8 Ekim 2013 Salı

Evde Zeytin salamurası nasıl yapılır

Evde Zeytin salamurası nasıl yapılır






Size Zeytinlerin tatlandırması için gerekli bilgileri aşağıda veriyorum. kolay gelsin ve şimdiden afiyet olsun.
Not: Kullanacağın su Klorlu olmasın suyu başka bir kapta 2-3 gün dinlendir, kullanacağın tuz kaya tuzu olsun veya içinde iyot olmasın.
Zeytinler vişne kırmızısı rengini aldıkları zaman ağaçlarından toplanır. Acılığının giderilmesi üzerine 4-5 gün suda bırakılır. Bu sırada günde 1 defa suyu değiştirilmelidir. Acılığı giderilen zeytinler, litresinde 40-60 gr. tuz bulunan salamura ierisine yatırılır. Siyah zeytin salamurasına koku vermek üzere defne yaprağı, sarmısak gibi kokulu şeyler katılabilir. 

Yeşil zeytinler toplanır, çürük ve kurtlular ayıklanır. Çöpleri koparılır, yıkanır. bir çekiçle vurularak çatlatılır veya bıçakla 3-4 yerinden çekirdeğe dayanacak şekilde çizilir, suya atılır. on-onbeş gün sade suda, iki günde bir suyu değiştirilmek suretiyle bekletilir. 

Çekiçle kırma zeytinler daha çabuk olur. Zaman zaman zeytin tadılır, acılığı gitmemişse biraz daha suda bırakılır. Tadlanmışsa sudan alınır. Bir kilosuna bir kahve kaşığı dövülmüş limon tuzu, bir tatlı kaşığı ince tuz ile zeytinler karıştırılır, harmanlanır. Kavanozlara doldurulur. Üzerine basılıncaya kadar su konur. Kavanozun üzerine zeytinyağı konarak hava ile teması kesilir. Bir taraftan yenmeye başlanabilir. Not: Çekiçle kırma ve çizme zeytin ayrı ayrı yapılmalıdır çünkü kırma zeytin daha çabuk olur. 

Sele Zeytini 

Ağacından rengi laciverde dönmüş zeytinler koparılır veya çarşıdan alınır. Sağlam, çürüksüz, kurtsuz zeytinler bir tarafa ayrılır, yıkanır, suları süzülür. Kilosuna 300 gr. tuz hesabıyla beş kilo zeytine bir buçuk kilo iri tuz alınarak karıştırılır. Bir çuvala veya seleye konur. Üzeri ağır bir taş **** birkaç taş ile bastırılır. Böylece acı suyunun akması sağlanır. Zaman zaman bakılır, zeytinler buruşup tatlanmışsa ve acısı kalmamışsa yenmeye başlar. Bu zeytinleri uzun müddet muhafaza etmek için elle oğularak tuzu giderilir. Kavanozlara doldurulur, ağızları kapatılır. Yine zaman zaman küflenip küflenmediklerine bakılır. Küflüler varsa seçilir, yıkanır, evvela onlar yenir. Küflenmemişse öyle bırakılır. Yenmek istendiğinde yenecek miktar ayırılır, sıcak suda yıkanır. Üzerine zeytinyağı dökülür, limon sıkılır, afiyetle yenir. 


Bir başka tarif

Sele Zeytini
Leğenin içine tahta bir yükselti koyup çuvalı tahtanın üzerine yerleştiriyoruz. Bundaki amaç çuvalın akan zeytin suyundan uzaklaştırılması, temasın engellenmesi. Toplanan veya alınan zeytinleri çuvala veya seleye biraz zeytin biraz kayatuzu olacak şekilde sırayla yerleştiriyoruz. 3-4 gün hiç dokunmadan bekliyoruz. Sonra hergün çuvalı değiştiriyoruz ki zeytinler iyice karışsın .Leğendeki acı suyu da döküyoruz. Acı suyu akıp tuzla pişmesi tamamlanınca ki bu yaklaşık 15-20 gün sürebilir ve zeytinler büzüşür , tadına bakıp kavanozlara koyun. Salamura zeytin gibi uzun süre dayanmayacağını da unutmayın. 

Salamura Zeytin
Ben kavanoza zeytini ve kaya tuzunu koyup (yaklaşık 1 kg zeytine 2 yemek kaşığı kayatuzu diyeyim zira gözkararı yapıyorum) çok az da zeytinyağı ekleyerek kavanozun ağzını kapatıyorum. Her gün kavanozu sallayarak zeytinin suyunu salmasını sağlıyorum. Bu da 15 gün gibi bir sürede oluyor ve tüm bir yıl boyunca hatta daha da uzun süre bozulmadan kalıyor. Zeytinin aroması yani hafif burukluğu hoşunuza gidiyorsa yemeye daha erken başlayabilirsiniz, yok buruk olmasın derseniz daha uzun süre kavanozda kendi suyunda tutun. Kavanozdaki suyu dökmeyin, zeytin içinde kalsın.Sofrada kekik, kırmızı pul biber ve limon ile tatlandırın.

Yeşil zeytin 
Yeşilken toplanan zeytin çekiç veya havan eli ile bir tahtanın üzerinde kırılır, bol suda hergün birkaç kez suyu dokülüp yenilenerek tatlandırılır. Ama siyah zeytine göre daha zahmetlidir. Yaklaşık 10 - 15 gün süren tatlandırma sonrası kavanozlara alınır, üzerine bol zeytinyağı dökülür. Afiyetle yenir.



Çizme yeşil zeytin yapımında uygulanması gereken önemli noktalar vardır:

1-Çizme yeşil zeytin yapımında sert çeşitlerle sıhhatli sağlam daneler ile çalışılmalıdır. 

2-Hasat zamanına gerekli özen gösterilmeli,olgunluğu ilerlemiş zeytinlerde bozulmalar artacağından bu devreye dikkat edilmelidir.

3-Tüm sofralık zeytin yapımlarında olduğu gibi Çizme yeşil zeytin yapımında da el ile hasat yapılmalıdır.

4-Zeytin daneleri içindeki yapraklar bereli,böcek tahribatlı gibi kaliteye etki edecek unsurlardan iyice ayıklanmalı,zeytinin temiz olmasına dikkat edilmelidir.

5-Çizme makinalarının temizliğine ve bıçak keskinliğine büyük dikkat gösterilmelidir.

6-Çizilen zeytinlerin konulduğu kaplar çok iyi temizlenmiş olmalıdır.

7-Su içinde tatlanana zeytinler vakit geçirmeden tuzlu suya alınmalıdır.

8-Tuzlu su içinde tuz kontrolleri sık sık yapılarak tuz yüzdesi %7’nin altına düşürülmemelidir.

9-Ambalajlamada temizliğe dikkat edilmeli,ambalaj kapları tamamen salamura ile doldurulmalı,üzerlerine hava temasını kesmek amacıyla natürel zeytinyağı konulmalıdır.Aksi halde hava boşluğunda gelişen küf ve mayalar zeytini bozar.

10-Çizme yeşil zeytin fazla dayanıklı değildir.Yukarda saydığımız şartlara uyulmalı ve kısa zamanda tüketme yoluna gidilmelidir.Serin ve kuru yerlerde depolanmalı,depoda tüm sağlık koşullarına uyulmalıdır.

Kaynak


---------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu alttaki makalede okulda öğretilen..

Yeşil Zeytin Yapılması

Yeşil zeytinler her çeşit zeytinden yapılabilir. Ancak samanlı, Trilye, Memeli, Çilli eşitleri bu iş için daha uygundur.

Zeytinler yeşilden saman sarısı rengine dönerken hasat edilir. Hasat zamanı Marmara Bölgesinde Ekim sonu-Kasım başı, Ege Bölgesinde Eylül sonu-Ekim ortasıdır. Hasatta ve nakliyede zeytinler fazla ezilip büzülmemelidir. Daha sonra zeytinler boylarına göre ayrılır. Bu işlem kullanılan eriyiğin tüm zeytinlere ulaşmasına ve aynı zamanda etki etmesini sağalar. Zeytinler kararmadan hemen işlemeye alınmalıdır.

Zeytinlerin acılığının giderilmesi için Sodyum Hidroksit (NaOH) (Südkostik-Kostik) kullanılır. Bunun için 100 lt suya 1,5 kg kostik veya zeytinimize kullanabileceğimiz su ağırlığının %1,5'ğu hesabıyla eriyik hazırlanır. Kostik iyice eritilmelidir. Kostik fazla katılırsa zeytinin et kısmında yumuşama ve kabuk ayrılması görülür.

Yeşil zeytin işlenmesi beton, plastik, tahta fıçılarda yapılır. Ev şartlarında plastik bidon veya leğenler kullanılabilir. Zeytinle doldurulmuş kap içine eriyik doldurulur. Zeytinin üzerine tahta ızgaralar konularak hava almamasına dikkat edilir. Hava alan zeytinler kararır.

Eriyik, eğer zeytinin acı olması isteniyorsa 4/3'üne işlemelidir, tatlı olması isteniyorsa tamamına işlemelidir. Eriyiğin zeytine işlediğini şu şekilde anlarız. Bir adet zeytin tanesi alınır enine kesilerek esmerleşmesi beklenir. Tanedeki kararma durumuna göre işlemiş olduğu miktar göz kararı ayarlanır veya laboratuar şartlarında fenol fitaleyin eriyiğinden birkaç damla damlatılarak renk değişmesinden eriyiğin işlemiş olmasına karar verilir. Önce karan kısım eriyiğin işlediği kısımdır.

Başlangıçtan 5-6 saat sonra ilk işleme derinliği kontrol edilir. Daha sonra saatte bir yapılır ve en sonunda 15 dakikada bir yapılır. Bu süre sonunda istenilen işleme derecesine ulaşılınca zeytinler hava almadan temiz su ile yıkanır. 30 dakika sonra bu su boşaltılır. Su verme işleminde kabın tabanına suyun hortumla verilmesi, üstten suyun akıtılması yoluyla su değiştirilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus yeşil haldeki zeytinlerin hava ile temasını önlemektir. Bundan sonra 5 saat ara ile 6 yıkama daha yapılır. Her yıkamadan sonra kap hava almadan suyu değiştirilir.

Yıkama işleminden sonra zeytinler 100 lt suya 8 kg tuz hesabıyla salamura
hazırlanarak hava almayacak derecede hızlı bir şekilde bidon veya teneke kutulara konur. 1 hafta sonra tuz oranı azalacağından tuz katılarak ilk tadına ulaştırılır. Bunun nedeni zeytinin ilk haftada salamuradaki tuzu emmesidir. Hava almayan bir kapta yeşil zeytin bu şekilde 20°C' de 1-2 ayda olgunlaşır. Yeşil zeytin salamuraya konmadan yenilebileceği gibi salamuradan sonra da yenilebilir. Düşük ısılı ortamda olgunlaşma süresi uzar. 2. ayın sonunda yeşil zeytinimiz hazırdır. Salamura içerisine limon dilimleri yerleştirilerek ayrı bir lezzet oluşturulabilir.


Sele Zeytini

Zeytinler ağaçta iyice kararıp olgunlaştıktan sonra hasat edilir. Sağlam taneler sele, sepet veya tahta sandıklar içinde 100 kg zeytine kaya tuzu veya normal tuzdan 15 kg karıştırılır. Kaya tuzu tercih edilmelidir, bu zeytine has lezzeti sağlar. 

Daha sonra bir kat tuz bir kat zeytin olmak üzere kaba istiflenir ve kabın ağzı uygun bir bezle örtülür. Kap birkaç günde bir ters yüz edilerek bir önceki duruşunun tersine yatırılıp tuzun iyice teması sağlanır. 

Taneler tuzun etkisi ile suyunu salar, bu nedenle seleler akan suların yıkanıp akıtılabileceği bir yere konulmalıdır. Bu şekilde 3-4 haftada zeytinlerin acılığı giderek yenecek duruma gelir. 

Bu yöntemde zeytinlerde %20-30 fire verilir. Fire miktarının az olması için zeytin yapılan yerde hava akımı olmamalı aksi takdirde taneler kurur ve yenilecek kısım çekirdek üzerinde ince bir tabaka halinde kalır. 

Olgunlaşan zeytinler yıkanıp tuzlarından temizlenir. Kurumasına izin verilmez ve zeytin yağı ile yağlanır. Tatlandırmak için taneler arasına kekik, defne yaprağı veya limon dilimleri konulabilir.


Siyah Zeytin Yapılması

Zeytinler tanelerin siyahlaştığı, et kısmının menekşe mor renk aldığı zaman hasat edilir. Erken hasat edilen zeytinler koyu siyah zeytin vermez. Geç hasat edilenler de
salamurada yumuşar ve ezilir. Hasat edilen zeytinler ezilmiş, yaralı, haşere tahribatı görmüş ve rengi bozuk olanlardan temizlenir.

Aynı boyda ayıklanan zeytinler bir kez yıkanarak salamuraya konur. Yıkamada zeytinler 2-3 gün su içerisinde kalırsa tarımsal ilaç artıklarında temizlenir. Böylece kısmen acılık da gider. Salamura kapları işletmelerde beton, plastik, tahta fıçılarda yapılır; ev şartlarında plastik leğen ve bidonlar kullanılabilir. Kaplara zeytin konmadan önce az miktarda su konursa zeytinin boşaltılması veya kaplara yerleştirilmesinde yaralanma olmaz bu amaçla en iyisi ev şartlarında plastik kaplarda yapmaktır. Bu kaplar kullanılacakları zaman iyice yıkanmalıdır.

Salamura, 100 lt suya 11 kg tuz hesabıyla veya zeytin için kullanılacak hacimdeki suyun %11'i kadar tuz katılarak hazırlanır. Kaplara zeytinler yerleştirildikten sonra salamura zeytinin üzeri iyice kaplanıncaya kadar doldurulur. Salamurası konulan zeytinlerin üzerine tahta ızgaralar yerleştirilerek salamura yüzeyine çıkması engellenir. Salamuradaki tuz miktarı birkaç gün sonra zeytinin tuzu emmesi nedeniyle azalır. Bu durumda ev şartlarında %11'lik salamuranın tadını en iyi olarak lezzet testi ile ağza bir miktar salamura alınıp tadını tespit ederek sabitleyerek, işletme şartlarında ise Bome areometreleri ile belirlenir. Azalan tuz miktarını belirlenen tat oranına ayarlamak gerekir. Yani salamuraya tuz ilave edilir ve karıştırılır. Salamuraya konan zeytinlerde 2-3 gün sonra olgunlaşma başlar. Olgunlaşmanın iyi olması için önceki yıldan kalan iyi bir salamura veya bir miktar ekşimiş yoğurt katılabilir. Olgunlaşan salamuranın tuz miktarı 2 ay boyunca haftada iki kez kontrol edilir ve aynı oranda kalması sağlanır. Zeytinler 8-9 ayda yeme olgunluğuna gelir. Bu süre içinde tuz miktarı kontrol edilmeli, karıştırılmalıdır. Eğer üzerinde küf tabakasından ibaret bir zar oluşursa buna izin verilmemeli, temizlenmelidir.


Dolgun (Buruşmamış) Siyah Zeytin Yapımı

Zeytinlerin, yaralı, bereli ve haşereleri tarafından zarar görenleri temizlenir, boylarına göre tasnif edilir. İyice yakındıktan sonra paslanmaz çelik tanklarda veya beton havuzlarda 500 ppm' lik CaCl2' lü su içinde 24 saat bekledikten sonra tatlandırma işlemine başlanır. Zeytinlerin üzerinde balmumu (Wax) tabakasının alınması için %0,1'lik Kostik (NaOH) (pH 12) olacak şekilde eriyik hazırlanır. Bu eriyiğin kullanılmasının nedeni zeytin denelerinin çatlamaması ve yumuşamaması içindir. Zeytinler bu eriyik içinde beklerken tankın tabanına yerleştirilen borulardan devamlı hava verilir. Bu işleme kostiğin danenin 1-1,5 mm altına işlemesine kadar devam edilmiştir. Bu süre ortalama 10-12 saat sürer. Bu sürenin sonunda pH' ın 10'a düştüğü görülmüştür. Kostikli suyun rengi açık mor renkte olup fazla renk salmaz. Kostikli su boşaltılarak zeytinler bol suyla yıkanır. Daha sonra %1'lik kostik eriyiğine zeytinler alınır. Bu zeytinleri tatlandırmak için yapılır. Kostik tanenin 2/3'üne işledikten sonra boşaltılıp zeytinler bol suyla yıkanır. Kostiğin taneye işlemesi %1'lik fenol ftalein ile devamlı kontrol edilir. Zeytin tanesi bir çakı ile uzunluğuna kesilerek fenol ftalein damıtıldıktan sonra oluşan kırmızı renk nedeniyle kostiğin işlediği kısım takip edilir. Kostiğin tanenin sapa bağlandığı yerde daha hızlı bir şekilde tane içine girdiği tespit edilmiştir.

Bol su ile yıkanan zeytinlerin üzerine %97'lik H2S04'den 100 litre suya 20 ml ilave edilir (pH' sı 2-3 olmalı). Bu esnada hava verilerek pH ölçümlerine devam edilir. 8-10 saat sonra pH 5-6 ya yükselmiş ve asitli su boşaltılarak zeytinler bol su ile tekrar yıkanmıştır.
Zeytinlerin acılığını tamamen gidermek için asit 8-10 saat arayla bol suyla temiz bir yıkama ve asit ilavesi işlemleri bir hafta boyunca devam ettirilir. Bu şekilde zeytinlerin acılığının giderilmesi sağlanmış olur. Tatlanan zeytinler % 5'lik salamuraya alınır. Tuz konsantrasyonundaki azalışlar diğer zeytin salamuralarında olduğu gibi devamlı kontrol edilerek salamuradaki tuz oranı %5 civarında tutulur. Bu yöntemde zeytinler 1 ayda yeme olgunluğuna gelerek sofralarda kullanılmak üzere azot gazı verilmiş ambalaj malzemelerinde veya hemen piyasaya sürülerek tüketilir.

Çabuk Siyah Zeytin Yapılması

Olgunlaşmamış menekşe, mor renkli zeytinler seçilir, ayıklanır. Kaplara konan zeytin üzerine %1.5'lukkostik eriyiği kullanılır.

Mevsim nedeni ile su soğuk olduğundan (15°c) kostiğin taneye işlemesi geç olur. Bu ısıda eriyik tanenin 4'te 3'üne 11 saatte, tamamına 15-16 saatte işler. 

Tanelere işleme yine tane enine kesilerek kararmasından tespit edilir veya belirtilen saat zarfında işlendiğine kanaat getirilir. Ülkemiz siyah zeytinlerinde az miktar acılık istendiğinden tam işlenmesine izin verilmez. İstenen işleme miktarına ulaşınca eriyik zeytin dolu kaptan boşaltılır.

Kap temiz su ile doldurulur 30 dakika sonra bu su boşaltılır. Ve tekrar su ile doldurulur. Zeytinlerin hava alması önemli değildir. 5 saat ara ile 5 kez yıkama yapılır. 

Yıkanan zeytinler %3'lük salamuraya konur. Bir miktar ekşi yoğurt katılırsa olgunlaşmanın yararınadır. 

Zeytin salamuradan 2 hafta sonra çıkarılarak alınır. Plastik veya paslanmaz çelikten yapılmış uzun masalara yayılır. Hava ile temas eden zeytinler iyice yıkanır. 24 saat bu şekilde bekler. Bu işlem sırasında zeytinlerin üzeri hava alabilecek bir bezle örtülür. Çünkü, örtülmezse çevrede olması muhtemel sirke sinekleri zeytine musallat olurlar. 

Bu işlem sonunda %8 veya %11'lik tuz oranında zeytinler tekrar salamuraya konur. Bu şekilde çabuk siyah zeytin 20 günde hazır olabilir.




Kalamata Usulü Zeytin Yapımı




Kalamata, Yunanların yaygın olarak kullandığı bir yemeklik zeytin yapma yöntemidir. Tüm Avrupa ülkelerinde büyük ilgi gören bu zeytin işleme biçimi bizim yurdumuzda da hızla yaygınlaşmaktadır. Kalamata usulü, iri zeytin türlerine uygulanır. Memleketimizde bilinen adıyla eşek zeytini (Kalamata) bu iş için en uygun olanıdır.


Sanılanın aksine Kalamata sadece bir zeytin çeşidi değil, Yunanların yaygın olarak kullandığı bir yemeklik zeytin yapma yöntemidir. Tüm Avrupa ülkelerinde büyük ilgi gören bu zeytin işleme biçimi bizim yurdumuzda da hızla yaygınlaşmaktadır. Kalamata usulü, iri zeytin türlerine uygulanır. Memleketimizde bilinen adıyla eşek zeytini (Kalamata) bu iş için en uygun olanıdır.

Ayrıca Yunanistan’da bulunan Volos bölgesi zeytinlerinden Volos çeşidi ve İspanya’da yaygın olan Hojiblanca çeşidi de Kalamata usulü yemeklik zeytin yapımında kullanılır. Pek tanınmamakla beraber Manisa Saruhanlı’daki Büyükbelen beldesinde bolca bulunan Tekir zeytin çeşidi de bu yöntem için uygundur.

Kalamata usulü zeytin yapmanın iki yolu vardır.

1.Yöntem:

Hepsinin bir arada olma ihtimali çok az da olsa Kalamata, Volos, Hojiblanca veya Tekir gibi çeşitlerin sadece birisini zeytin işlerken kullanın. Burada kullanılacak zeytinler olgunlaşmış ve kızıllaşmış veya kararmış olmalıdır.
Diğer zeytin işleme yöntemlerinde olduğu gibi zeytinleri olgunluk derecelerine göre gruplayın.
Bozuk, çürük, zeytin kurdu tarafından yenmiş, şekli bozuk zeytinleri, yaprakları ve sapları; sağlam zeytinlerin içinden ayıklayın. Üzerinde birikmiş bahçe tozları ve diğer pislikleri temizlemek için zeytinleri bir kabın içinde bir gece ıslayın.
Her zaman olduğu gibi hijyen (temizlik) kurallarına uyun ve iyi kalite içilebilir su kullanın.
Ertesi gün temizlenmiş taze, parlak, kızıl veya  siyah zeytinleri 3 yerinden çekirdeğine kadar dilimleyerek %8-10’luk salamura suyuna doldurun. Zeytinlerin acılığı gidene kadar zeytinler bu salamura suyunun içinde bekleyecek. Tüm zeytin işleme yöntemlerinde olduğu gibi salamuralık kabın ağzına kadar su ile dolu olmasına dikkat edin. Zeytinlerin üzerine bir baskı aracı (tabak, tahta parçası gibi) koyarak suyun yüzeyine çıkmalarını engelleyin. Pratik bir ölçü olarak zeytinler suyun en az iki santimetre altında kalmalıdır.
Acılık kabul edilebilir bir seviyeye gelince yani zeytinler acı bile olsa yenebilecek duruma gelince, salamuradan hepsini çıkararak ya bir gece üzüm (şarap) sirkesi içinde bekletin. Sonrasında yeni yani tekrar hazırlanmış %8-10 salamura suyunun içine koyun ya da 3 ölçü %10’luk salamura suyu ve bir ölçü üzüm (şarap) sirkesinin karışımından olan sıvının içine koyun.
Kavanozun veya fıçının üzerine zeytinlerin hava almasını ve oksijenle temasını önlemek için yüzeyini kaplayacak kadar sızma zeytinyağı koyun. Zeytinler tatlanmaya devam edecektir. Yiyeceğiniz kadar zeytini buradan çıkarıp yiyebilirsiniz ya da kolaylık olması bakımından bu zeytinleri küçük kavanozlara koyabilirsiniz.

2. Yöntem:

Birinci yöntemin ilk bölümlerini burada da aynı şekilde tekrarlayın. Daha sonra siyah olgunlaşmış parlak zeytinleri ya sade ya da %2’lik salamura suyunun içine koyun. Bu suyu her gün 5-10 gün boyunca değiştirin.
Bu değişim süresince acılık kabul edilebilir bir noktaya gelmiş olması gerekir. Ondan sonraki bölümü yine 1. yöntemde olduğu gibidir.
2. yöntemin kullanılmasının amacı zeytinlerin daha kısa sürede yenebilir hale gelmesidir. Her iki yöntemde de %10’luk salamura suyu içine konmuş zeytinlerin pH’ı 4-4.5 olmalıdır. 
Bu zeytin çeşidini seviyorsanız, çok kısa yöntemle tatlandırmak da mümkündür.
Yukarıda sayılan yöntemlerle olduğu gibi zeytinleri çizerek hazır hale getirdikten sonra sıcak bir sobanın yanında ılık suyun içinde bekleterek 5-6 günde yenebilir hale getirmek mümkündür. Ancak o kadar hızlı tatlandırılan zeytinleri de bir o kadar hızlı tüketmek gerekir. Aksi takdirde zeytinler yumuşar ve erimeye başlar. Yumuşamayı önleyemiyorsanız, yumuşayan zeytinlerin çekirdeklerini çıkarıp blender’dan geçirin. İyice ezilen zeytinleri tel süzgeçten geçirin ve içine bir miktar zeytinyağı ve tuz koyun. İşte size zeytin ezmesi. Baharatlı ve şifalı otlarla sevenler de istediği şifalı bitkinin dalını veya meyvesinin kabuğunu içine katabilir. Damak tadı ve zevkinize göre dilediğiniz gibi zeytin ezmenizi tatlandırabilirsiniz.
Önemli not: Portalımızda diğer bilgi amaçlı makalelerde anlatıldığı gibi burada bir kez daha hatırlatmakta yarar vardır. pH’ı dijital pHmetre ile ölçebilirsiniz. Tuz oranını ölçmek için Pomemetre kullanmalısınız. pH değeri yüksekse salamura suyunun asidik özelliği zayıflamış demektir. pH’ı düşürmek için laktik asit kullanın. Bir litre suya maksimum 1.5 santimetre küptür.



Kaynak: 
Tarım Meslek Lisesi Ders Notları -Selahattin YILMAZ



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top