14 Nisan 2011 Perşembe

Ağlayan İncir - Benjamin (Ficus Benjamina)

Ağlayan İncir - Benjamin (Ficus Benjamina)


Ağlayan incir olarak ta bilinir. Ficus Benjamina iç mekan çiçeği olarak, evlerde ve bürolarda çok yaygındır. Narin , sık ve koyu parlak yeşil yaprakları vardır. İnce narin dalları açık gri bir gövdeden çıkar. Yeterli ışık ve uygun bir bakımla iç mekanlarda küçük ağaçlar halinde yetiştirilebilir.

Ficus familyasındandır. Malezya orijinli bir tropik bitkidir.

Ağlayan incir (ficus Benjamin) tipik bir iç mekan süs bitkisidir, fakat tam tersine dışarıda saksı içinde iyi gelişir. Eğer saksısı yeterince büyükse ve ihtiyaçları karşılanırsa etkileyici bir büyüklüğü ulaşır. 

Eğer içeride yetiştirilirse kök çürüklüğünü önlemek için saksıların iyi bir su geçirgenliği (drenajı) olması gereklidir. Ayrıca diğer bitkilerle birlikte büyük saksılara dikilebilir. 

Ağlayan incir (ficus benjamin) 90-180 cm yükseklikte saksıya alınmış ağaç yada çalılar olarak satılırlar. İç mekanlarda müsaade edildikleri kadar yüksekliğe ulaşabilirler, fakat uygun yüksekliğe göre budanmaları kolaydır. 
Ağlayan incir genellikle süs bitkisi olarak değişik şekillerde terbiye edilir. Gövdeleri henüz gençken ve esnek durumdayken örgü gibi örülebilir, spiral olarak veya kalp şeklinde bükülmek suretiyle şekil verilebilir. 

Bakımı ve problemleri: 

Ağlayan incir (Ficus Benjamin) Parlak indirekt bir ışıkta veya perdeyle filitrelenmiş bir ışıkta iyi gelişirlir. Eğer nemlilik biraz fazla olursa biraz doğrudan gelen ışığı kaldırabilirler. Bazı çeşitler daha düşük ışıkta yetişebilirler. Ağlayan incir (Ficus Benjamin) sıcak dereceleri sever 18-20o C Derece gece sıcaklığı ve23-29 oC gündüz sıcaklığı idealdir.

Bir çok kişinin bu bitkiyle ilgili sorunları vardır. Bu bitkinin öz suyunun bukalemunların gözlerini tahriş ettiği bilinmektedir. Bu bitkiyle ilgili sık sık yapılan şikayetler zaman zaman hiçbir görünen sebep yokken bütün yapraklarını dökmesidir.

Ağlayan incirin (ficus Benjamin) en yaygın sorunu yaprak dökümüdür. Ağlayan incir (ficus Benjamin) herhangi bir strese yaprağını dökerek tepki gösterir. Aşırı sulama, alttan sulama yada su içinde bırakma, hava cereyanı, azot azlığı, ve düşük ışık yaprak dökümünün sebepleridir. Ağlayan incir (Ficus Benjamin) yeni bir yere taşındığı zaman ve saksı değiştirildiği zaman genellikle yaprağını döker. Eğer büyüme şartları uygunsa, kendisini yeni ortama adapte edecek ve yaprakların dökmeyi durduracaktır. Daha sonra sağlıklı yeni gelişmeler görülecektir. Örümcekler ve küçük böcekler Ficus Benjaminin önemli zararlılarıdır. Ayrıca çeşitli yaprak bitleri ve böcekler istila edebilir.



Evde, iç mekanlarda , bitki hastalıkları gerçekten nadir problemlerdir. Çok fazla yada çok az su ve buna ilaveten maytlar ve böcekler esas problemlerdir. Eğer saksıları iyi su geçirmiyorsa ve aşırı şekilde sık sık sulanırsa toprakla ilgili olarak genellikle kök çürüklüğü oluşur.

Bütün bitkilerin güneşe doğru büyüme eğilimleri vardır. Eğer eğri büyüyen bir Benjamin bitkisine sahip olmak istemiyorsanız suladığınız zaman saksıyı 45 derece döndürmeyi unutmayınız. Hep akılda tutulması gereken her dakika değişen şartlara ve güneş ışığı miktarına karşı Benjamin aşırı duyarlılık gösterir. Böylece eğer pozisyonunu değiştirirseniz yeni değişen çevreye uyum sağlaması için en az birkaç gün alacak ve sararan ve dökülen yaprakları olacaktır.

Saksı değiştirdikten sonra da aynı belirtileri görebilirsiniz. Eğer toprak yüzeyinde kökler görürseniz saksıyı değiştiriniz ve saksı değiştirme işlemi süresince köklere mümkün olduğunca az rahatsızlık vermelidir. Buna rağmen daha fazla büyümüşse saksı değiştirmek için bitkiyi hareket ettirmek zorlaşır. Bu durumda hareket ettirmeyi kolaylaştırmak için üst toprak biraz temizlenir ve değiştirildikten sonra yeni toprakla yeniden doldurulur.

Yaprakların üzerindeki toz vs leri almak ve daha iyi fotosentez yapmasını sağlamak için yaprakları ılık suyla, veya yumuşak bir bezle yada süngerle temizlenmelidir. Eğer gerekirse sadece yaprak parlatma spreyleri kullanılabilir. Çünkü diğer spreyler yapraklardaki stoma denilen küçük bitkinin hava alış verişi yaptığı küçük delikleri bloklar. Eğer yaprakları temiz tutarsanız parlak olacaktır.

Sadece dokunduğunuz zaman üst toprak kuru ise sulama yapınız. Eğer benjamin evde bir saksıda ise, kış suresince oda içindeki nemi artımalısınız. Bunu yapmanın en iyi yolu, her nekadar uygun gözükmesede, kaloriferin üstüne içinde su olan metal kaplar konur ve mümkün olduğunca sık sık yapraklar bu ılık suyla spreylenmelidir. En iyi çözüm saksı içinde çakıl taşları olan bir tepsi üzerine yerleştirilmelidir. Tepsinin içine su konur ve bu su buharlaşır ve yapraklar bu nemi emerler. Bu durumda saksının çakıl taşları üzerinde durmasına dikkat edilmelidir eğer suyu içinde durursa kökler çürüyebilir.

Aktif büyüme süresince, toprak düzenli bir şekilde nemli tutulmalıdır. Kış suresince veya büyümenin yavaş olduğu diğer zamanlarda iki sulama arasında toprağın hafifçe kurumasına izin verilmelidir. Saksılar hiç bir zaman su geçirgenliğini tıkamamalıdır, veya saksılar hiçbir zaman su içine bir konulmamalıdır. Ağlayan incir yüksek nemli ortamları sever.

Sağlıklı bitkiler büyüme mevsimi süresince her ay yada iki ayda bir sıvı gübrelerle beslenmelidir.
Ağlayan incirler köklerin çok sıkışık olmasını hafifçe tolere edebilirler. Eğer bitki çok kalabalık ve sıkışık olursa yeni çıkan yapraklar küçük olacak ve büyüme yavaşlayacaktır. Kışın sonuna doğru saksı değişikliği yapılmalıdır ve genel amaçlı saksı toprağı kullanılmalıdır. 

Şekil vermek gerekirse bitki budanabilir. Hatta büyüklüğünü sınırlamak için yapılacak sert budamaya bile tolere olabilir. Ağır budama yapılan bitkilerde sulama azaltılmalıdır. Hava daldırması yapılarak herhangi bir mevsimde çoğaltılabilir. 
Yazın alınan kesimler en uygun olandır.
Gövdeden keserek çoğaltılması oldukça zordur.




---------------------------------------------------------------------
**********************************************
----------------------------------------------------------------------






Muhteşem yapraklarıyla her daim ilgi çeken saksı bitkidir. Geldiği ortama adaptasyonu kolay olmayan bitki değişime çok zor uyar.

Benjamin bitkisinin yetiştirilmesi, bakımı ve sulanması:
*Doğrudan güneş ışığı istemeyen bu bitki diğer ışıklardan da yararlanabilir.
*Kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip bir yerde bakılmalıdır.
*Güneş ışığını gören kısım ışığa doğru bir eğilmede bulunur. Bu eğilmeleri engellemek için çiçeğin diğer kısımları ile belirli aralıklarla yön değiştirmeliyiz.
*Hava akımlarından kolay etkilenen Benjamin bitkisini bu etkiden korumak için önlemler alınmalıdır.

*Her bitki gibi zamanla topraktaki vitamin ve mineralleri tüketen bitkiye yılda en az bir ya da iki kere vitamin ve mineral desteği sağlanmalıdır.

*Saksı değişimi genellikle sıcak ayların başlangıcı olan nisanda yapılmalıdır.

*Benjamin bulunduğu yerde başka cisimlere temasta bulunmamalıdır.

*Benjamin bitkisini yetiştirmede en önemli kural kış aylarında oda sıcaklığının 7 °C nin altında olmaması gerektiğidir.

Sulamada dikkat edilmesi gereken hususlar;

-Kış aylarında bitki aşırı soğuktan korunarak çok az sulanmalıdır.

-Yaz aylarında ise bitkinin suya olan ihtiyacı artacağından bitkiye verilen suyun arttırılması gerekmektedir.

-Su toprağın her kısmına ulaştırılmalıdır.

-Bitkiyi sularken kullanılan kap her sulamada aynı ölçüde, sulamalar aynı günde ve aynı miktarlarda sularla yapılmalıdır

-Benjamin’de çok büyük bir değişim görülmediği sürece sulamada kullanılan kap, ölçü ve su miktarı değiştirilmemelidir.

*Bitkiye kış aylarında musluktan aldığımız soğuk çeşme suyunu vermemeliyiz. Verdiğimiz su oda sıcaklığında olmalıdır.
Benjamin Bitkisinin Çoğaltılması:
* Benjamin’de birden fazla dal ve gövde var ise bunların bir tanesini gövdeye yakın bir noktadan kesilir.
*Daha sonra belli bir süre suya koyarak köklenmesini sağlanır.
*Bu işlemden sonra köklenmiş dalımızı yeni bir saksıya uygun toprak ve uygun saksıyla dikerek yeni bir benjamin bitkisi elde edilir.
*İşyerimizde, ofisimizde, evimizde çok büyümüş ve alt bölümünde yapraklarını dökmüş benjaminin altındaki boşluğu bitkinin toprağından çıkan gövdenin 25-30 cm üstünden keserek bitkimizi aynı köklendirme işlemine tabii tutarak 2. bir benjamin elde etmiş oluruz.
* Benjaminin saksıda kalan kesilmiş bölümünü hava akımından korumak amacıyla bu bölümü silikon ya da mum gibi cisimlerle kullanarak havayla olan ilişkisini kesmeliyiz.
*Zamanla toprakta kalan kısım yaprak vermeye başlayacaktır.
*1. ve 2. benjamin da aynı sulama, yetiştirme ve bakım işlemlerini uygulamalıyız.
Benjamin bitkisinin budanması:

*Budamayı kışın sonlandığı ve havaların güzelleştiği zamanlarda benjaminin uzamış dallarına şekil vermek istediğimizde yapabiliriz.
*Ancak budadığımız benjaminin dalından kesilen uçlarının hava almamasını sağlamalıyız
*Bunun için soğuk olan herhangi bir macunla çiçeğin dalının budanan bölümünü kapatmalıyız.


1 yorum:

  1. Ofisimdeki Benjamin bitkimin uç dallarının birinde küçük, yeşil zeytine benzer bir oluşum var. Nedir acaba? Tohum mu, çiçek mi? Teşekkürler...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top