23 Eylül 2012 Pazar

Böğürtlen Yetiştiriciliği


BÖĞÜRTLEN YETiŞTiRiLiCiLiĞi



     Böğürtlen meyveleri de ahududu gibi üzümsü meyveler grubundandır. Bitkilerinin kökleri çok yıllık ve gövdeleri iki yıllıktır Böğürtlen bitkilerinin gövdeleri kök boğazından dip sürgünü olarak çıkar ve yılda 7-8 m boy alabilirler. Dikim yılında fidanlar üzerinde ilk meyveler görülür, 2-3 yılda maksimum verime (2,0-3,5 ton/dekar) ulaşılır. Bir böğürtlen bahçesi bu verimle 15-20 yıl ekonomik ömrünü devam ettirir.

 İklim ve Toprak İstekleri
     Böğürtlen yetiştiriciliği Türkiye’nin bütün bölgelerinde yapılabilir. Yüksek yaz sıcaklıklarına ve kış aylarındaki şiddetli donlara dayanıklıdır. Özellikle yaz aylarında hava oransal neminin düşük olduğu yörelerde önlem alınmalıdır. Böğürtlen bitkilerinin toprak istekleri ahududu bitkileri ile genel olarak aynıdır.

     Bahçe Tesisi
   Böğürtlen bitkileri 2 X 2 m aralıklarla dikilirler. Buna göre dekara fidan ihtiyacı 250 adettir. Fidanların nakliye, muhafaza ve dikim teknikleri ahududu yetiştiriciliğinde olduğu gibidir.

     Bahçe Bakımı 
     (Toprak İşleri,Sulama,Gübreleme,Budama,Hastalık ve Zararlılarla Savaş)
    Böğürtlen bahçesinin bakım işleri ahududu bahçesi ile aynıdır.Yalnız budama konusunda bazı farklılıklar vardır:
    Böğürtlen bitkileri her yıl çok sayıda kök sürgünü değil, 2-4 adet dip sürgünü verirler. Bu nedenle sürgünlerde seyreltme yapmaya gerek yoktur. Sürgünler çeşitli şekillerde tellere bağlanır ve kaliteli meyve almak için sürgün uçları kesilir.

      Derim, Paketleme, Muhafaza, Değerlendirme
     Böğürtlen meyvelerinin olgunlaşması haziran ayında başlar. Derim dönemi ahududu bitkilerine göre daha kısadır. Meyveler tam iriliklerini ve siyah-mor rengi aldıklarında elle toplanırlar. Doğrudan pazarlanacakları kaplara konularak nakledilirler.
     Böğürtlenlerin paketleme, muhafaza ve değerlendirme işlemleri ile yetiştiriciliğin avantajları konuları da gene ahududu ile aynıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top