YAYGIN ADLARI Ağu, Sabırlık
ETKEN MADDESİ % 15-30 kadar anthrasenozit içerir. Serbest antrakinon miktarı ise % 0.05-0.5 kadardır.
BİTKİNİN ORJİNİ VE TAKSONOMİSİ Genel olarak Güney Afrika’da yetişmekle birlikte, kaktüsler içinde bir çok türü ile çoğunluğu oluşturur. Aloe’nin 200 kadar türü vardır ancak eczacılıkta 3-4 tanesinden yararlanılır. En çok bilinenler A. vera ve A. ferox türleridir. Süs bitkisi olarak kullanılan türleri A. variegata, A. aristata ve A. barbadensis gibi bodur olanlardır.
MORFOLOJİSİ
Sarısabırlar, bazen sapsız küçük bitkiler, bazen de dallı budaklı büyük ağaçlardır. Gövde kısa ve odunsudur. Her dem yeşil olan yaprakların kenarları düz veya dişli olabilir. Üçgen biçimindeki yapraklar düz yeşil veya benekli, çiçekleri ise sarı veya kırmızı olmakla beraber Aloe vera sarı çiçekli bir türdür. Çiçekler dik ve sık bir salkım şeklindedir.
KULLANIM ALANLARI
Sarısabır dozuna bağlı olarak mideyi kuvvetlendirir veya müshil etki gösterir. Tentür olarak hazırlanan sarısabır, yanık ağrısını kesmede ve tedavisinde kullanılırken, tentürün eşit hacimde sirke ile karışımı saç diplerine sürülerek saç dökülmesi engellenebilir. Yapraklarından elde edilen kırmızımsı esmer madde boyacılıkta ve hekimlikte kullanılır. Lifleri neme dayanıklı olduğu için halat yapımında kullanılır. Bunların dışında eczacılıkta ve kozmetikte geniş bir kullanım alanı vardır.
KULLANIM ŞEKLİ Bitkinin kullanılan kısmı yapraklarıdır. Yapraklar kesilerek veya ezilerek elde edilen öz kaynatılarak, kurutularak, hap olarak veya doğrudan kullanılmaktadır.
YETİŞTİRME TEKNİĞİ
Sarısabır kökten ayrılarak üretilir. Bunun için ana bitkinin yanında oluşan yavru bitkiler Şubat ve Mart aylarında köklü olarak alınıp yeni saksılara dikilirler. Bahçede de değerlendirilebilen sarısabır, orta sıcak ve yarı nemli ortamları sever. Uzun aralıklarla normal sulama yapılır, arada yapraklarına da su püskürtülebilir.
UYARILAR-Drogunda bulunan bir reçineden dolayı tahriş edici etkisi vardır. Uterusa da tahriş edici olarak etki ettiğinden hamilelerde ve hemoroit sorunu olanlara önerilmez.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder