6 Mart 2011 Pazar

PLUMERIA ÇIÇEĞI

Plumeria Hint mabet ağacı

Plumeria Hint mabet ağacı




Dünyanın en güzel çiçeği ve çiçeklerinin kokusuna sahip ağaçlarından olan, Plumeria’lar apocynaceae sınıfından, yaprak döken veya yarı-her daim yeşil, 8 türü olan, çalı veya küçük ağaçlardır. Dolgun dalları üzerindeki, koyu yeşil yaprakları 25-30cm uzunluğa erişir, altları hafif tüylüdür. 6metre yüksekliğe ve 4 metre genişliğe erişebilen bir ağaçtır. Salkım şeklindeki gösterişli ve parfüm kokulu çiçekleri bütün yaz ve sonbahar boyunca açar.

Sukkulent gövdeleri, kalın ve etli dalları vardır, anavatanları tropik ve subtropik Amerika’dır. Asyada, Budist Hint’liler, tapınaklarını bu bitkinin gösterişli ve parfüm gibi kokan çiçekleri ile süslediklerinden, Hint Mabet Ağacı , Plumeria alba vatanı Küçük Antiller ve Porta Rico, olduğu için Batı Hint Yasemini olarak adlandırılmaktadır.Ülkemizde sahil şeridinde Amerika kökenli olduğu için olsa gerek çiçekçiler Amerikan Fulu olarak,yavru vatan Kıbrıs’ta Fitne adı ile adlandırılmaktadır. Anavatanlarının dışında, tropik ve subtropik birçok ülkede peyzaj ve süsleme amaçlı kullanılmaktadırlar. 

Üretim Teknikleri:




Tohumdan veya çelikleme ile üretililirler.Üretim aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlar.Özellikle yurdumuzun iç kesimlerinde hele hele 18 C°den aşağı düşen sıcaklıklarda ve bitkinin dayanamıyacağı C°4 den aşağıdaki sıcaklıklarda.

Tohumdan Üretim:





Tohum çimlendirmede gereken en önemli şey toprak seçimi ve sıcaklıktır.



Toprak seçimi için drenajı iyi olan çeşitlerden olmalıdır.2/3 perlit ve kaliteli torf.Eğer bulunamıyorsa herhangi bir dera kenarından bulabileceğimiz milli toprak.Benim şahsi tecrübem kaliteli torf bulmakta sıkıntı olduğundan milli toprak.Çimlendirme işini kağıt peçete kullanarak yapmakta mümkün.



Plumeria’da sıcaklık kesinlikle 18 C° altına düşmiyecek.Bu verdiğimiz sıcaklık bitkinin eğer kış uykusuna yatırılmıyacaksa her durumu için geçerli sıcaklıktır.Eğer kış uykusu düşünülüyorsa 4C° ve ışıklı bir yer düşünülmelidir.

Ekilen tohumlar sıksık sulanmalı ve takriben 8-10 gün içinde ilk filizler beklenmelidir.Yaprak sayısı 6-8 civarında çelikle üretim kısmında maddeler halinde sıralanacak konulara dikkat edilerek saksılara aktarılmalı.İlk kışını uygun bir saksıyla geçiren Plumeria genelde bize sıkıntı vermiyecektir.

Çelikle Üretim:





Plumeria da bence en önemli konu çelikle üretim.Çünki ülkemizin büyük bir kesimin de hava şartları bu bitki için uygun değil ve saksıda yetiştirilmesi gerekmekte.Özellikle saksının büyük tutulması halinde boy olarak büyümekte estetik açıdan sıkıntı oluşturmakta.Çelikle üretimdeki ön aşamalar şunlar olmalı:

1-Drenajı çok iyi olan bir toprak seçmek.Seçilen toprağın mümkünse daha önce kullanılmamış enfekte olmamış bir toprak olmasında fayda var.Bunu şöyle tarif edeyim.Suyu üstünden döktüğümüzde hiç oyalanmadan saksıyı bulacak şekilde bir toprak.Toprağı kontrol ettiğimizde toprak üst seviyesinden aşağı doğru 5 cm’lik bir kısım hep kuru hissi verecek şekilde olmalı.Plumeri’da nem miktarı çok önemli.Çünki bu bitkideki en önemli problem gövde çürümesi.Gövde çürümesindeki etkenlerin başında ise nem miktarının yüksek olması gelmekte.





2-Çimlendirilen tohumlar ve çelik üretiminde kesinlikle hayvan gübresi kullanmamak gerekmektedir.Eğer mümkünse çimlenen tohumun saksı içine aktarılıp kendine gelmesini takiben yavaş salınımlı mineral vitamin karışımları tercih edilmeli.

3-Çelikler alınırken hijyen kurallarına çok dikkat etmeli,kulanılan malzemelerin sterilizasyonuna çok dikkat etmeli.Daha önce içinde problem yaşanmış saksı asla kullanılmamalı.Üstüne yaprak düşerek kurumuş toprak bile sıkıntı yapabilir.

4-Kullanılacak köklendirme hormonu fungisit içeren köklendirme hormonlarından olmalı,veyahut mutlaka fungisit kullanılmalı.

5-.Çelikle üretim aşamasında en önemli sıkıntı,gövde çürümesidir.Eğer havai köklendirme

yapılacaksa çürüme hastalığı yönünden sık sık sıkılarak kontrol edilmeli yumuşamaya dikkat edilmelidir.Eğer enfeksiyon sonucu oluşmuşsa ana gövdeyi sıkıntıya sokulacağı düşünülerek tedavisi zor olduğu için yeni çelik oluşturup köklendirme çalışması başlatılmalıdır.

6-Çelikler yaklaşık 10 cm’lik bir kısmı toprağa gömülmelidir.En uygun çelik uzunluğu 30-35 cm civarında olmalıdır.

7-Çelikle üretim için en uygun zaman bahar tercih edilmeli.Ana gövde sıcaklarda estetik açıdan her türlü kesim budama için uygundur.Çok sıcak seven bir bitki olduğu için yazın iç kesimlerdeki arkadaşlariçin gölgeye almalarına gerek yok.Ama sahil kesimlerinde gölgeye almak gerekebilir.

8-Nem miktarını önemine binaen tekrar etmekte fayda var.Kesinlikle çamur kıvamına gelecek şekilde sulamamak sadece nemlendirmek.


Kaynak
http://www.bahcesel.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top