Kestane mantarı, Agaricus bisporus familyasından yenilen mantar türüdür. Marketlerde satılan kültür mantarı’nın farklı yetiştirme teknikleri uygulanarak farklı tat ve renkte üretilen hali kestane mantarı olarak adlandırılır. Beyaz kültür mantarının bir çok farklı çeşidi vardır. Bunlardan daha büyük ve koyu renkli olanları portobello mantarı olarak adlandırılır ve kestane mantarı da Avrupa ülkelerinde portobello mantarı olarak bilinir.
Kestane mantarı, ülkemizde en bol üretilen ve en lezzetli mantar türleri arasında yer alır. Neredeyse her markette kestane mantarı bulma şansınız vardır.
İlkbahar ve sonbahar aylarında çayırlık alanlarda bolca bulunur. Tip olarak beyaz kültür mantarına çok benzemekdir ve ticari olarak yetiştirilmeye başlanmıştır.
Kestane Mantarı Özellikleri
Kestane mantarı, açık krem renkli bir mantar olup rengi daha sonra açık kahve renge dönüşür. Şapka büyüklüğü 2-10 cm. çapındadır.
Taze Kestane Mantarı, Rengi daha sonra kahverengi olacak.
Kestane mantarı, besin değeri yüksek mantar çeşitleri arasında yer alır. Özellikle protein ve demir açısından zengin olup insan vücudunun ihtiyacı olan kalsiyum, potasyum, sodyum gibi mineralleri de içerir.
Kestane mantarı, beyaz kültür mantarı kullanılan her türlü yemekte kullanılabilir. Özellikle et ve balık ile sote yemeklerde, makarna soslarında kullanılabilir.
Ayrıca bitkisel diyet uygulayan veya vegan beslenen kişiler için kestane mantarı bir çok besin ve minerali almak için önemli bir kaynaktır.
Kestane Mantarı Nerede Yetişir ?
Kestane mantarı doğada ilkbahar ve sonbahar aylarında çayırlık alanlarda bolca bulunur. Yan yana toplu halde yetişmesi nedeniyle bulunması ve toplanması kolaydır. Ancak diğer zehirli çayır mantarı türleri ile karıştırılabileceği için kestane mantarı toplarken çok dikkatli olmak gereklidir. Daha kolay ve güvenli mantar toplamak için mantar toplarken dikkat edilmesi gerekenler hakkında yazımızı okuyabilirsiniz.
Kestane mantarı, ülkemizde en fazla tüketilen mantarlar arasında yer aldığı için doğadan toplanarak değil kültür ortamında ticari üretimi yapılmaktadır. Dolayısıyla neredeyse her markette ve semt pazarlarında kestane mantarı bulabilirsiniz.
Tüm doğal mantarlar gibi kestane mantarı da doğada bulunan zehirli mantarlar ile karıştırılabilir. Bu sayfadaki fotoğraflar ve açıklamalar, örnek ve bilgilendirme amaçlıdır.
Bu sayfadaki bilgileri kullanarak mantar toplamayın. Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan yabani mantarlar sadece uzmanlar tarafından toplanmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder