5 Mart 2011 Cumartesi

Sinerya, sinerelya (Cineraria senetti)

Sinerya, sinerelya (Cineraria senetti)


Sinerya - Sinerelya olarak bildiğimiz bu bitkinin aşağıdaki resimde gördüğünüz çeşidinin esas adı “cineraria senetti”dir. Yaz gelmeden çok önce çiçek açtıysa, çiçekler solduktan sonra çiçek saplarını keserseniz 3 – 4 hafta içinde yeniden çiçeklenecektir. Hazirandan itibaren havalar iyice ısınacağından dolayı çiçeklenmesi olmaz; zaten pek çok zararlıları bitkiye rahat vermezler.
Sinererya kış sonundan yaz başlangıcına kadar çiçeklenebilen narin bir süs bitkisidir. Her türlü böceğin ve toprakaltı yaratıklarının yemeyi çok sevdiği bir bitki olmasından dolayı çok dikkat etmek gerekir. Genelde açık havada, az güneş alan yerlerde iyi yetişir. Toprağı asla kuru bırakılmamalıdır.


Onbir ay çiçeği ile büyük benzerliği vardır. Aralarındaki en büyük fark, 11 ay çiçeğinin bütün yıl çiçek açabilmesi ve sinereryanın ise çok daha fazla hassas olmasıdır.
Türüne ve yetiştirilmesine göre 30 santimden 90 santime kadar boylanabilirler.
Ilıman bölgelerde hafif donmaları tolere edebilir ve birkaç yıl yaşayabilir. Genelde mevsimlik bir süs bitkisi olarak yetiştirildiği için çiçekleri solunca sökülüp atılır.
Sinererya üretilmesi ve bakımı


Fotoğrafta gördüğünüz Cineraria Senetti türü daha çok eflatun tonlarının hakim olduğu çiçeklere sahiptir.Tohumla çoğaltılarak yetiştirilir. Tohumlar bitki üzerinde iyice kuruduktan sonra toplanıp saklanmalı ve ılıman yerlerde kış sonunda, sert iklimli yerlerde mart sonunda veya nisanda ekilmelidir. 
Resimde gördüğünüz sineralya türleri melez olduğu için tohumla yetiştirilmesi uygun değildir, çelikle yetiştirilebilir.
Evde yetiştirecekseniz az güneş alan pencere önünde, havadar ve serin bir odada bulundurmalısınız. Sıcak odalar uygun değildir.
Toprak için şu karışım iyidir:
3/6 iyi kalitede bahçe toprağına 2/6 yaprak çürüntüsü ve 1/6 kum karıştırılır. Bu toprağın yüzeyine çok az derinlikte tohumları ekin ve üstünü bastırın. Tohumları yukarda yazdığım gibi ilkbaharda ekebilirsiniz. Sıcağı sevmediklerinden kuzey rüzgârlarına açık yerler daha iyidir. Fideler gelişince tek tek saksılara dikebilirsiniz. Saksılarda kökleri iyice artınca besinli su ile sulamak iyidir.

Yılbaşında çiçeklenebilmeleri için geceleri 5 – 7 C° gündüzleri ise en fazla 10 – 15 C° gibi az biraz daha sıcak ortamda bulundurulmalıdır.
Baharda çiçeklenme dönemlerinde ise havalar ısındıkça yaprak bitleri ve bazı böceklerin yaprak içinde beslenen larvaları tarafından büyük saldırılara maruz kalırlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top