8 Ekim 2013 Salı

HANGİ PETUNYA'YI ALACAĞINIZA NASIL KARAR VERECEKSİNİZ ?


HANGİ PETUNYA'YI ALACAĞINIZA NASIL KARAR VERECEKSİNİZ ?

Eskiden Petunya alırken sadece rengine bakardık. Oysa günümüzde geliştirilen yeni türlerde, rengin yanı sıra, her varyetenin, iklim, yayılma, sarkma, çiçek boyu, çapı, katmerli ya da katmersiz olması gibi pek çok faktör de göz önünde bulundurmanız gereken etmenler.
Bu sezon Zengarden’da bulacağınız Petunyaların bu özelliklerini de vurguladık. Aşağıdaki temel kategorilerden yararlanarak, sizin için en mükemmel Petunya’yı seçmek daha kolay olacaktır.
Petunya satış sayfalarında yukarıda bulunan ilk büyük resim ,satışta olan tohumdan çıkacak Petunya'nın resmidir. Hemen altında özellikleri ve bir pakette bulunan tohum adedi yazmaktadır. Sayfanın en altında bulunan resimler, Petunya ile yapılan uygulamaların resimleri olup, bahçenizde ,balkonunuzda sizin yapacağınız düzenlemelere fikir vermesi amacı ile konulmuştur.
Grandiflora ( Büyük Çiçekliler): Uzun yıllardır en yaygın ve popüler olan cinstir. Tekli ya da katmerli çiçekler açarlar. Pek çok renkte, düz, alacalı, damarlı, çizgili, pikoteli ve fırfırlı çiçek açan türleri vardır. Toplu halde ekimlere ve saksı yetiştiriciliğine uygundurlar. Çiçek çapları 5 cm ile 12,5 cm arasında değişir. Bazı türleri doldurdukları saksının yanlarından taşarak sarkma eğilimi gösterir. Çiçek çaplarından dolayı rüzgar ve yağmurdan etkilenirler. Ön plana çıkan varyetesi; arka arkaya Tüm Amerika Bahçecilik ödüllerini alan “ Prism Sunshine- Güneş Prizması- adlı ender rastlanan sarı renkli Petunya Grandiflora’dır.

Multiflora: Grandiflora ile karşılaştırıldığında rüzgar ve yağmurlara daha dayanıklıdır. İklim dayanıklılığı yüksektir. Çiçek çapı 5 cm ile 7,5 cm arasında değişir. Pek çok renk ve değişik formda gelen multiflora, arka arkaya çiçek açması ile tanınır. Hem yarı sarkan hem de dikine büyüyen türleri vardır.
Floribunda : Geliştirilmiş Multiflora türüdür. Daha çok çiçeklenir, daha fazla iklim değişikliklerine dayanıklıdır. Grandifloradan daha küçük ama daha dayanıklı çiçekler açar.

Yayılıcı ( Sarkan) petunya: Bahçe toprağında yere ekildiklerinde yanlara doğru yayılarak ekildikleri alanı kaplarlar. Yerden 10 ile 15 cm arası yükselen bu tür yanlara doğru yayılması ile meşhurdur. Yanlara doğru kol atarak ilerlemesi ve bu kol üzerinde sıralı çiçekler açması onu rakipsiz bir sarkan saksı, sepet bitkisi yapar. Türün öne çıkan varyetesi Japon Kirin Brewing firması tarafından geliştirilen Wave serisidir. 1995 yılında bizimde çalışıyor olduğumuz PanAmerikan Seed co. firması tarafından Amerika’ya ilk kez tanıtılan seri sarkan petunya serisini başlatan varyetedir. Tam 1 metre 20 cm ekildiği saksıdan aşağıya sarkan ve her bir noktasından çiçeklenen Wave- Dalga- serisi Petunyaları, pek çok yeni hibrit sarkan petunya izlemiştir. Sarkan Petunya hibritlerinin en büyük özelliği aşırı sıcaklara ve neme dayanıklılık göstermelerinden dolayı tüm yaz çiçek açmaları ve sağlıklı gelişim göstermeleridir.

Milliflora petunya: 1990 ların ortalarında geliştirilen tür fantezi Petunyası olarak ta adlandırılır. <çiçekleri normal petunyanın 3 te 1’i ölçüde açar. 2.5 – 4 cm çaplı bu minyatür petunya çiçekleri mine misali tüm bitkiyi kaplar ve sezon boyu açık kalır. Çiçekleri taşıyan küçük dalları, normal Petunya gibi yumuşak , çabuk devrilen bir yapıda olmadıklarından, ekildikleri saksıda ya da sepette mükemmel bir formada düzenli, kompakt bir görüntü sergilerler. Millifloralar da Petunyaları temiz tutamak için geçen çiçeklerini toplama gibi bir sorunda olmadığından bakımları çok kolaydır.
PELETLİ VE PELETSİZ TOHUM
( KAPLAMALI YA DA KAPLAMASIZ )

Peletli tohum -Kaplamalı Tohum - demektir. Bazı tohumlar elle tutulamayacak kadar küçük ve narindirler. Petunya tohumlarının da içinde bulunduğu bu tohumlar kolay ekilebilmesi ve elle rahatça tutulabilmesi için ,özel bir kil ile kaplanırlar. Toprak üzerinde nereye ektiğinizi kolayca görebilmeniz için renklendirilmiş olan bu kil tohum değildir. Tohum bu kilin içinde saklıdır. Su ile temas eder etmez kil dağılarak toprağa yayılır, tohumda, elinizle bastırmanıza gerek kalmadan mükemmel şekilde toprağa yerleşerek çimlenir. Kaplamalı tohumları ektiğiniz toprak ,normal tohumları ektiğiniz topraktan ,ekim anında daha ıslak olmalı, pelet yani kaplamanın dağıldığı gözlendiğinde normal çimlendirme ve sulamaya derhal geri dönülmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top