Zengin vitamin içeriği, yüksek oranda lif içermesi ve kalori değerinin düşük olması nedeniyle beslenme yönünden önemli bir sebze türü olan brokolinin, çocukların kemik gelişimini olumlu etkilediği, daha çok yaşlılarda görülen kemik erimelerine karşı koruyucu özellik gösterdiği belirtiliyor.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balkaya, brokolinin insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle son zamanlarda pazar ve marketlerde aranan bir sebze türü olduğunu belirterek, "Besin içeriği zenginliği nedeniyle tüketimi artan brokoli, özellikle kemik erimelerine karşı koruyucu, yüksek tansiyon ve şişmanlığa karşı da etkilidir" dedi.
Türkiye'de brokoli üretiminin yıllık 30 bin tonun üzerine çıktığını belirten Balkaya, şöyle konuştu:
"Brokoli, zengin vitamin içeriği, yüksek oranda lif içermesi ve kalori değerinin düşük olması nedeniyle beslenme yönünden oldukça önemli bir sebze türü. İçeriğindeki A ve C vitaminleri, potasyum, magnezyum mineralleri yönünden zengindir. Kalsiyum, demir ve potasyum minerallerince oldukça zengin olan brokoli, çocukların kemik gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Yaşlılarda görülen kemik erimelerine karşı koruyuculuk özelliği göstermektedir. Ayrıca yüksek tansiyon ve şişmanlığa karşı etkili olduğu birçok araştırma sonucunda belirlenmiştir."
Türkiye'de brokoli üretiminin yıllık 30 bin tonun üzerine çıktığını belirten Balkaya, şöyle konuştu:
"Brokoli, zengin vitamin içeriği, yüksek oranda lif içermesi ve kalori değerinin düşük olması nedeniyle beslenme yönünden oldukça önemli bir sebze türü. İçeriğindeki A ve C vitaminleri, potasyum, magnezyum mineralleri yönünden zengindir. Kalsiyum, demir ve potasyum minerallerince oldukça zengin olan brokoli, çocukların kemik gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. Yaşlılarda görülen kemik erimelerine karşı koruyuculuk özelliği göstermektedir. Ayrıca yüksek tansiyon ve şişmanlığa karşı etkili olduğu birçok araştırma sonucunda belirlenmiştir."
"UZUN YAŞAM İÇİN AVANTAJ SAĞLAYAN SEBZE TÜRÜ"
Brokolinin sadece uygun bir beslenmeyi temin etmekle kalmadığına değinen Balkaya, "Aynı zamanda sağlıklı ve uzun yaşam için avantaj sağlayan bir sebze türüdür. Bu nedenle tüketimi önemlidir" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Balkaya, brokolinin faydaları anlaşıldıkça tüketiminin de arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
Prof. Dr. Balkaya, brokolinin faydaları anlaşıldıkça tüketiminin de arttığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Brokoli düşük kalorili olması ve yüksek oranda lif içermesi nedeniyle dengeli beslenme için sofralardan eksik edilmemesi gereken sebzedir. 100 gram yenebilir taze brokoli 3,3 gram protein, 4,4 gram karbonhidrat, 0,2 gram yağ, 4 gram lif, 105 miligram kalsiyum, 464 miligram potasyum, 82 miligram fosfor, 1,3 miligram demir, 114 miligram vitamin C ve A içermektedir."
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder