temizlenmesine” yardım ettiği, söylenmektedir. Enginar, ayrıca, yılan ısırmaları, anemi, ödem (şişlik), kireçlenme ve kaşınmayı tedavi etmek için kullanılmaktadır.
YÜKSEK KOLESTEROL: Araştırmacılar, enginar yaprağı özünün insanlarda
kolesterolü düşürebileceğim keşfetti.
Kan Dolaşımı: Denek farelerle yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, yabanı enginarın, yeterli kan akışına sahip olmayan damar ve arterleri onandığım keşfetti.
Sindirim Sağlığı: Hayvan deneklerin üzerinde yapılan çalışmalar, enginardaki kimyasalların, sindirim sistemindeki rahatsızlıkları durdurabileceğim gösterdi. Kimyasalların, bağırsaktaki kasılışlı hareketlen durdurdu. Ayrıca, insan deneylen, enginar yaprağı özünün,
ishal ve hazımsızlığın belirtilerini azalttığını gösterdi.
Seçim Ve Saklama:
Enginar seçerken ağır, yaprakları sıkıca kaplı ve koyu yeşil olanları seçmeye dikkat edin. 9 Enginarları, plastik poşet içinde, buzdolabında saklayın ve satın aldıktan sonra dört gün içinde kullanın.
Hazırlama Ve Servis Önerileri:
1 Enginarları iyi yıkayın.
• İstiyorsanız kökünü 11,5 kadar kesin. Kökü yenilebilir ve kesilmesi şart değildir. Zarar görmüş yaprakları ayırın.
• Buharda pişirmek de bir seçenek ama enginarı pişirmede en
yaygın metot, enginarı bir tencereye koyup, üstünü kaplayacak kadar su ve bir yemek kaşığı zeytinyağı koymaktır. Suyu kaynatın, tencerenin kapağını kapatın ve ateşi kısın. 25 30 dakika pişirin.
• Yemek için, pişirilmiş enginar yaprağını mayoneze veya zey
tinyağı tuz ve biberden oluşan karışıma batırın, Enginar yaprağını özünü, dişlerinizin arasında tutarak sıyırın. Enginarın göbeğinin tepesindeki ince iplikleri koparın ve “yüreği” ortaya çıkarmak için geriye kalan bütün kabuklarını soyun. Meyvenin içini dilimleyin ve aynı karışıma batırın… Tadını çıkarın! 8 Çabuk ve kolay bir yemek yapmak için, salata ve makarnalara kavanoz veva konserve enginar kullanın.
• Ekmek kırıntısı, sarımsak ve tereyağı karışımıyla yapraklan
doldurun. 20 25 dakika, 350 derece ısıyla fırında pişirin. g Enginar, mayonez, tuz, biber ve su kestanesini karıştırarak muhteşem bir enginar sosu yapın.
• Enginarın eti salatalarda, soslarda veya sade olarak çok lezzet
lidir. Buharda pişmiş enginar etinin üstüne zeytinyağı, pürüzlü karabiber ve biraz da tuz serpin.
Servis: 12 adet * Hazırlama ve pişirme süresi: 35 dakika tarif 5 adet enerji deposu yiyecek içerir.
Malzemeler:
1 kap mayonez
1 tutam kırmızıbiber
V4 su bardağı taze kişniş (Çin maydanozu) doğranmış
1 tutam karabiber
1 yemek kaşığı taze yeşil limon suyu
1 tutam deniz tuzu
1 diş taze sarımsak, kıyılmış
6 adet taze enginar
Hazırlanışı:
ilk beş malzemeyi, yiyeceğin tadını etkilemeyen bir kâsede karıştırın. Gerekirse soğutun. Enginarları, büyük bir tencerede, buhar aparatıyla ya da buharın üstüne koyacağınız bir tel süzgeçte pişirin. Çatal batırıldığında yumuşak gelene kadar, yaklaşık 25 dakika pişirin. Şems etmeden önce, yapraklardaki suyun süzülmesi için, enginarları ters çevirin. Enginarları sıcak servis edm. Kişnişli mayonezi soğuk servis edin.
Besin Öğeleri:
Kalori: 147; Toplam yağ: 15 gr.; Doymuş yağ oranı: 2 gr. ; Kolesterol: 7 mg. ; Sodyum: 205 mg. ; Toplam karbonhidrat: 3 gr ; Lif: 3 gr.; Seker: 18 er, ; Protein: 2 sr.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder