22 Ocak 2012 Pazar

Soğuk hava fındığa yaradı



Soğuk hava fındığa yaradı
Havaların soğumasının yalancı baharın önüne geçtiğini ve kar yağışının fındığa yaradığını söyleyen Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, “Havaların soğuk gitmesi fındık için iyi olacak” dedi.
Şirin, gazetemize yaptığı açıklamada, soğuk havanın ve kar yağışının fındığın erken karanfil açmasına engel olduğunu söyledi.
Bölgede kar yağışı öncesinde mevsim normallerinin üzerinde sıcak bir havanın hakim olduğunu ve bunun da fındık için risk oluşturduğunu belirten Şirin, şunları kaydetti: 
‘’Havaların mevsim normallerine göre sıcak gitmesi fındıkta yaprağın erken açmasını, erken yeşillenmesini sağlar. Dolayısıyla fındık yaprak açtıktan ve uyandıktan sonra don olayları meydana gelirse sıkıntı olur. Havaların soğuk gitmesi fındığın daha geç uyanmasına yol açar, bu da yeni ürüne olumlu yansıyacaktır. Şu anda don olsa, -15 dereceye de inse fındığa bir şey olmaz. Çünkü fındığa daha su yürümedi, bu nedenle hiçbir sıkıntı olmaz. Fındık ne zamanki öz suyu topraktan emmeye başlar, don olayı yaşanırsa sıkıntı o zaman başlar. Fındık ne zamanki bahar havasına girer ve canlanırsa soğuk havadan ve dondan etkilenir Havalar biraz daha soğuk giderse fındık için iyi olacak. Fındık ürününün bazı dönemlerde soğuğa ihtiyacı var. Bu sayede daha kolay ürün vermeye geçebilir.’’
- Kış gübresi fındığın direncini arttırıyor -
Hava şartlarının fındık açısından olumlu seyrettiğini, ancak kış gübresi kullanarak ürünün korunması gerektiğini ifade eden Şirin, ‘’Biz fındığa gübremizi koyarsak fındık ürünü daha dirençli olur. Gübresiz fındık -7 derecede donuyorsa, gübrelenmiş fındık -10 dereceye kadar dayanabilir. Üreticimiz mutlaka toprak tahlilini yaptırmalı, tahlil sonucuna göre bahçesinde kış gübresini kullanmalı’’ dedi. 
Şirin,  bahçe bakımıyla ilgili olarak şılganın her zaman alınabildiğini, bahçalama, budama işlemlerinin hasat yapıldıktan sonra yaprak dökülmeden yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.



 ÜNYE Kent Haber

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top