25 Ocak 2014 Cumartesi

Ev Yapımı Organik Bitki ve Hasere İlaçları(Homemade Organic Plant pesticides)

Ev Yapımı Organik Bitki Hasere İlaçları
(Homemade Organic Plant pesticides)

Bahçe, balkon ve evimizde yetiştirdiğimiz bitkiler sık sık zararlı varlıkların saldırısına uğrar. Envai çeşit böcekler, mantar hastalıkları bitkilerimizi perişan eder, hatta öldürür.  Bu da bizi çevreye zararlı olduğunu iyi bildiğimiz bir takım tarım ilaçları kullanmak zorunda bırakır. Genelde bu ilaçları bilinçsizce kullanırız. Doğru zamanda, yeterli dozda ilaç kullanmak çok önemlidir. Yanlış zamanda yapılan ilaçlamalar maksadına ulaşamayabilir. Yetersiz doz hastalığı gidermez. Fazla doz  bitkiye zarar verir, çevreyi daha fazla kirletir, zehirlenmeye yol açar. En iyisi bu maddeleri hiç kullanmamak diye düşünsek bile mecbur kalabiliyoruz. Halbuki ev bitkilerinde kullanınca havadan soluduğumuz, yediğimiz bitki ve meyvelerle  ile vücudumuza aldığımız bu tarz ilaçlar sağlığımıza tahmin edemeyeceğimiz kadar zarar veriyor.

Neyse ki bitkilere musallat olan zararlı problemlerini gidermek için küçümsenmeyecek bir alternatifimiz var:   “Ev Yapımı Bitki İlaçları”
Bazı çevre dostu maddeler ve çeşitli bitkilerden elde edilen ilaçlar bitkilerimizdeki böcek ve mantar problemlerine çare olabilir. Böylece kendimizi ve çevremizi zehirlemeden bitkilerimizi tekrar eski sağlığına kavuşturabiliriz. Biraz zahmetli de olsa hazır kimyasal  ilaçları kullanmadan evvel ev yapımı zararsız ilaçları denemekte büyük fayda var.
Bu konuyu bir bilene sordum ve aldığım bilgileri sizinle paylaşmak için bu sayfayı hazırladım. Aşağıda yer alan bilgileri veren Ziraat Mühendisi Sayın Mine Pakkaner’e çok teşekkür ederim.

ÇEVRE DOSTU BİTKİ İLACI REÇETELERİ

Bitkinize ilaç yapmadan önce dikkat edilecek hususlar: Bitkinizin küçük bir yaprağında öncelikle fitotoksite testi yapın. Solüsyonu kaplama yapacak şekilde püskürtün, püsürtme başlığınızın çok ince atması önemli, 24 saat sonra yaprakta bir bozulma yoksa güvenle kullanın.


Yalnız bunu güneş altında yapmayın (İlaçlama ve gübreleme ile ilgili hiç bir uygulamayı güneşte yapmayın). Mümkünse gece de yapmayın ki bitkiler geceye kuru girsin. Bitkilerde fungal bir sorun varsa geceleri kuru olmaları çok önemlidir, gece sulama ve ilaçlama yapılmaz.



FUNGİSİT ETKİLİ REÇETELER

Mantari bitki hastalıklarına karşı kullanılır.

ASPİRİN

Tohumları aspirin eritilmiş suya koyup bir miktar bekletebilirsiniz, sonra ekersiniz. Aspirinin icindeki salisilik asitin fungusit etkisi var bir miktar da bitki aktivatörü olarak çalışıyor. (Yani, ekeceğiniz tohumları bu karışımda bir miktar bekleterek daha kolay çimlenmelerini de sağlayabilirsiniz)

OKSİJENLİ SU

Evde uygulayabileceğiniz basit ve çevre dostu bir fungusit de oksijenli sudur. Yarım lt suya bir tatlı kaşığı oksijenli su koyup bitkilere püskürtebilirsiniz.

TARÇINLI KARIŞIM

2 yemek kaşığı toz tarçın yarım lt kaynar suya konur, 3-4 gün beklenir,tülbentten süzülür ve kullanılır. Bunu alkolle de yapabilirsiniz, daha etkili bir preparat olur.Şu şekilde ki, aynı miktar tarçın,yarım lt beyaz alkole konur,bir gece beklenir ve süzülür yalnız alkollü olanı , yeni çimlenmiş fideciklerde kullanmayın, alkol hızlı buharlaşmayla kurutucu etki yapabilir bu çok bebecik fidelerde. Tarçınlı solüsyonları da oksijenli suyu da evde yetiştiricilikte yastık dediğimiz ekim tavanız veya kabınızda çökerten için kullanabilirsiniz.


YAĞ,SABUN VE KARBONATLI KARIŞIM

1 yemekkaşığı sıvı bitkisel yağ

1 yemek kaşığı içme sodası (Karbonat)

1 kaşık da sıvı bulaşık deterjanı (sıvı sabun da olur)

4 lt suya konur.çalkalanıp kullanılır. 3 günde bir püskürtün.Yalnız, önce az bir suyla karbonatı karıştırıp eritin yoksa en son koyarsanız zor oluyor. Tüylü yapraklı bitkilere püskürtmeyin.

BİTKİ KARIŞIMI

Alman papatyası çiçeği (chammomille)

mürver yaprağı (sambucus nigra)

yabani sarımsak yaprağı veya taze sarımsak yaprağı

Turpotu veya yaban turbu yaprağı

Demir çamı (casuarina) yaprağı


iNSEKTİSİT ETKİLİ REÇETELER

Bitkilerde böcek zararlılarına karşı kullanılır.

ÇALI MİNESİ

 500 gr çalı mine( lantana camara) yaprağı 1 lt suda kaynatılıp süzülür, afitlere ve genelde tüm  emicilere etkilidir.

Zararlılar için birkaç tarif daha



Tarif 1
2.5 lt suya 1 kg tespih ağacı (melia azedarach) tohumu koyun,
tohumları önceden bir güzelce parçalayın, yalnız çekirdekleri serttir, tespih yapımında da kullanılır.
48 saat suda bekletin süzün ve kullanın.

Bir hafta on gün içerisinde tüketin, bu sürede ışıksız bir yerde ve serinde saklayın.



Tespih ağacı

Bu etkili bir preparattır. Etkili maddesini içeren hazır insektisitler organik tarımda kullanılmaktadır.

Tarif 2
Bir ölçü çok çok acı biber,
Bir ölçü pelin (artemisia) yaprağı,
6 ölçü su

Biber ve pelini parçalayıcıdan birlikte geçirin ve suya koyun,
Bir taşım kaynatın, soğumaya ve çökelmeye bırakın, süzün.

Yaprak bitlerine ve beyaz sineğe çok etkilidir,
sümüklü böcek ve salyangozlar için kaçırıcıdır.


Salyongoz için toprağa, beyaz sinek için yaprağa vereceksiniz.Ancak solüsyonun az bir miktarını önce fitotoksite için bir parça yaprakta denemeyi unutmayın

Tarif 3
Kükürt birçok mantari hastalıkta kullanıldığı gibi kırmızı örümcekte de çok etkilidir.Çevre dostu, organik tarımda ruhsatlı bir üründür.

Tarif 4
500 gr çalı mine (lantana camara) yaprağı 1 lt suda kaynatılıp süzülür, afitlere ve genelde tüm sokucu emicilere etkilidir.

Tarif 5
1 lt suya 2 çorba kaşığı arap sabunu eritin içine 2 kaşık sıvı yağ koyun, 3 diş sarımsağı da ezin,karışıma ekleyin (sarımsak kokusu size kötü geliyorsa koymayabilirsiniz ancak böcekler üzerinde kaçırıcı etkisi var.) Bu solüsyonu çalkalayarak kullanın. Yoksa yağ yukarı çıkar, püskürtücünün hortumu dipte olduğu için sadece sabunlu su atmış olursunuz.

Tarif 6
1ölçü taze adaçayı veya kekik yaprağını 2 ölçü sıcak suya katın ve blendırdan geçirip karışımı bir gece bekletin süzün.İçin 1/ 4 ölçü sıvı sabun katın, çalkayın , püskürtün.

Tarif 7
Patates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun, kaynatın. Yapraklar yumuşayıp pişince kapatın kendi soğusun ve sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Tarif 8

Domates bitkisinin yapraklarını ve dallarını doğrayıp üzerini örtecek kadar su koyun.Sabaha kadar beklesin.Süzün kullanın.Yaprak bitlerine, tırtıllara karşı etkilidir.

Bütün yapacağınız ilaçlamalarda en önemli kural iyi bir kaplama yapmak ve ince püskürten bir başlık kullanmaktır. İlaç yapraklara sis gibi gelmelidir. Yoksa siz su damlası gibi fıs fıs ilaç atarsanız bitkiye , yaprak altları da ıslanmazsa ilacı hazırlamak için harcayacağınız emeğe değmez , sonuç alamaz, bir de işe yaramadı dersiniz

Tütünden yapılan böcek ilaçlarını duymuş olmalısınız ancak ancak bu riskli bir böcek ilacı neden derseniz , zaten domates, biber ve patlıcan gibi Solanaceae familyası üyelerine toksik. Üstelik de tütün mozaik virüsü biber ve domateste, hatta 100 küsur bitki türünde bulaşıcı ve tehlikeli. Üstelik de virüs hastalıkları tedavi de olmuyor.

Evet tütüne ulaşmak kolay ama elimizle bitkilerimize süs bitkileri de buna dahil, patojen aşılamak da cabası. Bence siz tütünlü preparatlara zaten biberleriniz dolayısıyla asla itibar etmeyin. Bu konuyu uzun uzadıya yazmamın nedeni maalesef herkes tarafından bilinip uygulanan riskli bir formül oluşu. Şu tütün ne enteresan, insana, hayvana, bitkiye toksik etkili.Onu öldüren virüsü bile baş derdi.



Gül yapraklarında oluşan beyaz pamuksu yapılar (külleme) için


1lt suya 10 gr wp kükürt koyarak ilaçlayabilirsiniz,
1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.

Yaprak altlarını da ilaçlayın, açık çiçek ve goncalarda leke yapabilir.

Seçim sizin, o gonca lekelensin mi, hastalık ilerlesin mi?

Haftada bir kez uygulayın.



Pamuklu Bit -Unlu Bit Mücadelesi

Hem bazı bahçe bitkilerinde hem de bazı salon bitkilerinde çok görülen, can sıkıcı bir zararlıdır. Bahçede gardenya, pittosporum evde mum çiçeği, bazen afrika menekşesi, gloxinya vs. sıkça bu zararlıdan nasibini alır.





Kendi emgi yaparak verdiği zarar yetmiyormuş gibi tatlımsı salgısının üzerinde de parazit mantarlar üreyerek fumajin dediğimiz, resimde siyah is gibi görünen durum meydana gelir.

Kendisinin ve yumurtalararının üzerinde unumsu pamukumsu bir doku oluşturur, bu dönemden sonra ilaçlardan zor etkilenir.

Sıvı yağ özellikle bitin solunum yapmasını önler. Böcekler trake solunumu yaptıkları için yüzeyi kaplıyor ve hava almayı önlüyor. Unlu veya pamuklu bit dediğimiz böceklerde eğer çok fazla değillerse başlangıçta uygulama iyi sonuç verir. Zaten siz siz olun mücadelede hiç geç kalmayın. Geç kalırsanız ev ilaçlarıyla yapacağınız müdahalede başarı şansınız düşer. Unlu, pamuklu bitler vücutlarını o pamuksu doku ile kapladılar mı zırh giymiş gibi korunurlar, ilaçlama sonuç vermez




Hastalık başlayınca tedbir için:

(Hem sardunya hem de diğer bitkiler )

1 ) 0,5 lt suya 1 tatlı kaşığı dolusu oksijenli su ile ilaçlama yap.

3 gün sonra,

2 ) 1 lt suya 1 tatlı kaşığı dolsu yemek sodası katıp iyice erit, sonra içine 1 tatlı kaşığı da sıvı yağ koyup iyice çalkala homojen bir sıvı haline gelince püskürt.
Bitkiler sıkışık duruyorsa aralayıp havalanmasını sağla.
Suyu iyice azalt.
Hastalıklı dökülen yaprakları topla imha et, saksıda hasta yaprak olmasın.Bitkideki bozuk yaprakları mümkün olduğunca al.
Hasta bitkiyi elleyince diğerlerine dokunma, makas kullandıysan diğerlerine aynı makası kullanmadan önce dezenkfekte et.
İlaçlama sırasında ilacın mutlaka yaprağın alt yüzüne de gelmesine dikkat et.
Hastalıklı bitkiyi mümkün olduğunca diğerlerinden ayır.
Akşam sulama yapma, hatta bitkiler balkondalarsa, balkonu akşam yıkama ki nemi arttırma.
2. işlemden 1 hafta sonra tekrar oksijenli su uygula.




Yaprak Bitleri
Yaprak bitleri genelde afit diye bilinen, küçük armudi vücutları olan,1-3 mm boyunda (en irisi 5 mm) sokucu emici böceklerdir.

Çok çeşitli renklerdedirler, sarı, yeşil, siyah,kırmızımsı, beyazımsı ve esmer boz renkli olabilirler.Sert kıl gibi antenleri vardır.Ağızları sokucu emici yapıya uygun olarak hortum gibidir.Pek çok farklı formu olan yaprak bitleri kanatlı veya kanatsız olabilir.

Koloniler halinde yaşarlar,kışı genelde yumurta halinde geçirirler. Bu yumurtalardan ilkbaharda çıkan fertler döllenmeden ilkbahar ve yaz boyu çoğalır. Bunlar canlı doğururlar.Çok sayıda döl verirler .Yaz sonuna doğru konukçusu oldukları bitkide erkek ve dişi bireyler meydana gelir, bunlar da çiftleşir ve konukçuya yumurta bırakır.

Seralarda veya sıcak iklimlerde döllenerek üreme görülmez, bunlar bunlar parthenogenetik, yani döllenmeden ürer.


Karıcalarla aralarında menfaat ilişkisi vardır.Yaprak bitinin salgıladığı tatlımsı sıvıyı karınca tüketir, buna karşılık o da biti düşmanlara karşı korur,beslenmesi için besin olan yerlere taşır vs. Bu tatlımsı sıvı üzerinde fumajin dediğimiz siyah is gibi yapı oluşur, bu da bitkinin solunum, özümleme gibi yaşamsal faaliyetlerini daha da zorlar.


Karınca ve yaprak biti ilişkisi

Bitkinin özsuyunu emerler,bu emme sırasında toksik bir madde salgılarlar,bu madde dokularda anormalliklere de yol açar. Bitler yoğun olduklarında bitki kurur.

Yaprak bitleriyle savaşta doğal düşmanlardan da yararlanılmaktadır. Uç uç böceği, gelin böceği,uğur böceği diye bildiğimiz böcek ,bir yararlı böcektir.Yaprak bitlerini yiyerek onları yok eder.




uğur böceği (Coccinella septempuctata )

Yaprak bitleri ile kimyasal mücadelede ruhsatlı pek çok ilaç vardır.Bunun dışında ev yapımı ilaçlarla da mücadele edilmektedir.

Aşağıda da Malina 'nın balkonunu istila etmiş olan yaprak bitlerinden örnekler var


Güldeki anne ve yavruları

Dere otundaki bitler



Isırgan otu suyu: Isırgan otunun bünyesinde bulunan bol miktardaki Salisilik Asit; akarsitleri öldürmektedir. Bu ilaçlardan bazılarının kendimizin de yapabileceğini belirtmiştim. bu ilaçların nasıl yapılacağını anlatacağız. Bu yazımızda ise Isırgan Otundan ilaç yapımıanlatalım.
Isırgan Otundan Organik İlaç Yapalım
Gerekli malzemeler (100 KgOrganik İlaç Yapımı için):
1-) 10 Kg Taze Isırgan Otu (Ultrica)
2-) 150 Kg Soğuk Su
3-) 200 Litre Kapasitesinde Dinlendirme Havuzu
Taze Isırgan Otları Dinlendirme Havuzuna doldurulur. Üzerine 150 Litre soğuk su ilave edilir. Üç gün açık havada bekletilir. Üç gün sonra ısırganlar süzülerek ayrılırlar. Çıkarılan (Siyahımsı yeşillikteki) bu su İlacımızın Ana maddesini oluşturacaktır.( Bünyesinde bulunan bol miktardaki Salisilik Asit; akarsitleri öldürmektedir.)
Elde edilen Isırgan suyu Pulverizatöre konulur.
· 250 gramŞeker suda eritilir. Pulverizatöre katılır.
· 100 cc Crop-Set Organik virüs eklenir iyice karıştırılır.
Elde ettiğimiz Organik ilaç Sebzelerdeki Kırmızı Örümcek, Yaprak Bitleri, Tiripsler, Şıralı koşnilin ve bazı virüslerle mücadelede kullanılır.
· Yapılan ilaç yaprak altlarına zuhur edecek şekilde atılır.
NOT-1: Elde edilen Isırgan suyu içerisine (100 Litre baz alınarak) 1Kg Eritilmiş Göz Taşı, 1 KgKireç kaymağı (Bordo Bulamacı) Katılırsa Sebzelerde Mildiyö, Yavru Çürüklüğü ve Böcek öldürücü olarak kullanılır.
NOT-2: Isırgan Otu içerisine %50 oranında Taze Ceviz yaprağı katılırsaİnsektisit özelliği artmış olur.
NOT-3: Isırgan Suyu içerisine; 100cc Mimozal (Hindistan’da yetişen bir Ağacın öz suyundan elde edilen Organik İnsektisit) katılırsa diğer zararlılara karşı kullanılır. (Genelde meyve ağaçlarında )
NOT-4: Isırgan suyunun içine 500gr Arap sabunu katılırsa Elma İç kurduna karşı kullanılır.

Ayrıca; Odun külünün Bitkilerin etrafına odun külü hafifçe dökülürse sümüklü böcek ve yılanlara karşı bitkiler engellenmiş oluruz.

Bordo bulamacı, göztaşı (Bakır Sülfat %98) ve kireç kullanarak hazırlanan bir karışımdır. Bordo bulamacı çok sayıda mantarı ve bakteriyel hastalıklara karşı kullanılabilen bir tarım ilacıdır.
Bordo bulamacı; Elma, Armut ve Ayva gibi meyve ağaçlarında, Karaleke, Pas ve Ateş yanıklığı hastalığına, Kiraz, Erik, Vişne, Kayısı, Badem ve Şeftali gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kansere, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına, Eriklerde cep hastalığı,Şeftalide Yaprak Büken gibi birçok hastalığa karşı kullanılan bir tarım ilacıdır.
Sptor; Meyve bağladığında iç kurtlanmalarına karşı kullanılır. 20 günde 1 atılır, Kiraz sinegi ve Elma kurdu için etkilidir, 100 gr kutularda satılır. 1 gr 10 kğ suyu atılır.
Master Group,; Meyve olunca atılır.
Neemazal; bu ilaç incir suyundan yapılır, özellikle fasülyedeki sinekler ve kırmızı örümcekler için etkilidir. Neemazal Organiktir, Yararlı böceklere zarar vermez, Tüm zararlı böcekleri etkisiz hale getirir. Neemazal 6 günde bir tekrar tatbik edilebilir, Bütün larvaları daha dogmadan oldurur.,Kırmızı Örümceklere karsı yüksek etkisi vardır, Yaprak bitlerini ortadan kaldırır, Neemazallı sebzenizi 1 gün sonra rahatlıkla tüketebilirsiniz. Yüksek konsantrelidir, Bütün sebze meyve ve ciciklerinizde kullanabilirsiniz. 10 kg suya, 35 gr nemazal konur.

Porkan; (Yağlı ilaç olarak ta bilinir) Mayıs ayında 3 hafta boyunca meyvelere için atılır, İspirto,Arap sabunu ve Parafin yağıkarışımı ile yapılır, Kırmızı örümcekler için kullanılır. 10 kg suya, 15 gr konur.
Bordo Bulamacı Niçin Yapılır?
Bordo bulamacı; Elma, Armut ve Ayva gibi meyve ağaçlarında, Karaleke, Pas ve Ateş yanıklığı hastalığına, Kiraz, Erik, Vişne, Kayısı, Badem ve Şeftali gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarında bakteriyel kansere, yaprak delen ve dal yanıklığı hastalığına, Eriklerde cep hastalığı, Şeftalide Yaprak Büken gibi birçok hastalığa karşı kullanılan bir tarım ilacıdır.

Özellikle sonbaharda (yaprakların 3/4′ü yada tamamı döküldüğünde %2 dozda) ve ilkbaharda (gözler uyanmadan 1 hafta önce %1 dozda) meyve ağaçlarına bordo bulamacı uygulandığında ertesi yıl çıkabilecek potansiyel olarak bulunan pek çok hastalığa karşı (Kabuklu ve Pamuklu bitlerde bile) etkili ve ekonomik bir mücadele ve koruma ilacı olmaktadır. Sonbahar ve ilkbaharda bordo bulamacı kullanılmadan bazı bakteriyel hastalıklarda mücadele tam başarıya ulaşmak için iyi bir alt yapı oluşturmaktadır.

Bordo Bulamacı Hazırlarken ve Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

* Bitkiler Yapraklı iken bordo bulamacı yapılmamalıdır.
* Bordo Bulamacı hazırlanırken daima kireçli suyun üzerine göztaşı eritilmiş su ilave edilir.       Yoksa ilacın yapısı bozulur ve karışım verimli olmaz.
* Hazırlanan karışım kullanılmadan önce ince bir süzgeçten süzülerek ilaçlama aletini tıkaması engellenmelidir.
* Sönmemiş kireç kullanıyorsak eritildikten sonra muhakkak süzülmelidir. Erimeyen tortu varsa kalan miktar kadar kireç tekrar eritilip eklenir.
* Bordo Bulamacı; hiçbir ilaçla karıştırılıp atılmaz.
* Bordo Bulamacı atıldıktan sonra; Pulverizatörü (Pompayı) kesinlikle temizleyiniz.

Hazırlanan Bordo Bulamacının Dozu Nasıl Anlaşılır?


Göztaşı (Bakır Sülfat) ve kireç ile hazırlanıp kullanılır. Yapılan Bordo Bulamacının dozunda olup olmadığını kontrol etmek için bir passız çivi ipe bağlanıp, bulamaca batırılır, 5 dakika bekletilir. Çiviye bakılır, çivinin renginde bir değişiklik yoksa Bordo Bulamacı  kullanıma hazır demektir. Çivide hafif kızarma veya paslanma olursa karışıma bir miktar daha kireçli su ilave edilir.

Gerekli malzemeler (100 Kg Organik İlaç Yapımı için):

1-) 10 Kg Taze Isırgan Otu (Ultrica)
2-) 150 Kg Soğuk Su
3-) 200 Litre Kapasitesinde Dinlendirme Havuzu

Taze Isırgan Otları Dinlendirme Havuzuna doldurulur. Üzerine 150 Litre soğuk su ilave edilir. Üç gün açık havada bekletilir. Üç gün sonra ısırganlar süzülerek ayrılırlar. Çıkarılan (Siyahımsı yeşillikteki) bu su İlacımızın Ana maddesini oluşturacaktır.( Bünyesinde bulunan bol miktardaki Salisilik Asit; akarsitleri öldürmektedir.)

Elde edilen Isırgan suyu Pulverizatöre konulur.
· 250 gram Şeker suda eritilir. Pulverizatöre katılır.
· 100 cc Crop-Set Organik virüs eklenir iyice karıştırılır.
Elde ettiğimiz Organik ilaç Sebzelerdeki Kırmızı Örümcek, Yaprak Bitleri, Tiripsler, Şıralı koşnilin ve bazı virüslerle mücadelede kullanılır.
· Yapılan ilaç yaprak altlarına zuhur edecek şekilde atılır.

NOT-1: Elde edilen Isırgan suyu içerisine (100 Litre baz alınarak) 1Kg Eritilmiş Göz Taşı, 1 Kg Kireç kaymağı (Bordo Bulamacı) Katılırsa Sebzelerde Mildiyö, Yavru Çürüklüğü ve Böcek öldürücü olarak kullanılır.

NOT-2: Isırgan Otu içerisine %50 oranında Taze Ceviz yaprağı katılırsa İnsektisit özelliği artmış olur.

NOT-3: Isırgan Suyu içerisine; 100cc Mimozal (Hindistan’da yetişen bir Ağacın öz suyundan elde edilen Organik İnsektisit) katılırsa diğer zararlılara karşı kullanılır. (Genelde meyve ağaçlarında )

NOT-4: Isırgan suyunun içine 500gr Arap sabunu katılırsa Elma İç kurduna karşı kullanılır.

Kapadokya Meslek Yüksek Okulu Organik Tarım Bölüm Koordinatör-Program Başkanı Sayın Osman YÜKSEL Bey’e Kaynak Bilgilerinden dolayı Teşekkür ederiz.

Kabartma Tozu

Kabartma tozu (sodyum bikarbonat) etkili bir mantar önleyici ajan ve hatta mantar bazı köklü formları öldürebilir. Araştırmalar siyah nokta ve külleme bazı tür karşı etkili göstermiştir.

Tipik bir kabartma tozu püskürtme su litre başına kabartma tozu 1 çay kaşığı eritilmesi ile yapılabilir. Sıvı sabun (sadece bir deterjan kullanmayın) ekleyebilirsiniz. Tamamen, üst ve alt yaprakları bitkiye spreyle serpin ve kurumaya bırakın. Mantar sorunu kontrol için gerekli şekilde tekrarlayın. Sorun kabartma tozu uyguladığınıda tekrar uygulamanıza  rağmen devam ederse, daha güçlü bir anti-mantar ilaç kullanın.

Bahçede Kabartma tozu kullanarak

1.  Külleme önlemek için bir Sprey yapılır. Külleme ,leylak, monarda ve zinnias de dahil olmak üzere birçok bitki, için bir sorundur. Kabak ve salatalık özellikle hassastır. Burada olan bir toz  tedavi ve küllemeyi önlemek için basit,kabartma tozu  tamamen doğal bir sprey ve ayrıca yanında su karışık ve bulaşık deterjanı kullanarak etkili haşere uzaklaştırıcısıdır.

2. Tırtıllar için Lahanaya (ve diğer bitkilere) üzerinde Kabartma tozu serpin, o küçük yeşil lahana solucanlarını uzaklaştırır.  Onlar yaprakları yedikçe  bir iki gün içinde ölür. Gerektiği kadar tekrarlayın.

3.  Kabartma tozu  herhangi bir küçük yabani otları öldürür.

4. Çimi öldüren çatal otunu öldürür.


Çatal otu gerçekten sinir bozucu olabilir ve çim, bahçe yatak, ya da kaldırım çatlaklar içinde fark eğer, bunu kurtulmak için kabartma tozu kullanabilirsiniz. Sadece üzerine kabartma tozu toz kalın bir dökün sonra, Çatal otu iki veya üç gün içinde geri ölür. Bir uyarı: bunu kabartma tozu çok fazla atarsanız çime zarar verebilir, çünkü kabartma tozu uygulayarak yere dikkatli olunması gerekir.

Karbonat (sodium bicarbonate) ya da potassium bicarbonate ile çok az sirke, mayi arap sabunu sulu karışım da külleme hastalığı ile mücadelede kullanılıyor. Maddelerden birini (4 litre suya 30gr. karbonat.+ 4 yemek kaşığı sirke + iki avuç arap sabunu) mayi arap sabunu ile karıştırıp bitkinizi güneş yokken yıkayın. Haftada bir işlemi tekrar edin… Arapsabunu karbonatın yapraklara işlemesi, kalıcı olması için önemli. Karışımlardan sadece birini kullanmanız işe yaramaz. Bu arada uyarayım bitkilerin çoğuna bu karışım iyi gelirken, bazılarında yaprakları yakabiliyormuş oranı iyi ayarlayın.


Bitkisel Kökenli Doğal ilaçlar: AZADIRACHTIN Bitkisel kökenli insektisit olarak son yıllarda üzerinde en çok çalışılan bitki Azadirachta indica’ dır. A. indica, yaprak veya kabuklarının kurutulmasıyla toz halinde, meyve veya tohumdan terpenoid yapıda olan Azadirachtin ekstrakte edilerek, tohum veya tohum kabuğundan elde edilen yağ gibi çeşitli şekillerde zararlılarla mücadelede kullanılmaktadır. Azadirachtin,böceklerde uzaklaştırıcı (repellent), beslenmeyi engelleyici,doğurganlığı azaltıcı, kısırlaştırıcı, öldürücü, yumurta bırakmayı önleyici, gelişme ve büyümeyi engelleyici gibi etkiler göstermektedir.

Bitkisel Kökenli Doğal Ġlaçlar: PYRETHRUM Chrysanthemum cinerariaefolium 'un çiçeklerinden elde edilen pyrethrum, mevcut insektisitlerin içinde en eski ve en güvenilir olan bitkisel kökenli insektisittir.
Halen geniş alanlarda kullanılan tek bitkisel kökenli insektisittir.

Bitkisel Kökenli Doğal ilaçlar: ROTENONE Bitkisel kökenli insektisit olarak kullanılan Rotenon, Güney Amerika'da yetişen Lonchocarpus sp., Asya'da yetişen Derris sp. ve Terphrosia sp. bitkilerinin
köklerinden ekstrakte edilmektedir. Böceklerde kontakt ve mide zehiri olarak etki gösterir. Memeliler üzerine orta derecede etkilidir.

Bitkisel Kökenli Doğal ilaçlar: QUASSINE Quassia armara ve Picrasma excelsa ağaçların gövdesinden ekstrakte edilir. Ġnsektisit özelliği göstermektedirler. Quassia, nicotine benzer şekilde böceklerde
kontakt ve mide zehiri olarak etki etmektedir. Nikotin kadar zehirli değildir. Quassia bazı bitkilerde fitotoksisiteye neden olmaktadır. Bu yüzden kullanımınadikkat edilmelidir.

Bitkisel Kökenli Doğal ilaçlar: NiKOTiN Nicotiana tabacum ve diğer Nicotiana türlerinin yapraklarından çeşitli metotlarla ekstrakte edilerek kullanılmaktadır.Evlerde kullanımı tavsiye edilmemektedir. Kontakt ve mide zehiridir.

(Türkiye’de sadece Limon, portakal vb. ve muz’da erken dönemede) Bitkisel Kökenli Doğal ilaçlar: RYANIA
Güney Amerika kökenli Ryania speciosa adlı bitkinin kök, yaprak ve gövdesinden ekstrakte edilmektedir.
Ancak memelilere, balıklara ve diğer suda yaşayan hayvanlara yüksek toksisitesi yüzünden kullanımı kısıtlan- mıştır. Ryania böceklerin kas sistemine etkili olmaktadır ve hızlı bir ölüm oluşmaktadır

Bitkisel Kökenli Doğal Ġlaçlar: SABADILLA Schoenocaulon officinale bitkisinin tohumundan elde edilmektedir. Değme ve mide zehiri etkilidir. Balarılarına toksisitesi yüksek olduğun-dan kullanılırken
dikkat edilmelidir. Genelde diğer bitkisel kökenli insektisitlerle karış-tırılarak etkiyi artırmak için
kullanılır.
Bitkisel Kökenli Doğal ilaçlar: CAPSAICIN
Capsaicin, Capsicum (Solanaceae) cinsine bağlı bitkilerde acı tattan sorumlu olan bileşiktir. Biber meyvelerinin ekstraksiyonu sonucu elde edilmektedir ve genelde sarımsak, hardal veya çeşitli yabancı otların ekstraksiyonlarıyla birlikte kullanılır.
Capsaicin, genel böcek ve akar zaralıları için repellent (uzaklaştırıcı) olarak kullanılır. Bunun yanında öldürücü etkisi olduğu da bilinmektedir Bunun yanında bazı preparatları nematisit ve fungisit etki göstermektedir.
Yararlı böceklere ve balarılarına karşı yüksek toksisitesinden dolaylı kullanırken dikkatli olunmalıdır.
Bitkisel Kökenli Doğal ilaçlar: SARIMSAK
Sarımsak (Allium sativum L.) ekstraktının böcekler için etkili bir repellent olduğu uzun yıllardır bilinmektedir. Fakat kokusu, sarımsağın tarımsal alanlarda yaygın olarak kullanılmasını her zaman kısıtlayan faktör olarak öne çıkmıştır. Herhangi bir bitkisel yağ ile imalatçının önerilerine göre seyreltilerek bitkiye yoğun miktarlarda uygulanması etkiyi istenen seviyeye getirmektedir.,

YAĞLAR: Bitkisel Kökenli
Bitkisel yağlar genellikle depolanmış ürün zararlılarına karşı kullanılmaktadır. Depolanmış üründe zarar yapan bazı zararlılara karşı fumigant olarak öldürücü
etki yaptığı bulunmuştur.
Bunun yanı sıra nane, çam, kimyon, anason, sarımsak, okaliptus, susam, keten,
pamuk, haşhaş ve zeytinden elde edilen bitkisel yağlar su ve arap sabunu ile
karıştırılıp çıplak vücutlu böceklere karşı kullanılmaktadır.
Yağlar: Mineral ve Hayvansal
Mineral Yağlar: Petrolden elde edilen sentetik yağlardır. Belirli koşullar altında
kullanımlarına izin verilmiştir. (meyve ağaçları, zeytin ve asma için)
Hayvansal (Balık) Yağları: Bitkisel yağlara benzer özellik gösterir.
Yağların kullanımında dikkat edilmesi gereken pek çok husus vardır !!
Mikroorganizma Kökenli Ġlaçlar
Bacillus thuringiensis preparatları:
Bt kurstaki: Kelebek Tırtıllarına karşı
Bt aizawai : Kelebek tırtıllarına karşı
Bt tenebrionis : Coleoptera larvalarına karşı
Bt israelensis: Sinek larvalarına karşı
Saccharopolysora spinosa(Spinosad) preparatları: Lepidoptera, Diptera,
Coleoptera,Thysanoptera’ ya karşı
Beauveria bassiana preparatları: Beyazsinekler, Tripsler, Yaprak bitleri, Tırtıllar,
Coleopter larvaları, Çekirgeler, Karıncalar..
Metarhizium spp. ve Paecilomyces spp. preparatları:
Nuclear Polyhedrosis Virüs, Granulosis Virüs: Lepidoptera,
Nematotlar: Steinernema ve Heterorhabditis spp.: Toprakta yaşayan zararlılar ve
diğerleri..
Mikrobiyal Preparatlar
Mineral Maddeler
Kaolin: Fiziksel engel, uzaklaştırıcı, rahatsız edici ve renk olarak etkili olur. Çeşitli
meyve ve sebze zararlılarına karşı etkilidir. Aynı zamanda bazı bitki
hastalıklarına karşı da etkilidir. Faydalı böceklere olumsuz etki gösterebilir!Amonyum Karbonat: Sadece böcek tuzaklarında çekici olark kullanılabilir.
Cryolite: Sodyum fluoaluminate'nin inorganik formulasyonudur. Ancak balıklara
yüksek toksitite gösterir.
Kuartz Tuzu: Böcekleri uzaklaştırıcı etkisi vardır.

ORGANİK TARIMDA KULLANILAN DiĞER MADDELER

1.insektisit etkili sabunlar: Potasyum ve Amonyum tuzlarından elde edilen sabunlar meyve ağaçları ve sebzelerdeki yumuşak vücutlu böceklere, özellikle yaprak bitlerine karşı karşı kullanılır. Etki süresi çok kısadır. Başarılı olabilmesi için böceğin teması gerekir.
2.Jelatin: insektisit olarak kullanımı mümkündür. Fakat ne şekilde kullanılabileceği hakkında herhangi bir bilgi yoktur.
3.Parafin yağları: Organik tarımda insektisit ve akarisit olarak zararlıların kış
yumurtalarına karşı kullanılmaktadır.
4.Kireç-Kükürt bulamacı: insektisit, akarisit ve fungisit etkisi bulunmaktadır.Meyve ağaçlarında kabuklu bitleri baskı altına aldığı saptanmıştır.
5.Caffein: Düşük konsantrasyonlarda böcek repellentidir. Bazı böcekler caffeinin yüksek dozlarında hayatta kalabilmiş, ancak üreme faaliyeti gösterememiştir.
6.Kükürt: Toz veya sprey olarak kullanılabilir. Kırmızı örümceklerin kontrolünde kullanılabilir. 19.9ºC üzerindeki sıcaklıklarda uygulamalar bitki yapraklarına zarar verebilir. Yağ uygulaması yapıldıysa uygulamanın üstünden 4 hafta geçmeden kükürt uygulaması yapılmamalıdır.
7. Demir ortofosfat: Yumşakçalar için.


8. Hidrolize protein, diamonyum fosfat: Cezbedici olarak.


9. Beyaz Kil : Diş macununda da kullanılır. İlaçlanan yüzeyde koruyucu bir tabaka bırakarak, böceğin temasıyla böcekleri uzaklaştırır. Conotrachelus nenuphar (Herbst) 'e karşı etkilidir.
11. Sülfür: Toz veya sprey olarak kullanılabilir. Kırmızı örümceklerin kontrolünde kullanılabilir. 19.9ºC üzerin-deki sıcaklıklarda uygulamalar bitki yapraklarına zarar verebilir. Yağ uygulaması yapıldıysa uygulamanın üstünden 4 hafta geçmeden sülfür uygulaması yapılmamalıdır. Korozyona sebep olacağı için plastik ilaçlama aletleri ile uygulama yapılmalıdır. Sülfür aynı zamanda istenmeyen bir tat bırakacağı için hasat öncesi kullanımına izin verilmez (Anonim 2003g, Anonim 2003 h).
12. Kireç ve kireç-sülfür : Akar, pisilla ve bazı saplarda beslenen böceklerde etkilidir. Yağ uygulaması yapıldıysa 4 hafta geçmeden ilaçlama yapılma-malıdır. Sıcaklık 18.8 º C 'den fazla ise ilaçlama yapılması önerilmez. Yakıcı bir materyaldir (Anonim,2003d; Pearce,2003).
13. Bacillus thurigiensis Preparatları
Leptinotarsa decemlineata, Plutella xylostella, Pieris brassicae, Euproctis chrysorrhoea, Hyphantria cunea , Yponomeuta malinellus , Malacosoma neustria vs. karşı başarılı uygulamalar yapılmaktadır (Tuncer ve Ecevit, 1994).
2.3.EV YAPIMI DOĞAL İNSEKTİSİTLER
Organik tarım ilkeleri doğrultusunda uygulanmasına izin verilen bazı materyallerin kullanımı ile üretici tarafından hazırlanan karışımlar pratikte çokca uygulanmaktadır. Ancak bilimsel olarak çalışan biz mücadelecilerin çalışmalar sonucunda kesin kanıtların ortaya konulmasından önce bu karışımları tavsiye edilmesi mümkün olmamakla birlikte alternatiflerin ortaya konulma süreci içerisinde kontrollü olarak kullanımlarında bir sakınca görülmemketedir. Bu amaçla aşağıda derlenen ev yapımı doğal insektisitler olarak isimlendirilen karışımların, kullanımlarından önce mutlaka test edilerek kullanılması gerekmektedir.
a) Alkol spreyi : 1-2 fincan %70'lik isoprophyl alkol ¼ su ile karıştırılarak kullanılır. Seyreltilmemiş alkol kullanımı bitki için risklidir. Afitler, beyaz sinek, tripsler ve unlu bite karşı uygulanmaktadır. Bir insektisidal sabunla karışımında prospektüs dikkate alınmalıdır.
b) Sarımsak yağ spreyi : Zararlılar üzerinde repellent etki yapar. Mineral yağ veya saf sabunla karıştırıldığında etkili bir insektisit meydana gelir. Sarımsak yağ spreyinin aynı zamanda fungusit etkisi de gözlemlenmiştir. Trichoplusia ni, afitler, beyaz sinek, Forficula auricularia L. kontrolünde etkili olmuştur. Bazı yetiştiriciler patates böceği ve kırmızı karıncalara etkili olmadığını belirlemiştir. Spreyin hazırlan-ması için 3 tane 28 gramlık çok ince doğranmış sarımsak dişinin 2 çay kaşığı mineral yağ içersinde en az 24 saat bekletmek gerekir. Yavaşça içerisine yarım litre su ilave edilir. Karışımı sağlandıktan sonra süzülerek kavanoz içerisine bekletilmek üzere aktarılır. Karışımdan 1-2 çorba kaşığı alınarak yarım litre su ile karıştırılır. Bu oran etkili oluyorsa daha fazla su ilave edilerek uygulama yapılabilir. Uygulama tüm bitki yüzeyi ıslanacak şekilde yapılmalıdır. Yağa duyarlı olabilecek süs bitkilerinde uygulama kontrollü yapılmalıdır.
c) Otlarla Hazırlanan Spreyler : Aromatik otlardan elde edilen solüsyonlar bir çok organik yetiştirici tarafından kullanılmaktadır. Bu solüsyonlar repellent etki yapmaktadır. Bu amaçla Sage, Tansy, Thyme gibi bitkiler kullanılmaktadır. Yapılan bir çalışmada Plutella xylostella 'nın ve diğer bazı kelebeklerin lahanadaki zararının ve yumurta sayılarının bu solüsyonlarla azaltıldığı belirlenmiştir. Ayrıca bu solüsyonlar yaprak yiyen zararlılara karşıda kullanılmaktadır. 1-2 fincan taze yaprak 2-4 fincan su ile karıştırılır. Bu karışım bütün gece bekletilir. İçerisine ¼ oranında temizleyici sıvı sabun karıştırılır. Sıvı sabun ilacın yapraklara yapışmasında ve yayılışında etkili olmaktadır. İlaçlamada bitkinin tüm aksamının ilaçlanması başarıyı etkilemektedir. Gerekli görülmesi halinde haftalık periyotlarla uygulama tekrar-lanabilir.
d) Kırmızı Tozlar : Karabiber, kırmızı biber, dere otu, zencefil'in hepsi capsaicin içerir. Böcekler üzerinde repellent etki yapmaktadır. Sentetik capsaicin arazide kullanılmak üzere üretilebilir. Yapılan bir çalışmada capsaicin'in 28 gramının 1/25'i soğan bitkisi etrafına serpildiğinde Delia antiqua 'nın koyduğu yumurta sayısını azalttığı belirlenmiştir (Anonim,2003j). Delia radicum'un lahanada ve havuçta zararını da engellemektedir. Ancak hazır paketlenmiş biber tozlarının kullanımı ekonomik olmayabilir. Eğer yetiştirici üretimini de kendi yapıyorsa maliyet azaltıldığı için kullanımı daha uygun olacaktır. Uygulama sırasında hassas ciltlerde tahrişlere neden olabilmektedir. Uygulamada havuç, lahana veya soğan sıralarına serpilerek uygulanabilir. Yağmur veya sulama sonrası uygulama tekrar edilmelidir.
e) Nicotin spreyi ; Tütün bitkisinden elde edilir. Böceklere toksiktir. Ev yapımı nikotin çayının en büyük avantajı etkinliğinin birkaç saat sürmesidir. Arılara toksik değildir. Nikotin toprak zararlılarına karşı kullanılmaktadır. Özellikle kök afitleri, tripsler, yaprak delicileri, armut pisillası, Crioceris asparagi 'na karşı kullanılmaktadır. Bir fincan kurutulmuş ,öğütülmüş tütün yaprağını ¼ çay kaşığı saf sabun ilave edilmiş 4.5 lt 'lik su içinde yarım saat bekleterek süzmek suretiyle solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon birkaç hafta kapalı bir kapta saklanabilir. Toprak zararlıları için bitkinin kök bölgesine toprak üstüne karışım uygulanır. Yaprak zararlıları için yaprak altlarının da iyice ilaçlanması gerekir. Nikotin bitki yaprakları tarafından absorbe edilerek birkaç hafta bitkide bulunur. Güvenlik açısından yalnızca genç bitkilere ve hasattan bir ay öncesine kadar kullanımı daha uygundur. Patlıcan, biber, domates ve diğer solanaceae'lerde kullanımı uygun değildir. Tütün mozaik virüsünü taşıyan tütünlerden hazırlanan solüsyon bu virüsün bitkilere bulaşmasına neden olabilir. Ülkemizde 70º C' sıcaklıktaki 1 lt suda 50 gr. kuru tütün 1 gün suda bekletilerek meydana gelen eriyik pülverizasyon yöntemi ile kullanılmıştır. Bu yöntem tarla koşullarında patates böceği larvaları, afit ve kırmızı örümceklere karşı etkili olmuştur. Kullanılan tütün yaprağının tazeliği, suyun niteliği, uygulama dozu ve sıklığı kullanılan ilacın etkinliğini belirlemiştir. Nikotine sülfatın sıcak kanlılara toksisitesi nedeniyle dikkatli kullanılması gerekir (Yılmaz,2002).
f) Domates yaprağı : Domates,patates ve tütün yaprakları zehirli alkoloid içerir. Bu toksinler suda çözünür ve iyice kıyılmış yapraklar suda bekletilerek ev yapımı ilaçlar elde edilebilir. Bu ilaçlar doğal düşmanları çekmede de rol oynar. Domates yaprak ilacı afitler içinde kullanılabilir. Aynı zamanda domates yaprak spreyi mısırda Heliothis zea'ya karşı etkili olmaktadır. Yapılan çalışmada mısır bitkisi domates yaprak spreyi ile ilaçlandığında ilaçlanmayan mısıra göre daha fazla sayıda Trichogramma çektiği görülmüştür (Anonim,2003j).Bu solüsyo-nun hazırlanması için domates yaprağı iyice kıyılarak 1-2 fincan hazırlanır. 2 fincan su içerisinde bütün gece bekletilir. Süzülerek yaklaşık 2 fincan su ile karıştırılır. Uygulama bitkinin bütün aksamını kapayacak şekilde yapılır.
g)Tuz spreyi : Pieris rapae ve kırmızı örümceklere karşı kullanılabilir. 2 çorba kaşığı tuz ile 4.5 lt su karıştırılır. Karışım bitkiye uygulanır.
h) Sarımsak spreyi : 1 sarımsak soğanı,1 lt su, 1 orta boy soğan, 1 çorba kaşığı kırmızıbiber, 1 çorba kaşığı sıvı sabun karıştırılarak hazırlanır. Sarımsak ve soğan küçük küçük kesilerek karıştırılır. Su içerisine konularak bir saat beklenir. Bir saat sonra sıvı sabun ilave edilir. Karışım dolapta bir hafta bekletilebilir. Sümüklü böceklere karşı kullanılabilir.
Gene aynı şekilde soğan sarımsak spreyi olarak yaprakları yiyerek zarar yapan böcekler için tarifler bulunmaktadır. Bu spreyin hazırlığı 4 kırmızı biber, 4 soğan, 2 baş sarımsak 'tan karışım hazırlanarak karışım sabunlu su içerisinde 24 saat bekletilir. Süzülerek üzerine 2 lt su ilave edilip uygulama yapılır. Serin şartlarda bu solüsyon 2 haftadan daha fazla süre bekletilebilir. Sarımsak spreyi patates böceği, kaphra böceği, cruciferalarda zarar yapan larvalar ve nematotlarda etkili olmaktadır.
ı) Kadife çiçeğinden hazırlanan sprey : Kadife çiçeği su ve sabunla karıştırılarak bir solüsyon hazırlanır. Bu solüsyon afid, larvalar ve sinekler için repellent etki yapar.
j) Isırgan suyu : Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde afitlere karşı uygulanmaktadır.
k) İnsektisit etkili sabun spreyi : 2.5 çorba kaşığı sıvı sabun yaklaşık 1 lt su ilave dilerek karıştırılır (Johnson,2003).
l) Bitkisel yağ : 2 çorba kaşığı mısır veya ayçiçek yağı 2 çorba kaşığı sıvı sabunla karıştırılır. Uygulama yapılmadan önce iyice karıştırılarak uygulanır.
m) Sabun, sarımsak tozu ve kırmızı biber karışımı :2 çay kaşığı sıvı sabun yaklaşık 1 lt 'lik kavanoza konulur. Kavanozun ağzına ince bir tül gerilerek kırmızı biber ve sarımsak tozunun her biri ilave edilir. Su konularak ilave edilen kısmın kavanoza akması sağlanır. Bu ilacın pıhtılaşmasını önler. Tülü kavanozun ağzından alarak karıştırılır. Sabun, emici böcekleri, sarımsak kırmızı biber karışımı çiğneyici tipteki böcekleri uzaklaştırır. Bu karışımın dezavantajı yağmurla birlikte yıkanması ve yeniden uygulamaya ihtiyaç duyulmasıdır (Anonim 2003e; Anonim,2003h; Anonim,2003ı; Anonim,2003j; Anonim,2003k;
j)Yem tuzaklarının hazırlanışı
Kesici kurtlar için :
Testere talaşı, kepek, şeker pekmezi ve yeterli miktarda su eşit miktarlarda karıştırılarak yapışkan bir solüsyon hazırlanır. Akşam saatlerinde bitki çevresine ufak bir halka şeklinde dağıtılır. Şeker pekmezi kesici kurtları çeker ve bu solüsyondan geçmeye çalışırken yapışkan bir yapı kazanır.Bu maddeler güneşte kurur ve zararlılar ölür. Veya ; 100 g kepek,10 gr şeker, 200gr su, 5gr. Pyrethrum tozu karıştırılarak bitki etrafına yayılır. Kesici kurtlar bu maddeyi yiyerek ölür.
Meyve Sinekleri için :
Meyve sinekleri için tuzaklara yemler meyve olgunlaşmadan, zararlılar çıkma-dan önce yerleştirilmelidir. Bunun için :
1. Plastik bir şişenin altında küçük bir delik açılır. Şişenin ağzı bir tıkaçla kapatılır. Şişenin ¼'nü yemle doldurulur. Şişe bu şekilde bahçe etrafına veya ağaçlara asılır. Bu yemler sinekleri delikten içeri çeker ve sinek yem içerinde ölür.
2. Plastik bir şişenin üst kısmını kesilir. Yem solüsyonu şişenin yarısını içerecek şekilde konulur. Şişenin kesilen üst kısmı şişenin geri kalan kısmına, deliği altta kalacak şekilde yerleştirilir. Sinekler şişelere çekilerek yem solüsyonu içerisinde ölür.
Yem solüsyonu 2 şekilde hazırlanır.
a) 1 lt su, 250 ml idrar, birkaç damla vanilya özü, 100 gr şeker ve 10 gr pyrethrum tozu
b) 1 çay kaşığı pyrethrum tozu, 250 gr bal, 1 kaç damla vanilya özü, 250 gr. portakal veya salatalık kabuğu, 10 lt su.

k) Işık tuzaklarını hazırlanışı:
Gece faaliyet gösteren uçan böceklerin kontrolünde kullanılabilir. Kesici kurtlar, sap kurtları, çeltikte zarar yapan yaprak emicileri vs. Odunumsu yapılardan oluşan 3'lü bir dayanak hazırlanır. Bu dayanağın uçları toprağa yerleştirilir. Orta kısmına bir ışık kaynağı asılır. Ve alt kısmına bir miktar yağla karıştırılmış su kasesi yerleştirilir. Bu tuzağın en iyi yerleştirilme zamanı böceğin yaşam çemberine ve ürünün gelişim evresine göre belirlenir. En iyi zaman böceğin yumurta bırakmasından öncedir.
l) Renk Tuzakları :
Yaklaşık 30X30'luk farklı renklerdeki kötü hava koşullarında zarar görmeyecek kartlara yağ ve yapışkan sürülerek hazırlanır. Renklere cezbedilen böcekler yapışarak ölür (Anonim,2003e).


 ORGANİK TARIMDA İNSEKTiSİT UYGULAMALARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Organik tarımda kimyasalların kullan-ımı sırasında bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
1. Organik pestisitlerin uygulanmasından önce prospektüsün mutlaka dikkatlice okunması gerekir.
2.Memelilere ve faydalılara en az toksik olan ürünlerin kullanılması gerekir.
3. Zararlı habitatlarının ve biyolojilerinin iyi bilinmesi gerekir.
4. Hedef zararlıya karşı uygun preparat-ların kullanılması ve doğru zamanda uygulanması gerekir.
5. Yağmurlu rüzgarlı havalarda uygulama yapılmamalıdır.
6. Göller, kanallar, içme suları vs. uygulamada korunmalıdır.
7. Ürünlerin uygun şartlarda muhafaza edilmesi gerekir.
8. Kullanılan kimyasal uygulayıcı için sağlık riski taşımamalıdır.
9. İlacı hedefine ulaştırabilecek en uygun ilaçlama aleti kullanılmalıdır.
10. Organik pestisitlerin doğada çabuk ayrıştığı unutulmamalıdır. Buna bağlı olarak uygulamaların tekrarlanması gerekmektedir.
11.Yetiştirilen bitkilerde birden fazla zararlı varsa ve zararlıların hepsine veya birkaçına etkili olan ortak kullanılabilecek ilaç varsa öncelikle bu ilaçlar tercih edilmelidir.
12. İlaçların çoğu değme etkili olduğundan ilaçların hedeflerine ulaşması yani zararlılara değmesi gerekir. Zararlıların çoğu yaprak altında bulunduğu için yaprak altının iyi ilaçlanması gerekir
13. Bazı zararlı böcek ve akarlar yetiştirme alanının bir bölgesinde görülür. Bu durumda sadece o bölge ilaçlanmalıdır. Böylece hem zararlı bulunduğu yerde öldürülmüş olur hem de diğer bölgelerde bulunan doğal düşmanlar korunmuş olur. Bunun sonucunda etkili savaş yaparken daha az ilaç kullanılarak daha az masraf yapılmakta ve ilacın çevreye olumsuz etkisi azaltılmaktadır

5. SONUÇ
Organik tarımda zararlı yönetiminde belirtildiği gibi bir çok alternatif yöntem mevcuttur. Organik tarımda zararlı mücadelesinde uygulanan yöntemlerin bugün uygulanmakta olan entegre mücadele uygulamaları ile uyuştuğu görülmektedir. Ancak kimyasalların uygulanmasında sentetik kimyasallara alternatiflerin geliştirilmesi ve üreticinin kullanımı için çalışmaların yapılması gerekir. Gerek üretim sırasında gerekse üretim sonrası aşamalarda üreticilerin teknik ve ekonomik anlamda desteklenmesi gerekir. Bu desteğin etkili sonuç verebilmesi içinde organik tarımın ana unsurları olan yetiştiricilik, bitki koruma, sertifikasyon ve pazarlama gibi konularda disiplinler arası çalışmaların özendirilmesi gerekir.

BİYOTEKNİK YÖNTEMLER

Hedeflenen zararlı türlerin biyoloji, fizyoloji ve davranısları üzerinde etkili olan bazı yapay veya doğal maddeler kullanarak, zararlıların normal özelliklerini bozmak suretiyle uygulanan yöntemler biyoteknik yöntemler olarak kabul edilmektedir. Daha açık bir deyimle cezbedici ve tuzak sistemleri, feromonlar, repellentler, beslenmeyi ve
yumurtlamayı engelleyici her türlü faktör üzerinde arastırma, gelistirme ve uygulama olarak tanımlanmaktadır. Biyoteknik yöntemlerin en önemli avantajı yüksek derecede spesifik olması ve çevre kosullarına adapte edilebilir olması, buna karsın istenmeyen yan etkilere neden olmamasıdır. Günümüzde böceklerin besin aramalarında, yumurtlama
yerlerinin ve cinsel eslerin bulunmasındaki davranıslarının bazı kimyasal maddeler tarafından uyarılıp kontrol edildiği iyi bilinmektedir. Bunlar zamanımızda sentetik olarak elde edilip mücadelede çesitli amaçlar için kullanılmaktadır. Biyoteknik mücadele yöntemlerinde amaca ulasmak için hem canlıda doğal olarak bulunan hem de bunların sentetik olarak elde edilen bilesiklerinden yararlanılır. Bu bilesiklere “davranıssal kimyasallar” denir. Organik tarımda kullanılabilecek bu bilesikler söyle sıralanabilir.
Feromonlar
Bir birey tarafından vücudun dıs kısmına salgılanan ve aynı türün diğer bireyleri tarafından algılandığında, alan bireyde özel bir reaksiyona neden olan maddelerdir. Feromonlar, böceklerin beslenme, çiftlesme, savunma, gizlenme, kaçma vb. davranıslarını belirlemede
etkilidir. Bugüne kadar zararlılara karsı çesitli amaçlarla böcek feromonlarının kullanılmasından basarılı sonuçlar alınmıstır.
Feromonlar biyolojik etkinliklerine göre söyle gruplandırılmaktadır.
-İz-isaretleme feromonları
-Koklama yoluyla etkili Esey Feromonları (Cinsiyet Feromonları)
-Afrodizyaklar
-Bir Yere Toplanma Feromonları
-Alarm Feromonları
-Sosyal böceklerde kraliçe yetistirilmesi ile ilgili feromonlar
-Besin Cezbediciler yada Koku Uyarıcıları
Feromonlar içinde zararlı böceklere karsı en fazla kullanılan esey feromonlandır. Esey feromonları erkek veya disi böcek tarafından salgılanır. Bir esey tarafından salgılanan bu feromon sentezlenip yapay yollarla üretilerek kapsül yada dispenser denilen yayıcılara belirli miktarda emdirilir. Türü en çok cezbeden renk ve biçimde hazırlanan tuzağa kurumayan yapıskan sürülmüs bir tabla yerlestirilir ve bunun üzerine de feromon kapsülü tutturulur. Feromonu algılayan karsı esey tuzağı bulur ve yapıskan tabla üzerine düserek yakalanır.
Cezbediciler
Besin Cezbedicileri
Böceğin kendisi için uygun beslenme maddelerine doğru yönelmesini sağlayan bazı besinler bitkilerin bünyesinde doğal olarak bulunabildikleri gibi sentetik olarak da elde edilmekte ve zararlılarla mücadelede etkili bir biyoteknik yöntem olarak kullanılmaktadır. Bu maddeler de feromonlar gibi rüzgarın etkisiyle etrafa dağılıp zararlıların davranısını yönlendirmektedir. Besin cezbedicilerden örneğin, pekmez, melas, seker, hidrolize protein v.b. maddelerden zararlılarla mücadeleye baslama zamanının belirlenmesinde ve mücadelesinde yararlanılmaktadır. Yurdumuzda Elma gövdekurdu (S. myopaeformis)’na karsı su, pekmez ve ekmek mayasından olusan karısım, Yaprakbüken (Archips rosanus)’a karsı sarap, sirke, seker ve su karısımı mücadelede basarı ile kullanılmaktadır.
Yumurta Bırakma Cezbedicileri
Bu kimyasal maddeler, disi bireylerin yumurta bırakabilecekleri uygun yer seçiminde etkili olmaktadır. Bu maddelerin yanlıs yumurtlama yeri seçimi seklinde böcekleri sasırtıcı olarak uygulanma potansiyeli mevcut olup tarımsal savasta yararlanma olanağını ortaya koymaktadır. Biyoteknik mücadelede feromon ve cezbedicilerden çok değisik tiplerdeki tuzaklar kullanılarak yararlanılır. Tuzaklar böceklerin yönelimlerinden ve bazı davranıslarından yararlanmak amacıyla gelistirilmis yakalama araçlarıdır. Böcekler bazı renklere cezp edilirler. Bu durumdan yararlanılarak böceklerin cezbedildiği değisik renkteki tuzaklara yapıskan madde sürülerek buraya gelen böceklerin yapısıp kalması sağlanır. Bunlar, görsel yada renk tuzakları olup, yaygın olarak meyve sinekleri, beyaz sinek, Thripsler ve yaprak galeri sineklerinde kullanılır. Örneğin; örtüaltı sebze yetistiriciliğinde beyazsinek, yaprak galerisineği ve Thrips’lere karsı sarı yapıskan tuzaklar kullanılmaktadır.
Böceklerin ısığa yönelimlerinden yararlanarak gelistirilmis tuzaklara ısık tuzakları denilmektedir. Isığa cezbedilen böcekler bir yüzeye çarparak tuzağın toplayıcı kısmı içine düserek yakalanmaktadır.
Tuzaklar, özellikle görsel tuzaklar tek basına kullanılabildiği gibi, değisik tip ve renkteki tuzaklar feromon veya besin cezbedicisi ile kombine edilerek kullanılmaktadır. Tuzak ve tuzak kombinasyonları farklı sekillerde, farklı yüksekliklerde ve farklı alanlarda kullanılır. Bunlardan böcek popülasyonlarının izlenmesinde (dolaylı kullanma) ve böceklerle mücadelede (doğrudan kullanma) yararlanılır.
Dolaylı Kullanma
Zararlı böceğin popülasyonunu izleyip mücadele zamanını veya mücadeleye karar vermeyi belirlemek amacıyla tuzak veya tuzak kombinasyonlarından yararlanılır. Tuzağa gelip yapısan zararlıların sürekli kontrol ve sayımları ile zararlının popülasyon yoğunluğu, ergin çıkısı gibi mücadeleye yönelik bilgiler elde edilir. Bu uygulamadan daha çok önceden tahmin ve erken uyarı çalısmalarında yararlanılmaktadır. Yurdumuzda, Elma iç kurdu (C. pomonella), Erik iç kurdu (C. funebrana), Seftali güvesi (C. molesta), Salkım güvesi (Lobesia botrana), Mısır kurdu (Ostrinia nubilalis), Yaprak bükenler (Archips spp.)
ve diğer bazı zararlılarda kullanılmaktadır.
Doğrudan Kullanma
Tuzak veya tuzak kombinasyonların zararlılara karsı doğrudan kullanılması iki sekilde olur.
-Kitle halinde tuzakla yakalama tekniği
-Çiftlesmeyi engelleme tekniği
-Kitle halinde tuzakla yakalama
Bu yöntemde kültür alanına belirli aralıklarla ve belirli sayıda feromonlu, cezbedici veya görsel tuzaklar yerlestirilerek zararlı böcek kitle halinde yakalanıp popülasyonu azaltılır. Bu yöntemde popülasyon yoğunluğu, tuzakların birbirine olan uzaklıkları, belirli alanda bulunan tuzak sayısı, tuzaklardaki feromon kapsülünün ve cezbedicinin yenilenme sıklığı en önemli konulardır. Kitle halinde yakalama yönteminin kullanımı ile bazen kimyasal mücadeleye gerek kalmaz yada mümkün olan en az sayıda ilaçlama ile mücadele gerçeklesmis olur. Kitle halinde yakalama yönteminde zararlının özelliğine bağlı olarak değisik tuzak veya tuzak kombinasyonlarından da yararlanılmaktadır. Örneğin; Kiraz sineği (Rhagoletis cerasi) mücadelesinde ilk ergin çıkısı tespit edildikten sonra ağaçlar arasında 15- 20 m aralık bırakarak ağaç basına 4 adet görsel sarı yapıskan tuzak + amonyum tuzu tuzak kombinasyonundan asmak sureti ile basarılı sonuçlar alınmaktadır.
Kiraz sineği mücadelesinde kitle halinde tuzakla yakalama yöntemi Ayrıca, Elma gövdekurdu (S. myopaeformis), Yaprakbüken (Archips rosanus), Zeytin sineği (Bactrocera oleae), Zeytin güvesi (Prays oleae), seralarda beyazsinekler (Trialeurodes vaporariorum ve Bemisia tabaci), Galeri sinekleri (Liriomyza trifolii) ve Salkım güvesi (L. botrana)'ne karsı değisik tuzak ve tuzak kombinasyonları ile yapılarak basarılı sonuçlar alınmıs çalısmalar bulunmaktadır.
Çiftlesmeyi Engelleme Tekniği
Bu teknikte disiler tarafından doğal olarak salgılanan esey feromonu, yapay olarak sentezlenip çesitli yöntemler ve yayıcı araçlar kullanılarak hedef alana yayılır. Böcek her taraftan gelen koku nedeniyle karsı eseye yönelimini belirleyemez, disiyi bulamaz ve çiftlesme gerçeklesemeyeceği için üreme engellenmis olur. Bu yöntemin mücadelede basarılı olabilmesi için hedef böceğin baslangıç populasyonu düsük yada en azından orta yoğunlukta olmalıdır. Bu teknik Salkım güvesi (L. botrana) ve Elma içkurdu (C.
pomonella)’nda basarılı bir sekilde uygulanmaktadır.
Uzaklastırıcılar
Uzaklastırıcılar (repellentler), zararlıların bitki-hayvan-insanlara yaklasmasını, zarar vermesini önleyen bunlardan uzaklasmasını sağlayan maddelerdir. Zararlılara ikaz edici ve uzaklastırıcı olarak görev yapan uzaklastırıcılar fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki grupta ele alınırlar. Bitkilerde mevcut olan tüyler, dikenler, epidermisin kalın olusu, doku yapısı, toz yada yapıskan maddeler fiziksel uzaklastırıcılar olarak belirtilmektedir. Tozların bazı Lepidopter larvalarını uzaklastırıcı özellikte olmasında, toz partikül büyüklüklerinin rol oynadığı bilinmektedir. Yapıskan bazı maddeler, böceklerin bitkide yürümesini engellediği için uzaklastırıcı etki göstermektedir. Bu özellikten yararlanarak kullanılan yapıskan maddeler, bant halinde tuzaklarda uygulanabilmektedir. Seralarda Beyaz sinek, Galeri sinekleri ve bağlarda Maymuncuk (Otiorrhynchus spp.)’lara karsı kullanılan yapıskan tuzaklar örnek olarak verilebilir. Bitkinin doğal dayanıklılığını sağlayan sık tüylü olus yaprakbiti ve yaprak pireleri için repellent olmaktadır. Ayrıca bitki tohum kabuğunun yüzeyi, ibreli ağaçlarda iğne yaprak sekilleri gibi fiziksel özellikler, bu tip bitkilerden zararlıları uzaklastırmaktadır. Ayrıca bitki rengi de zararlılar için uzaklastırıcı etki gösterebilmektedir.
Kimyasal uzaklastırıcılar, bitkisel yada hayvansal orijinli olarak, zararlının zarar yapmasını önleyen kimyasal maddelerdir. Uzaklastırıcılar, çoğunlukla türe özgüdür.
Bazı bitkilerin bizzat kendileri uzaklastırıcı özellikte olabilir. Bu nedenle son yıllarda karısık bitki yetistirme desenleri uygulanmakta, böylece bir bitki, diğer bir bitki ile karısık yetistirilerek ürün, ana zararlının zararından korunmaktadır.
Bilinen en etkili uzaklastırıcılar bitkisel kaynaklıdırlar ve genel uzaklastırıcılardır. Son yıllarda bitkisel kökenli insektisit olarak üzerinde en çok çalısma yapılan bitki Neem ağacı (Azadirachta indica)’ dır. Bu bitkinin yaprak veya tohumdan ekstrakt elde edilerek çesitli sekillerde zararlılarla mücadelede kullanılır. Bu bitkiden elde edilen Azadirachtin aktif maddesinin uzaklastırıcı etkisinin yanında beslenmeyi engelleyici, gelisimi engelleyici, kısırlastırıcı, öldürücü, yumurta bırakmayı önleyici gibi etkileri saptanmıstır.
Azadirachtin ülkemizde bazı zararlılara karsı Neem Azal T/S ticari adıyla ruhsat almıstır. Tesbih ağacı (Melia azedarach) ve Domuz pıtrağı (Xanthium strumarium) bitkilerinden elde edilen ekstraktlar Azadirachtin’de olduğu gibi böceklerde uzaklastırıcı etkisinin yanında mücadele amaçlı kullanılmaktadır. Son yıllarda yapılan çalısmalarda bitkisel yağların da repellent etkilerinin yanısıra kontakt ve solunum yoluyla böcekleri öldürdüğü gözlenmis olup, bu konuda çalısmalar devem etmektedir.
Beslenmeyi Engelleyiciler
Bitkilerde doğal olarak bulunan bazı maddelerin zararlı böceklerin konukçu seçimi, konukçuya adapte olması ve özellesmesinde rol oynadığı bilinmektedir. Bu maddelerden bir kısmı da zararlının beslenmesini durdurucu veya engelleyici etkileri dolayısıyla zararlının beslenememesi sonucunda ölümüne neden olan maddelerdir. Bu doğal maddelerden birisi, mısır bitkisinde bulunan "Dimboa" adı verilen maddedir. Mısır bitkisi 40-50 cm boya ulasıncaya kadar Dimboa maddesi yoğun olduğu için, Mısır kurdu (Ostrinia nubilalis) disilerinin bu dönemde bıraktıkları yumurtalardan çıkan larvalar beslenemez. Beslenmeyi engelleyici etkisi de olan Neem ağacı, Tesbih ağacı ve Domuz pıtrağı ekstraktları birçok böcekte denenmis ve böceklerin beslenmesi engellenerek mücadelede basarılı sonuçlar alınmıstır. Daha çok ısırıcı-çiğneyici ağız yapısına sahip böcekler için kullanılmaktadır. Örneğin, Çöl çekirgesi (Schistocerca gregaria) Azadirachtin ile doyurulmus besin üzerinde beslenememislerdir.
Yumurtlamayı Engelleyiciler
Bu maddeler disi bireylerin yumurta bırakabilecekleri uygun yer seçiminde caydırıcılık esasına dayalı birer isaret feromonu gibi etkili olan maddelerdir. Örneğin; Kiraz sineği (R. cerasi) ve Akdeniz meyve sineği (C. capitata) disileri meyveye yumurta bıraktıktan sonra salgıladığı feromonla meyveyi bulastırır. Aynı meyveye gelen bir baska disi bu feromon kokusunu algılayarak yumurta bırakmaktan vazgeçer. Disi birey tarafından bırakılan bu isaret, aynı veya diğer türden disilerin yumurta bırakmasını engellemeyi amaçlamaktadır. Avrupada arastırma amaçlı sentetik olarak üretilerek denenmis ve çok basarılı sonuçlar alınmıstır. Pratik uygulaması son derece ümit var olmasına karsın, henüz uygulamada kullanılmak üzere üretimi yapılmamıstır.



HASTALIKLARIN OLUŞMADAN ÖNLENMESİ

    Küllenme hastalığının en büyük nedenlerinden biri bitkilerin akşam sulanmasın kaynaklanır.Önlemek için sabah sulanmaları gerekir.Bu hastalık tecrübelerden test edilmiştir.Küllenmeyle mücadelede en etkin kükürt ve kabartma tozu püskürtmektir.

Külleme hastalığına karşı bağda uygulanacak ilaçlama programı her şeyden önce bitkinin bir yıl önce geçirdiği infeksiyonun yoğunluğuna bağlıdır. Enfeksiyon yoğun olmuş ise ilaçlama sayısı artar ve ilaçlamalara daha erken başlanır.
Bir yıl önceki enfeksiyon önemli olmamış ise çiçek öncesi ve çiçek sonrası ilaçlamalar ile yetinmek mümkün olabilir. Her üreticinin kendi deneyimine göre karar vermesi ve kışın budamadan önce bitkinin muhakkak gezerek enfeksiyon yoğunluğunu (bitki üzerindeki kırmızı kahverengi külleme belirtilerinin yoğunluğunu) görmesi gerekir.

Tarımda Kükürt Kullanımı, Miktarı, Süresi ;

Toprak pH’nın normal sınırlar içerisinde uzun süreli kalmasını sağlamak için kükürt ile uygulama yapılır.

Kükürt Uygulaması ;

Toprak sıcaklığının 5-6 derece ve üzerinde olması sonucu hızlandırır. Isıtılmayan seralarda yaz aylarında uygulama yapılması gerekir. Isıtılan seralarda ise her mevsim uygulama yapılabilir. Kükürdün bitkiye zararlı bir etkisi yoktur. Toprakta parçalanma sürecinde veya uygulama dönemlerinde karantina uygulamasına gerek yoktur. Kükürt uygulama sonrasında hemen yetiştiriciliğe geçilebilir. Hatta çok gerekli ise; bitkiler toprakta yetişirken dahi kükürt uygulaması yapılabilir. Bu uygulama aynı zamanda topraktaki mantarı ve bakteriyel bitki hastalıklarının önlenmesi içinde faydalıdır. Kükürt uygulaması sırasında, toprakta yeteri kadar nem bulunmalıdır. Nemi az topraklar önce sulanmalı, sonra toprak tava geldiğinde kükürt uygulanmalıdır. Bitkide görülen iz element noksanlıkları çoğunlukla yüksek pH`dan dolayı görülmektedir. pH`ta ki bir birimlik düşüşün iz element alınımını 100 kat arttırdığı unutulmamalıdır (Özellikler Mangan'da). Toprağa kükürt uygulandığında pH düşmekte,  fosfor ve diğer iz elementlerin alınımı kolaylaşmakta, yüksek pH’ ta görülen çözünmez bileşik oluşumu azalmakta, toprağın fiziksel yapısı düzelmekte, penetrasyon (su geçirgenliği) artmakta, toprak daha yumuşak bir yapı kazanmaktadır. Toprağın pH değerini düşürmekle toprakta yarayışsız formda olan besin elementlerinin yarayışlı hale geldiği, bununda bir nevi gübreleme etkisi ortaya çıkardığı görülmüştür.

Toprağa Uygulanma Şekli ;

Toprağın pH değerini azaltmak için toprağa verilecek kükürt miktarı aşağıda verilmiştir. Bitkinin kılcal kökleri toprağın 20 cm ’den başlayarak 60 cm ’ye kadar yoğun bir şekilde bulunur. Bitkinin kazık kökü ise toprak yapısına bağlı olarak 1,5-2,0 m ye kadar iner. Bu nedenle toprakta pH değerinin 20-30 cm’lik toprak tabakasında düşürülmesi gerekmektedir. Tarlaya serpme olarak verilecek kükürdün kolay uygulanabilmesi açısından tarla toprağı ile karıştırılmalı ve daha sonra serpme veya bant (çizi) halinde verilmelidir. Kükürdün ilk gübre ile birlikte verilmesinde bir sakınca yoktur. Toprağa verilen kükürt toprak sıcaklığına, topraktaki kükürt bakterisi miktarına ve toprak rutubetine bağlı olarak birkaç aylık bir zaman içerisinde toprağın pH değerinin azalmasına sebep olur. pH değeri istenilen seviyeye indirilmiş toprağa kaç sene sonra kükürt uygulaması yapılması gerektiği sulamada kullanılan sulama suyu kalite özelliklerine ve topraktaki biyolojik aktiviteye bağlıdır.

Altın Kükürt

Bitkideki Görevleri ;

1. Yüksek pH’lı topraklarda pH’ı düşürmek için kullanılır.
2. Kendisi tek başına bile iyi bir antiseptik (mikrop öldürücü) ve antifungal (mantar yok edici) etki gösterir.
3. Kireci kırar.
4. Tuzluluğu önler.
5. Besin elementidir.
6. Protein sentezi için gerekli bazı aminoasitlerin yapısında bulunur.
7. Bitkinin hastalıklara karşı direncini artırır.
8. Enerji, hormon ve bazı enzimlerin sentezinde yer alır.


Nitrat ve karbonhidrat metabolizmasını hızlandırır. Bitkilerin kükürt ihtiyacı fosfor ile hemen hemen aynı miktardadır. Ancak pek kükürt gübrelemesi yapılmaz. Kükürt genelde toprak pH’sını düşürmek ve toprak yapısını düzeltmek için verilmektedir. Türkiye topraklarının büyük oranında pH’ nın yüksek, bazı bölgelerde ise çok yüksek olduğu düşünülecek olursa. Toprak hazırlığı sırasında elementel kükürdün verilmesinin çok önemli olduğu görülecektir. Çünkü topraklarımızda iz element miktarları genelde yeterli seviyededir.

Noksanlık Belirtileri ;

1. Bitkiler kükürde fosfor kadar ihtiyaç duyarlar.
2..Kükürt noksanlığı azot noksanlığına oldukça benzeyen belirtiler gösterir. Azot noksanlığı ile kükürt noksanlığını ayıran taraf, kükürt noksanlığının azotun tersine, genç yapraklarda görülmesidir.
3. Yapraklar dökülür ve tomurcuk ölür.
4. Protein sentezi düşer, verim kaybı artar.




Toz Kükürtün Zararlılar İçin Kullanım Miktarları ve Süreleri Bitki  Hastalık, Zararlı  Dekar Başına  Son Kükürtleme İle
 Adı -   Kullanım Dozu -   Hasat Arasındaki Dönem
Meyvelerde  Kozlak Akarı  3-5 Kg  15-20 Gün
Fındık  (Eriophyes avellana)    
Turunçgiller  Pas Böcüsü  2-3 Kg  15-20 Gün
   (Phyllocoptrata Olevivorus)    
   Bağ Uyuzu  3-5 Kg  15-20 Gün
   (Eropthyes vitis)    
Bağlarda      
   Bağ Küllenmesi  2-6-8 Kg  15-20 Gün
   (Uncinula necator)  1.2.3. kükürtleme
Sebzelerde      
       
Patates  Patates Uyuzu  40 Kg  15-20 Gün
   (Streptomyces Scabies)  
       
Soğan  Soğan Mildiyösü  3 Kg  15-20 Gün
   (Peronosporo Desructor)  
       
Nohut  Nohut Antraknozu  3 Kg  15-20 Gün
   (Isecochyta Rabiel)  
       
Fasulye  Fasulye Pası  3 Kg  15-20 Gün
   (Uronices Phseoli)  
       
Patlıcan  Patlıcan Küllemesi  3 Kg  15-20 Gün
   (Leveillua Taurıca)  
       
Kabak  Kabak Külleme  3 Kg  15-20 Gün
   (Erysiphe Cichoracearum  
   Sphaerrotheca Fulliginca)    
   Yer Fıstığında Yaprak    
Yer Fıstığı  Lekesi (Cescospora  2.25 Kg  15-20 Gün
   arachidis)    
   
FINDIK : Yeni sürgünler üzerinde dipten itibaren üçüncü yaprak, uçtaki yaprakçık gurubundan ayrılıp
arkaya devrildiği zaman kükürtlemeye başlanmalıdır.
BAĞ : Bağ uyuzuna karşı ilkbaharda bağda yapraklarda zarar belirtileri görüldüğünde kükürtleme yapılmalıdır.
Genellikle küllenme hastalığı için atılan kükürt bağ uyuzu zararlısını da kontrol eder.
Kükürdün iyi yayılıp tutunabilmesi için üç kısım kükürde bir kısım sönmüş kireç karıştırıldıktan
sonra elenerek atılmalıdır.  
Küllenme hastalığına karşı birinci kükürtleme çiçekten önce sürgünler 20-30 cm boya erişince 2. kükürtleme
çiçek ve taç yapraklarının döküldüğü korukların saçma tanesi iriliğini aldığı zaman, 3. kükürtleme ve diğer
kükürtlemeler hastalığın gelişme durumu dikkate alınarak yapılır.
SEBZE : Bitkilerde ilk hastalık belirtileri görüldüğünde kükürtlemeye başlanır. Hastalığın seyrine göre 7/10 günlük
aralıklarda 2-5 kükürtleme yapılır. Kükürde 1/3 oranında sönmüş kireç veya odun külü karıştırılarak kullanılır.
KARIŞTIRILABİLİR DURUMU : Toz Formunda olduğu için başka bir ilaçla karıştırılamaz
Elementel Sıvı Kükürt;

Sıvı kükürt; elementel formda olması nedeniyle toprak ıslahında ve toprak pH düzeyini ayarlamada kullanılabilecek etkin bir üründür. Damlama, yağmurlama sistemleri ile sulamaya uygundur. Partikül çapları 5-20 mikron seviyelerinde olup, en fazla %10'u 15 mikron ve üzerinde olabilir. Toplam kükürt içeriği 1 litrede 800 gramdır. Sera örtüsüne zarar vermez. Kullanım miktarları toprak pH düzeyi ve yapısına göre farklılıklar gösterir. Uygulama sonrası ısıya bağlı olarak bir kaç gün içerisinde etkisini göstermeye başlar.

İçeriğinde SC formunda kükürt bulunur.
Damlama ve yağmurlama sistemlerinde kullanılabilir.
Sera örtülerine zarar vermez.
Toz kükürdün toprakta çözünürlüğü tanecik boyutu ile ilgilidir. Altın Kükürt'ün ürettiği tamamı elenmiş ve içerisinde büyük tanecik olmayan toz kükürtler 2-3 hafta aralığında toprakta çözünmeye başlarken (her zaman aynı kalitede öğütme ve eleme yapamayan firmaların kükürtleri 1-2 aydan 1 yıla kadar sürede ancak çözünebilir), sıvı kükürt üretim tekniği gereği 5-20 µ arasında tanecik boyutuna sahip olduğu için toprakta 1 hafta içerisinde çözünür ve etkisini gösterir.

Toprak ıslahında ve toprak pH düzeyini ayarlamada kullanılabilecek en etkin üründür.
Kök ve yaprak mantarlarına iyi gelir.
Organik tarımda toprak ıslahında izin verilen ender maddelerden biridir.
Bitkinin tüm gelişim dönemlerinde kullanılabilir.
Ekim öncesi ve ekim anında kullanılabilir.
Topraktaki kireci ve tuzluluk oranını en kısa sürede düzenleyen ve düşüren etkin bir üründür.
Ürünlerin donmaya karşı direncini ve kışa dayanıklılığını arttırır.
Gece ve gündüz arasında oluşan sıcaklık farklarını azaltır ve düzenler.
Ürünün daha erken olgunlaşmasına yardımcı olur.
Ürünün gerekli olan iz elementlerinin alımını kolaylaştırıp ürün verimini arttırır.
Ürün için tehlike arz eden birçok haşere böcek türünü bitkiden uzak tutar.
Kuraklığa karşı toprağın direncini arttırır.


Altın Kükürt

Üzüm (Bağ), Soğan, Sarmısak, Nohut, Elma, Zeytin, Kiraz, Ceviz, Patlıcan, Karpuz, Kavun, Turunçgiller (Portakal, Mandalina, Greyfurt, Limon), Buğday, Arpa, Salatalık, Şeker Pancarı, Domates, Fındık, Biber, Havuç, Mor Havuç, Şalgam, Turp, yüksek pH'lı (Kireçli) Toprak, Yerfıstığı, Fasulye, Soya Fasulyesi, Mısır, Lahana, Marul, Kabak, Bal Kabağı, Pamuk, Patates ekiminde sıvı kükürdü kullanabilirsiniz.

Yüksek pH’lı topraklarda verim düşüşünün baş nedeni fosfor ve iz elementlerinin (demir, mangan ve çinko) hareket edemez hale gelmesidir. Bu sorunun hızlı giderilmesinin yolu sıvı kükürt kullanımıdır.

Sıvı  kükürt bitki ve toprak uygulamaları;

-Damlamadan uygulamada 1lt /da

-Yapraktan uygulamada 200-250 ml/100lt su

-Toprak uygulamasında 1lt/100 lt su

1 lt Köseoğlu sıvı kükürt  100 lt su ile karıştırılır. Toprağın pH yüksekliğine göre 5 lt'ye kadar kullanılabilir.

Ekim Öncesi : Ekim öncesinde boş tarlaya holderle dekara 3 lt Köseoğlu Sıvı Kükürt uygulaması yapılır.

Yeşil Aksam : Kükürt uygulaması yağmurlama sulama ile yapılacaksa kükürt sulamanın ilk kısmında verilir, sonra sulamaya devam edilir. Böylece kükürt bitkinin yapraklarından yıkanarak toprağa indirilmiş olur.

Karışabilirlik Durumu : Yalnız kullanılması tavsiye edilir. Yüksek alkali maddeler ile (Demir sülfat, çinko sülfat vb.) karışmaz.


Not: Yukarıdaki uygulama domates, biber gibi küçük gövdeli bitkiler içindir. Elma ağacı gibi büyük gövdeli bitkilerde bitki büyüklüğüne göre uygulama miktarı artırılmalıdır. (Ör. 5 yaşındaki elma ağacına 1 kg toz kükürt uygulaması yapılmalıdır. Sıvı kükürtte içerik olarak aynı toz kükürdü barındırdığı için bu miktara ne kadar yaklaşılırsa uygulama o kadar iyi olur)



Toz Kükürtle mücadele edilen zararlılar ve uygulama alanları

Kırmızı Örümcek
Kozalak Akarı
Bağ Uyuzu
Bağ Küllemesi
Mildöyü
Pas
Külleme
Küf ile savaştaki en eski etkin maddedir.
Yer Fıstığı Yaprak Lekesi
Sinek, börtü böçek, hertürlü örümcek, yılan, ciyan, akrep,karınca, bit, pire, kene ve her türlü arıya karşı  ,1 kg kükürtün içine bir avuç yanmış odun külü karıştır isterseniz bunu ince elekten geçirin.Bu karışımı bir tülbentin içine koyun.İçine kükürt koydukları tülbenti, domatese, bibere, çiçeklerin diplerine fidanlarınve ağacların yapraklarına hatta boş toprağın üstüne silkeleyin.İhtiyaç duyduğunuzda akşam üzerleri bitkilerin yaprakları kuru iken kullanın.

Bu kullanım oldukça kolay onları yukarıdaki tüm zararlılardan koruyor.

Burada dikkat edilmesi gereken kükürt kullanırken tozu gözlerizi yakar.Meyveyi yerken yıkayınca yok olur gider.Tamamen organik bir ilaçdır.
Toz kükürtüde pH. ı yüksek kireçli toprakların pH. ını düşürmek için kullanın.

Toz kükürt kullanırken ellerinize kesinlikle eldiven takın.

Bitkilerin iyi koşullarda yetiştirilmesi hastalığı önleyen etmenlerden biridir.Dayanıklı türlerin seçimi aynı oranda hastalıkların azaltılma sebebidir.
Hastalık bulaşan dallar budandıktan sonra bahçeden uzaklaştırılmalı.
Toprağı derin sürmek gerekir.
Yaprak alma işlemiyle bitkinin hava alması sağlanmalı.
Yabancı otlar uzaklaştırılmalı.
Anti bitki ekilerek hastalıklar engellenebilir.
Aşırı sulamadan kaçınılmalı.
Bitkinin sulaması atlatılmamalı.
Budama yapılan yerler macunla kapatılmalı.
Budama ekipmanları dezenfekte edilmeli.
Kuruyan bitkiler bahçeden uzaklaştırılmalı.
Bitkiler sık dikilmemeli.
Kükürt (S) Sarı renkte iken S8 formundadır. Sekiz adet kükürt atomu bir halka oluşturur. Bu S atomunum elektron sayısı orbital yapısı gereği enerjik olarak en uygun formudur. Dolayısı ile bu formu ile S Suda erimez, asidlere bazlarda çözünmez reaksyona girmez. CaO (CalciumPolysulfür) veya siyanür ile (rhodanit) kaynatılarak tepkime gösterse de bu anlamda kullanımı zordur. Tarımda kullanılamaz. Kaldı ki polysülfürlerin kokusu iğrençtir rhodanit de bir işe yaramaz pek.

Suda çözünmeyen S kristalleri mikronize etmek gerekir çok ufaltmak ve hatta suda "erimeleri" için yüzeylerinin işlenmesi gerekir ki suda askıda kalıp püskürtülebilir bir hal alsın.
Islanabilir S demek suda askıda kalabilecek bir hale sokmak demek.
S kuru halde püskürtülmesi yüzeyi kaplaması kötüdür. Su ve rüzgarla bitkiden uzaklaşması etkiyi çok azaltır.
Mikronize S suda askıdaki hali ile püskürtülür ise daha iyi bir kaplama sağlanır yüzeyi daha büyük olduğundan daha kolay mantari etmenlerle tepkimeye girer v.s.

Toz Kükürt


Toprağa kükürt uygulandığında pH düşmekte fosfor ve diğer iz elementlerin alınımı kolaylaşmakta, yüksek pH’ da görülen çözünmez bileşik oluşumu azalmakta, toprağın fiziksel yapısı düzelmekte, penetrasyon (su geçirgenliği) artmakta, toprak daha yumuşak bir yapı kazanmaktadır.

Kükürt aynı zamanda organik maddenin yapısına giren bir elementtir. Kükürt bitkilerde sistin, sistein ve metionin gibi kükürtlü aminoasitlerin yapısında yer alır ve bunlarla birleşerek proteinleri oluşturur. Bu döngü sırasında kükürt, bir çok enzimatik faaliyette görev alır. Normal şartlarda kükürt bitki bünyesine rahatlıkla alınabilir. Fakat, bitki bünyesine girdikten sonra hemen çeşitli bileşikler oluşturduğu için fazla taşınamaz.

Kükürt bitki bünyesinde kolaylıklı taşınabilir (mobildir). Kükürt noksanlığı azot noksanlığına oldukça benzeyen belirtiler gösterir. Azot noksanlığı ile kükürt noksanlığını ayıran taraf, kükürt noksanlığının azotun tersine, genç yapraklarda görülmesidir.


Bitkideki Görevleri
1. Protein sentezi için gerekli bazı aminoasitlerin yapısında bulunur.
2. Biotin, tiamin ve asetil co enzim A gibi vitaminler aracılığıyla metabolizmada görev alır.
3. Enerji, hormon ve bazı enzimlerin sentezinde yer alır.
4. Nitrat ve karbonhidrat metabolizmasını hızlandırır.
5. Yüksek pH’lı topraklarda pH’yı düşürmek için kullanılır.

6. Kendisi tek başına bile iyi bir antiseptik ve antifungal etki gösterir.

(SULU)KÜKÜRT KULLANIMI


Bitkileri korumada kükürt, sulu kükürt olarak da uygulanır. Yüksek saflıktaki kükürt bir ıslatma maddesi vasıtasıyla son derece ince öğütülür. Böylece suyla karıştırıldığında hızlıca homojen ve püskürtmeye hazır bir çözelti oluşturur. Sulu kükürt püskürtmeleri yara kabuğuna ve özellikle gerçek küfe karşı etkilidir.

AVANTAJLARI

Sulu kükürt kullanımının avantajları:

Eksik kalan direnç gelişimi,

Direkt saf temas etkisinin yanında, kükürt oksit olarak da etki eder. Bu gaz doğrudan püskürtmeye maruz kalmamış bitki parçalarını da korur,

Hem dışarıdan hem de içeriden mantar oluşumlarına karşı etki etmektedir,

İyi bir dayanabilirlik sağlar,

Düşük masraf,

Doğaya yakın, ekolojik açıdan değerli ve koruyucu bir ürün olmasından ötürü doğayla dost,

Kükürt gübresi olarak da kullanılır.

ETKİ

Bitkinin yapraklarının yüzeylerinde biriken kükürt parçacıkları, nemin, ışığın ve oksijenin etkisiyle kükürt oksit oluşturur. Bu birleşim, çok ender görülse de, mantarsı zarar uyarıcılarına ve bitkiye zarar veren uyuz böceklerine karşı etkili olmaktadır. Mantar organizmalarının içine sızan kükürt tanecikleri, bu organizmaları içlerinden öldürmektedir.

KULLANIMI

Sulu kükürt bitkileri korumada koruyucu bir maddedir. Sulu kükürt Mikrogranül (WG), püskürtme tozu (WP) ve sıvı formül (SC) olarak üretilir. WG- ve WP- formülasyonları mantar öldürücü etkin madde olarak % 80 kükürt içerirler, SC- formülasyonunda 850g K/litre mevcuttur.

Kükürdü 3 e ayırmakta fayda var.

1-Toz kükürt (geleneksel- dede-nene kükürdü) tarım kükürdü..."meşe külü ile birlikte atın"
Domateslerde bolca kullanılması lazım.

2-WP 80 de denilen toz ama suyla karıştırılıp atılan kükürt...

3-Sıvı halde satılan kükürt...

Domateslerde toz olanını ağaçlarda WP 80 olanını kullanın.

Kükürt; topraktan kaynaklanan pH, kireç ve bitki besin noksanlıkları ile mantar sorunlarınızda etkili ve ekonomik bir çözümdür. Üniversitelerde konuyla ilgili akademik deneyime sahip uzmanlarla yapılan ortak çalışmalar, kükürdün yalnızca miktarının değil aynı zamanda size sunduğumuz üründe olduğu gibi çabuk ve etkili olması için parçacık boyutunun da önemli olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda ulusal ve uluslararası kuruluşlarda yapılan analizler en uygun kükürt içeriğinin %99,8'ten fazla ve parçacık boyutu 100 µ ve altında olan Altın Kükürt'ün ürettiği toz kükürt olduğu belirtilmiştir.

Toprağınızın ve bitkinizin çeşidine göre uzmanlarımız size uygulama doz miktarını ve zamanını bildirmekten büyük memnuniyet duyacaktır.

- Toprağınız Kireçli mi?
- Bitkilerde genç yapraklar Açık Yeşil mi?
- Bitkinizin boyu normalden Kısa mı?
- Toprak pH değeri 7.5 dan Yüksek mi?
- Bitkileriniz de Mantar sorunu var mı?
Çözümü toz kükürt.
Ev ortamında _yetişen güllerde_ toz kükürt kullanılmamalı.

Mastercop sc. kullanmak daha iyi.

Ev de yapabileğiniz ilaç da kullanabilirsiniz. Yemek sodası (kabartma tozu) küllemeye karşı etkili.

1lt.su,
2 kaşık yemek sodası,
2 kaşık sıvı sabun,

karıştırılıp sık sık kullanılabilir.

Gülleci Bulamacı
Gülleci Bulamacı Yapımı

Aslında kireç ve kükürt solüsyonudur. Kaynatıldığında kalsiyum Polisülfür  elde ediliyor. Su ile seyreltilip asidik olmayan tüm bileşiklerle kullanılabiliyor. Bordo bulamacı (bakır süfat) vb. bileşiklerle kullanılmamalı.

Kullanım alanı oldukça geniş.

İnteksisit, yani böcek öldürücü,

Akarisit yani örümcek v.b. öldürücü,

Fungisit yani fungal ve mantar öldürücü özellikler sahip.

Biz ise ne kadar etkili olduğunu _ burada _ deneyerek öğreneceğiz.

Bu bulamaç Ege Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Atıf Atilla hoca tarafından köylülere anlatılmıştı. Atıf hoca aynı zamanda gülle sporu yaptığını söylemiş köylülere.

'Gülleci Bulamacı' ismini verdik bizde, kendisine rahmet diliyor, böyle kullanımı etkili ve ucuz bir doğal tarım ilacını kazandırdığı için de ayrıca teşekkür ediyoruz.

Etki alanları;

Tüm kabuklu bitler,
Tüm pamuk zararlıları,
Elmada kara leke,
Asmada mildiyo,
Bağ uyuzu,
Domateste yaprak küfü, kurşuni küf, külleme,bakteriyel yanıklık,
Ayvada bakteriyel yanıklık v.b hastalıklar diye sıralanıp gidiyor.

Yapılışı:

10 lt. su,
3 kg. kükürt,
1,5 kg. kireç. (Sönmemiş kireç)

15 lt. lik yağ tenekesine, kükürt ve kireç dökülür. Üstüne su ilave edilir.

Sonra ateşe konur ve kaynatılır.

Kaynama sırasında köpürür ve kabarır. Karıştırmaya devam edilir. Taşabilir. Ocaktan kısa süreliğine indirilir ya da altına bir teneke konur kaynamaya devam edilir.

Su yüzeyinde ince bir köpük tabakası kalınca 1 ya da 1,5 saat gibi tamamdır.


Sonra atesten indirilir ve soğumaya bırakılır.

Tortu dibe çöker ve serum plastik kaba konur. Tenekenin dibinde kalan kükürt+ kireç tortusu alınmazsa tenekenin tabanını eritir.

Bu tortu su ile karıştırılıp ağaçların gövdelerine sürülür ya da toprağa karıştırılır. Kükürt aynı zamanda toprak pH ını düzenler.

Elde edilen sıvı kalsiyum polisülfürdür ve oldukça alkalidir. Sıvılaşan kükürt bulaşıcılık kazanmıştır, döküldüğü yerde leke bırakır.

pH değeri 10 un üzerinde olur


Bir reçete: Bu da bir Japon reçetesi. Çok amaçlı. Mantar ve haşarata karşı. Her türlü bitkiye bu arada domateslere iyi geldiği söyleniyor. (İngilizceleri de aynen bıraktım ki sonra bir itiraz olmasın):
3 yemek kaşığı "baking soda" (bildiğimiz karbonat ), 2 yemek kaşığı "ivory soap"(bildiğimiz saf beyaz sabun, arap sabunu daha iyi), 1 yemek kaşığı "vegetable oil" (bitkisel yağ). Bunları 1 "gallon" (4 ila 5 lit. arası) su içinde iyice karıştırıp sonra püskürtme kabı ile püskürtüyorsunuz yapraklara... Önce alttaki yapraklara bir sıkıp, 3-4 gün bekleyip, bu süre içinde bitki ters bir tepki vermez ise daha cesurca devam etmeniz önerilmiş..



Isırgan süzümü

Doğal Salisilik Asit elde etmek için; Isırgan otunun suyu çıkarılıyor. Elde edilen Isırgan Otu suları süzülüyor.
ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
ALPHA-TERPINEOL
ALUMINUM
ANETHOLE
APIGENIN
ASCORBIC-ACID
BENZALDEHYDE
BENZOIC-ACID
BENZYL-ALCOHOL
BERGAPTEN
BETA-SITOSTEROL
BETAINE
CAMPHOR
CARVACROL
CRESOL
DECANOIC-ACID
EUGENOL
FERULIC-ACID
FORMONONETIN
FURFURAL
GENISTEIN
GERANIOL
GLABRANIN
GLABRENE
GLABRIDIN
GLABROL
GLYCYCOUMARIN
GLYCYRRHETIC-ACID
GLYCYRRHETINIC-ACID
GLYCYRRHISOFLAVONE
GLYCYRRHIZIC-ACID
GLYCYRRHIZIN
GUAIACOL
HEDERASAPONIN-C
HERNIARIN
HEXANOL
HISPAGLABRIDIN-A
HISPAGLABRIDIN-B
INDOLE
ISOLIQUIRITIN
ISOMUCRONULATOL
ISOQUERCITRIN
KAEMPFEROL
LICOCHALCONE-A
LICOISOFLAVONE-A
LICOISOFLAVONE-B
LICOPYRANOCOUMARIN
LIGNIN
LINALOOL
LIQUIRITIGENIN
LUPEOL
MALIC-ACID
MALTOL
MANNITOL
METHYL-SALICYLATE
MYRTENAL
NARINGENIN
O-CRESOL
OCTANOIC-ACID
OXALIC-ACID
P-CYMENE
P-HYDROXY-BENZOIC-ACID
PAEONOL
PALMITIC-ACID
PECTIN
PHENETHYL-ALCOHOL
PHENOL
PINOCEMBRIN
PROPIONIC-ACID
PRUNETIN
QUERCETIN
SALICYLIC-ACID
SELENIUM
SINAPIC-ACID
SOYASAPONIN
TERPINEN-4-OL
TETRAMETHYL-PYRAZINE
THIAMIN
THUJONE
THYMOL
TIN
UMBELLIFERONE
XANTHOTOXIN
ZINC

Bu kadar kimyasaldan hangisi nedir:

Acarisit 4 adet:
EUGENOL
LINALOOL
OXALIC-ACID
THYMOL

Antibakteriyel 48 adet:
ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
ALPHA-TERPINEOL
ANETHOLE
APIGENIN
ASCORBIC-ACID
BENZALDEHYDE
BENZOIC-ACID
BETA-SITOSTEROL
BETULINIC-ACID
CARVACROL
EUGENOL
FERULIC-ACID
GERANIOL
GLABRIDIN
GLABROL
GLYCYRRHETIC-ACID
GLYCYRRHETINIC-ACID
GLYCYRRHIZIC-ACID
GLYCYRRHIZIN
GUAIACOL
HERNIARIN
HISPAGLABRIDIN-A
HISPAGLABRIDIN-B
INDOLE
ISOQUERCITRIN
KAEMPFEROL
LIGNIN
LINALOOL
MALIC-ACID
NARINGENIN
P-CYMENE
P-HYDROXY-BENZOIC-ACID
PAEONOL
PECTIN
PHENETHYL-ALCOHOL
PHENOL
PINOCEMBRIN
QUERCETIN
SALICYLIC-ACID
SINAPIC-ACID
TERPINEN-4-OL
TETRAMETHYL-PYRAZINE
THUJONE
THYMOL
TIN
UMBELLIFERONE
XANTHOTOXIN

Antimikrobiyal 1 adet:
GENISTEIN

Bacterisit 1 adet:
LICOCHALCONE-A

Fungisit 40 adet:
ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
ANETHOLE
BENZOIC-ACID
BENZYL-ALCOHOL
CAMPHOR
CARVACROL
EUGENOL
FERULIC-ACID
FORMONONETIN
FURFURAL
GENISTEIN
GERANIOL
HEDERASAPONIN-C
HERNIARIN
ISOLIQUIRITIN
ISOMUCRONULATOL
KAEMPFEROL
LICOISOFLAVONE-A
LINALOOL
LIQUIRITIGENIN
LIQUIRITIN
METHYL-SALICYLATE
NARINGENIN
OCTANOIC-ACID
P-CYMENE
PAEONOL
PECTIN
PHENOL
PINOCEMBRIN
PROPIONIC-ACID
PRUNETIN
QUERCETIN
SALICYLIC-ACID
SELENIUM
SINAPIC-ACID
TERPINEN-4-OL
THYMOL
UMBELLIFERONE
XANTHOTOXIN

Herbisit 9 adet:
CAMPHOR
EUGENOL
FERULIC-ACID
GERANIOL
MYRTENAL
P-CYMENE
TERPINEN-4-OL
THUJONE
XANTHOTOXIN

İnsektisit 11 adet:
ALPHA-TERPINEOL
ANETHOLE
BENZALDEHYDE
BERGAPTEN
ESTRAGOLE
EUGENOL
FURFURAL
LINALOOL
SOYASAPONIN
THYMOL
XANTHOTOXIN

Larvisit 4 adet:
BETA-AMYRIN
EUGENOL
LINALOOL
THYMOL


Mollusit 3 adet:
BERGAPTEN
THYMOL
XANTHOTOXIN

Rodentisit 2 adet:
O-CRESOL
PHENOL

Termisit (karınca) 3 adet:
ALPHA-TERPINEOL
BENZALDEHYDE
EUGENOL

Varovasit 3 adet:
EUGENOL
OXALIC-ACID
THYMOL



Isırganda bulunan pestisit etkisi gösteren kimyasallar

Pestisit:

5-HYDROXYTRYPTAMINE
ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
AESCULETIN
ALUMINUM
ARSENIC
ASCORBIC-ACID
BETA-SITOSTEROL
BETAINE
BUTYRIC-ACID
CAFFEIC-ACID
CHLORINE
CHLOROGENIC-ACID
CINNAMIC-ACID
CITRAL
COUMARIN
FERULIC-ACID
FORMIC-ACID
GALLIC-ACID
ISOQUERCITRIN
ISORHAMNETIN
KAEMPFEROL
KAEMPFEROL-3-O-GLUCOSIDE
MALIC-ACID
OXALIC-ACID
P-COUMARIC-ACID
PALMITIC-ACID
PECTIN
QUERCETIN
RUTIN
SCOPOLETIN
SELENIUM
SINAPIC-ACID
SUCCINIC-ACID
SULFUR
TANNIC-ACID
TANNIN
THIAMIN
TIN
URSOLIC-ACID
VANILLIC-ACID
VANILLIN
ZINC

Bu kadar kimyasaldan hangisi nedir:

Acarisit 2 adet:
FORMIC-ACID
OXALIC-ACID


Fungisit 19 adet:
ACETIC-ACID
ACETOPHENONE
AESCULETIN
CAFFEIC-ACID
CHLORINE
CHLOROGENIC-ACID
CINNAMIC-ACID
CITRAL
COUMARIN
FERULIC-ACID
KAEMPFEROL
P-COUMARIC-ACID
PECTIN
QUERCETIN
SCOPOLETIN
SELENIUM
SINAPIC-ACID
VANILLIC-ACID
VANILLIN

Herbisit 4 adet:
CINNAMIC-ACID
CITRAL
FERULIC-ACID
SCOPOLETIN

İnsektisit 2 adet:
5-HYDROXYTRYPTAMINE
RUTIN


Rodentisit 1 adet:
COUMARIN

Varovasit 1 adet:
OXALIC-ACID



Nanedeki şu maddeler karıncalara içerdiği kimyasalla oldukça etkili gibi duruyor:Nane kokusunun fareleri bile kaçırır
(-)-MENTHOL
ALPHA-TERPINEOL
CEDROL
EUGENOL
MENTHOL
NERAL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top