2 Kasım 2011 Çarşamba

Siyah turp



Siyah turp





Latince ismi : Raphanus sativus niger

Turpgiller (Brassicaceae)

Bu bahçe sebzesi  boyu 1 m'ye ulaşabilen ikiyi Ilık bir bitkidir. Dış kısmı siyah olan bitkinin büyük bir kazıkkökü vardır ve içi beyazdır. Pürüzlü bir yüzeyi olan yaprakları loblu ve testere kenarlıdır. Kümeler oluşturan soluk leylak rengi çiçekleri ve kısa, kalın tohum zarfları vardır. Siyahturp Eski Mısırlılar ve Romalılar tarafından yetiştirilmiş sebzelerden biridir.

Kullanılan kısımları
KÖK
• Bitki, kökünün en fazla aktif madde içerdiği dönem olan sonbaharda topraktan alınır.
• Kökler sıvı veya kuru ekstre hazırlamak için kullanılır.


Bileşenleri
Siyahturpun içinde tatlı kokulu sülfür bileşiklerinden zengin olan glukosinolat adlı maddeyi içeren bir uçucu yağ vardır. Siyahturpta antiseptik özellikli bir madde olan rafanin, C vitamini, B grubu vitaminler, mineraller (kalsiyum ve arsenik) ve şekerler de bulunur.


Tedavi amaçlı kullanımı
Turp sindirim sistemi rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmıştır. Safra salgılanmasını kolaylaştırarak hazımsızlığı hafifletebilir. Ayrıca bağırsak hareketlerini uyardığından dolayı kabızlıkta da kullanılabilir.
Turp karın şişkinliğini azaltabilir. Bilim adamları 2002 yılında yağdan zengin bir diyetle besledikleri farelere turp vermiş ve bu farelerde şişkinlik gibi belirtilerin daha az meydana geldiğini saptamıştır.
Araştırmalar uçucu yağın içinde bulunan rafanin sayesinde bakterileri öldürebilme yeteneğine sahip olan turpun, antiviral etkinliğinin de olduğunu göstermiştir. Siyahturp hafif cilt yanıkları ve bebeklerdeki pişikler gibi deri tahrişlerinde de kullanılmıştır.
Siyahturp glikosinolatlar- dan yana zengindir ve 2002 yılında Amerika'da yapılan bir incelemeye göre glukosinolat içeren sebzelerin tüketilmesi kanser sıklığında bir azalmayla ilişkili olabilir.


Yetiştirilmesi
Nemli ve iyi drenaj sağlanan bir toprakta ve güneşli bir yerde yetiştirilir. Tohumları ilkbaharda ekilir.
 
HAZIRLANMASI VE DOZU
• Safra akımıyla ilgili sorunlar ve kabızlık için
TAZE KÖK SUYU Bir bardak suya 1 yemek kaşığı turp suyu eklenir ve günde üç kez içilir.
KAPSÜL (100 mg kuru ekstre) Sabah kahvaltıdan önce 2 kapsül alınır.
BELİRTİLER DEVAM EDERSE HEKİME DANIŞILMALIDIR.


UYARILAR
• Gastrit, mide ülseri, safra taşı ve safra yolu tıkanıklığı olanların siyahturp kullanmaması gerekir, çünkü mide mukozasında tahriş, yemekborusunda yanma ve ishai gibi hoş olmayan yan etkiler meydana gelebilir.
• Siyahturpta bulunan sülfür bileşikleri tiroit bezinin enflamasyonuna neden olabilir.
• Tiroit hastalığı olan bireylerin siyahturp kullanmaması gerekir.
• Bitki bir aydan uzun süre kullanılmamalıdır.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ender Saraç Öksürük İçin Kara Turp ve Bal Karışımı
Tarifi:
Öncelikle siyah turp kabak oyacağı ile 5-6 yerinden oyulur. Dikkat edin, alt tarafını oymayın ki içine bal koyduğunuzda akmasın. Kara turpta oyduğunuz deliklerin içine bal doldurun ve oyarak içinden çıkan parçalardan küçük kapakçıklar yaparak tekrar bal koyduğunuz deliklerin ağzını kapatın. İçine bal doldurulan siyah turbu bu şekilde en az 24 saat bekletin. Turp suyu ve bal içindeki maddeler birbirine işleyerek doğal bir şurup meydana gelecek ve bu karışım sizin öksürüğünüze karşı şifa olacaktır.
Günde 3 kaşık kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top