Zerdeçalı oluşturan yapıtaşı kurkumindir. Zerdeçal, Hindistan’da 2500 senedir kullanılan bir bitkidir. İlginç olanı ise ilk zamanlarda boya yapmakta kullanılmıştır.
Bu baharatın tıbbi özellikleri kendini yüzyıllar boyunca yavaş yavaş göstermeye başlamıştır. Zerdeçalın bilinen en eski özelliği yangı giderici olmasıdır. Son araştırmalar ise zerdeçalın kanserden - Alzheimer’a kadar birçok hastalığa karşı etkili olduğunu ortaya koymuştur.
Zerdeçal bitkisinin özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Doğal bir antiseptik ve antibakteriyel olan zerdeçal, ciltteki kesik ve yanık gibi yaralanmalarda da dezenfektan olarak kullanılabilir.
- Karnabahar ile karıştırıldığında prostat kanserine karşı koruyucudur, hatta böyle bir rahatsızlık varsa durdurur ve gelişmesini engeller.
- Çocukluklarda lösemi riskini azaltır.
- Doğal bir karaciğer temizleyicisidir.
- Alzheimer’a karşı korur ve hastalık varsa ilerlemesini yavaşlatır.
- Herhangi bir yan etkisi bilinmemektedir ve yangı gidericidir.
- Doğal bir ağrı kesicidir.
- Metabolizmayı kontrol altına almaya ve kiloyu korumada yardımcı olur.
- Çin’de uzun seneler boyunca depresyona karşı kullanılmıştır.
- Kimyasal ilaçların etkilerini artırır ve yan etkilerini azaltır.
- Tümörlerdeki hasarlı hücrelerin büyümesini engeller.
- Yaraları iyileşmesini hızlandırır.
- Zerdeçalı toz halinde ya da hap olarak tüketebilirsiniz.
- Safrataşı olanların kullanması tavsiye edilmez.
- Hamilelerin özellikle hap şeklinde kullanmadan önce doktorlarına danışması gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder