9 Nisan 2011 Cumartesi

BİTKİLERİ GERİ DÖNÜŞTÜRÜN

BİTKİLERİ GERİ DÖNÜŞTÜRÜN

Yabani otlar, düşen yapraklar, budama atıkları... Sakın ola onları çöpe atayım demeyin. Hepsi bir köşede toplanıp, toprağa yeniden hayat vermek istiyor. Nasıl mı? Gelin anlatalım.

Bir yandan teknoloji çağının tüm olanaklarını değerlendiren günümüz insanı, diğer yandan da atalarının uyguladığı sağlıklı yöntemlere başvuruyor. Benim önerim, atıklarınızı değerlendirerek, onlardan yararlanmak. Hiç düşündünüz mü orman toprağı neden değerlidir? Çürüyerek toprağa karışır ve ona humus katar. Bu karışımı bahçesi olanlar başta olmak üzere hepiniz elde edebilirsiniz.


KOMPOST NEDİR? NASIL ELDE EDİLİR?

Ev ve bahçe atıklarının geri dönüşümüyle elde edilen yeşil gübredir. Kısaca, çürümüş atıklar gübresi de denebilir. Bahçe, emek istediği kadar bütçe de ister. Geri dönüşümle kazanacaklarınız, hem bütçenize hem doğaya katkı sağlar.

BİRAZ DİKKAT
Ortalama büyüklükteki yani 250-1.000 metrekarelik bir bahçenin, bir sene içinde üreteceği bitkisel atığı hiç düşündünüz mü? Bahçeleri olan nice tanıdığımın, bahçe atıklarını çöpe attıklarını gözlemliyorum. Siz kesinlikle bu durumdan kaçının.

BAHÇE ATIKLARI
Bahçe atıklarını, beş maddede toplayabiliriz. Yabani otlar, düşen yapraklar, ağaç ya da bodur ağaç budamalarının atıkları, biçilmiş çimler, çok yıllık bodur kurumuş bitkiler ve dalları. Yabani otlar: fiaşırdınız biliyorum ama yabani otlar da kompostunuza dahil edilebilir. Ama dikkat! Çiçeklenmemiş olmalılar. (Tohum üretirler. Bir sene sonra sebze bahçeniz ya da çiçek tarhlarında işiniz zorlaşır.) Köklerini kesmelisiniz; çünkü kompost içinde yeniden filizlenir ve tohum üretirler. fiimdi size yabani otlar üzerine kitap yazmış bir uzmanın önerisini aktarıyorum. Uymanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top