27 Ocak 2011 Perşembe

Kekik Yetiştiriciliği


Kekik Yetiştiriciliği



* Yarı çalımsı, kökleri 1 cm
kadar kalınlaşabilen çok yıllık bir
bitkidir.

* Sapları dik büyür, boyu 1m ‘ye
kadar ulaşabilir. Sapın üzeri
tüylüdür.

* Yapraklar kalp şeklinden oval
şekle kadar değişir. Kenarları
hafif dişlidir. Üzerinde çok sayıda
salgı tüyleri bulunur.

Öncelikle baharat olarak değerlendirilir.
Damıtılmak suretiyle suyu çıkarılır.Yağı
değerlidir.
Kekik Çayı: 1-2 çay kaşığı kekik bir
bardak suyla haşlanır. 7-8 dakika
demlenir. Günde 2-3 bardak sıcakken
içilir.Öksürüğe karşı balla tatlandırılarak
içilir.
Kekik Banyosu: 70-100 gr kekik bir
tülbentin içine gevşekçe bağlanarak
2-3 lt suyla kaynama derecesine kadar
ısıtıldıktan sonra 15 dk demlendirilir.
Tülbentteki posa iyice sıkılarak banyo
suyuna eklenir. Banyo süresi 15-20
dakikadır.

* Toprak yönünden fazla
seçici değildir. Ancak; killi taban
arazilerde daha iyi gelişme
gösterir. Buğday tarımına
uygun olmayan kır, yamaç ve
taşlık alanlarda
yetiştirilebilmekte ve
tahıllara göre birim alandan
daha fazla gelir elde
edilmektedir.

1- Yastıkların hazırlanması
2- Harç terkibi
3- Ekim
4- Bakım işleri
5- Fidelerin sökümü

Dikim yapılacak araziye sonbahar sürümü sırasında 6 kg
Azot, 6 kg Fosfor hesabıyla gübre verilir. Sürgü çekilir.
45 x 20 cm aralıklarla açılan karıklara dikim yapılır ve can
suyu verilir. Fideler tuttuktan sonra çapa yapılmalıdır.
İmkan varsa biçimlerden sonra su verilmelidir.

Tesis yılında ürün beklenmemelidir. En uygun hasat
zamanı çiçeklenme başlangıcıdır. Biçim orakla
yapılmaktadır. Sulanan yerlerde ilk yıl haricinde 2-3 biçim
yapılırken, sulanmayan yerlerde tek biçim yapılır.
Topraktan 10-15 cm yüksekte, köklere zarar vermeyecek
şekilde biçim yapılmalıdır.1 da alandan 150-500 kg verim
alınabilmektedir. Kg fiyatı 1 $ dolayındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top