Biber Amerika’dan Dünya’ya yayılmış bir bitkidir. Biber mutfakların en vazgeçilmez sebzelerinden biri olup, taze ve salça halinde yemeklere renk ve tat verir, salata, turşu ve toz halinde bol miktarda değerlendirilir. Yeşil biber C vitamini yönünden oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan capsicin maddesinin oranına göre meydana gelen acılık iştahı arttırıcı vasfı ile birlikte sindirim sistemine bir çeşit dezenfekte edici madde olarak etki eder.
Biber kendi halinde bırakıldığı zaman, iklim şartlarında don meydana gelmiyorsa çok yıllık bir bitki gibi gözükebilir. Ancak kış şartlarında ve don olaylarında hemen ölür. Biber tek yıllık bir bitkidir. Kazık köklü bir bitkidir. Ayrıca 5-10 adet yan kökleri ile saçak kökleri mevcuttur. Çiçek yaprak koltuklarında veya dal koltuklarında tek veya salkım halinde bulunur. Dişi organ 2-5 karpellidir. Çiçekler açılmadan önce döllenme olgunluğuna girer. %3-25 arasında yabancı döllenme olabilir. Ancak dişi ve erkek organ aynı anda olgunlaştığı sürece kendine döllenir.
Tohum ve Çimlenme Özellikleri
Tohumlar oval şekillidir. Renkleri açık sarı, kahve sarıdır. Tohumun temizliği %95, kullanılma değeri %60-65, çimlenme kabiliyeti %65 tir. 1lt tohum 500gr, 1000 tohum ağırlığı 5-6 gr’dır.
Tohumlar karanlıkta çimlenir. Çimlenme sıcaklığı optimum 25-30 C dir. Minimum çimlenme sıcaklığı 8-10 C dir.
Çeşitler
Çarliston Biberler:
Uzun biberler daha iri, daha kalın duvarlı ve etli olduklarından ayrı bir grup teşkil etmektedirler. Sarı ve yeşil renkli çeşitleri olduğu gibi lezzetleri de acı veya tatlı olmaktadır.
Uzun Sivri Biberler:
Bu grupta uzun, narin yapılı, genelde orta koyulukta yeşil renkli, ince duvarlı, genelde tatlı bazen acı biberlerle, daha koyu yeşil, daha kalın duvarlı, oldukça sert dokulu, daha kısa boylu, acı ve tatlı çeşitleri içeren uzun koyu yeşil biberler yer almaktadır. a) Acı sivri uçlu yeşil biberler b) Acı küt uçlu sivri biberler c) Acı toz biberler d) Tatlı çarliston biberler e) Tatlı yeşil konik biberler f) İnce uzun yeşil biberler g) ince uzun yeşil biberler
İri kırmızı Biberler:
Uzun, kırmızı renkli biberlerin bulunduğu gruptur. Özellikle acı olanlar daha ziyade kırmızı toz biber üretiminde ve aynı zamanda pastırma yapımında geniş ölçüde kullanılır. Bu grupta yer alan daha tatlımsı çeşitler ise çoğunlukla biber salçası yapımında ve evlerde özel şekilde hazırlanan turşu yapımında kullanılır.
Dolmalık Biberler:
Yuvarlak iri biberler grubunu teşkil eden bu biberler, renk, irilik ve duvar kalınlıkları oldukça değişiklik gösterir. a) Sarı dolmalık b) Yeşil dolmalık c) Koyu yeşil dolmalık
Konik Biberler:Yeşil veya sarı renkli, kalın duvarlı, çoğunlukla tatlı bazen acı olan bu biberler tamamen kızardıklarında daha ziyade biber salçası ve kırmızı toz biber yapımında kullanılır. Domates Biberleri:Kırmızı renkli, dolgun etli ve tatlı lezzetli olan bu biberler ülkemizde salça üretiminde kullanıldığı gibi içi doldurularak turşu halinde değerlendirilmektedir.
Yuvarlak iri biberler grubunu teşkil eden bu biberler, renk, irilik ve duvar kalınlıkları oldukça değişiklik gösterir. a) Sarı dolmalık b) Yeşil dolmalık c) Koyu yeşil dolmalık
Konik Biberler:Yeşil veya sarı renkli, kalın duvarlı, çoğunlukla tatlı bazen acı olan bu biberler tamamen kızardıklarında daha ziyade biber salçası ve kırmızı toz biber yapımında kullanılır. Domates Biberleri:Kırmızı renkli, dolgun etli ve tatlı lezzetli olan bu biberler ülkemizde salça üretiminde kullanıldığı gibi içi doldurularak turşu halinde değerlendirilmektedir.
Kapya - Capia (Fresh Pepper) Biber, domates ve patlıcan gibi Solanaceae familyasından ve Capsicum cinsine ait Capsicum anuum L. türüdür. Biberin anavatanının Güney Amerika olduğu, buradan dünyaya yayıldığı kabul edilmektedir. Amerika’nın keşfi (1493) sırasında Meksika, Şili ve Peru civarındaki Kızılderililerin biber yetiştirdiği bildirilmektedir. Güney Amerika, özellikle Brezilya, çeşitli biber tür ve formların orijin merkezidir. Antalya'da en fazla Kumluca, Finike ve Demre’nin bulunduğu bölgelerde biber yetiştirilmektedir. Biber tarımının toplam sera sebzeciliği içindeki payı %15 civarındadır. Ekolojik isteklerin sağlanması, kışın ısıtma yapılması ve yüksek verimli hibrit çeşitler kullanılmasıyla gelir oranı diğer türlere göre daha yüksek olmakta, gelir / maliyet oranı % 60’lara çıkabilmektedir. En fazla biber ihracatı yaptığımız ülkeler Rusya, Almanya, Romanya ve diğer Avrupa ülkeleri gelmektedir. Biber, meyvesi yenen sebzeler arasında, farklı şekillerde en çok tüketilenlerden birisidir. Taze, turşu, kızartma, dondurulmuş ürünler, sos, salça, toz biber, konserve, biber suyu, baharat olarak kullanımının yanında ilaç ve boya yapımında da yararlanılmaktadır. Sağlık ve beslenme yönünden çok önemli bir sebzedir. Sinir, mide ve salgı bezlerine iyi gelir. İştah açar, sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür. Deniz tutmasına, adale ağrısı ve romatizma için kullanılır. Kan dolaşımı ve basıncını düzenler. İçerdiği değişik mineral ve vitaminler yanında, acı çeşitlerde acı ve yakıcı tadı veren ve antioksidant özelliği olan capsaicin alkoloidi bulunur. C vitamini yönünden çok zengin bir sebze türüdür. Yurt içi tüketime uygun en fazla üretilen geleneksel biber tipleri sivri, çarliston, dolma ve kapya (yağlık biber) tiplerdir. İhracat amaçlı üretimde; bilhassa Avrupa tarafından sarı, beyazımsı macar tipleri ve iri blok dolma biberler tercih edilmektedir. Çeşit seçiminde aranan kriterler; yüksek verimli ve kaliteli, hastalık ve zararlılara dayanıklı, düşük sıcaklılıklara tolerant, erkenci, pazar isteklerine uygun, raf ömrü uzun, yetiştiriciliği yapılan ürün dönemine uygun olmalıdır. Değişik iklim ve toprak koşullarına adaptasyon yeteneği yüksek olmalıdır. |
Toprak İsteğiBiberler iyi bir gelişme ve yüksek verim için derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yerinde, besin ve organik maddece zengin bahçe toprağı denilen tınlı toprakları tercih ederler. Erken verim almak için yapılan yetiştirmelerde takviye edilmiş özellikle kumlu-tınlı topraklar üzerinde iyi gelişim ve verim verir.. Buna karşın geç olmakla beraber bol ürün almak istenirse kumlu-killi topraklar tercih edilmelidir. Biberler pH 6.0-6.5 olan topraklarda en iyi sonuç görülmektedir.
Toprak Hazırlığı Sonbaharda pullukla derin sürüm yapılır. İlkbaharda ise diskaro çekildikten sonra hafif bir tapan çekilir.Ekim ve Dikim Genellikle biber tohumu ile direkt toprağa ekim yerine yastıklarda fide yetiştiriciliği yapılıp toprağa dikilir. Çünkü tohum ile ekim, fide üretimi yapılarak dikimden daha çok zaman almaktadır. Fide üretiminde saksıların çapı 7-10 cm olmalıdır. Her saksıya 2-3 tohum atılır. Bitkiler toprak yüzüne çıkıp1-2 yapraklı olduğu zaman bir fide bırakılır diğerleri imha edilir.
Tohumlar, sıcak yastıklara ekilir ve yastıklar içerisinde çimlendirilir, fideler 3-4 yapraklı olduktan sonra tüplere şaşırtılır ve Nisan ayının sonlarına doğru fideler esas dikim yerlerine dikilir. Biberler şaşırtmadan pek hoşlanmazlar. Bu yüzden dikkatli olunmalıdır. Saksılı dikimlerde saksının 2/3 toprak içinde konur. 1/3’ü saksı dışında kalır. Fide halindeki biberleri toprağa dikmeden önce 20-30 cm derinlikte toprağın iyice işlenmesi ve ufalanması gerekir. Tek ve çift sıra dikimi yapılır.Tek sıralı dikimlerde sıra arası 80 cm, sıra üzerinde 30 cm dir. Böylece dönüme 4200 adet bitki girer. Eğer çift sıralı dikim yapılacak ise masura genişliği 60 cm, iki masura arası 80 cm olmalıdır. Bu dikim şekili ile dönüme 5300 fide girer. Dikim esnasında fideler çapa ile açılan yeterli büyüklükteki çukura olduğu gibi yerleştirilir ve çukurun boş kısımları toprakla doldurularak hafifçe bastırılır. Açılan bu çukurlar sette üzerinde olmalıdır. Dikimden hemen sonra can suyu verilir.
Ekim Nöbeti Tarlada veya bahçede biber tarımının 3-4 senede bir aynı yere ekilmesi gerekir. Biber ekim nöbetine girebilecek bitkiler pamuk ve buğday ve buğdaygillerdir. En iyi ekim nöbeti; buğday+ikinci ürün+biber olarak belirlenmiştir.Hastalık ve Zararlılara Karşı Mücadelesi Biber tarımı yapılan alanlarda son yıllarda görülen “phytophtotra capcici” mantarına karşı önlem olarak her yıl aynı alana biber dikilmelidir. Salma sulamalarda ve fazla sulamalarda kök boğazı çürüklükleri ve hastalıkları meydana gelir. Ayrıca meyve, yaprak, çiçek, tohum hastalıkları, küf hastalıkları ve virüs hastalıklarına karşı her türlü soruna karşı zamanında müdahale ve ilaçlama yapılmalıdır.
GübrelemeBiber yetiştirilecek toprağa toprak hazırlığı sırasında 3-5 ton/da yanmış ahır gübresi verilir. Dikimle birlikte fosforlu gübrenin tamamı, azotlu gübrenin yarısı uygulanır. Azotlu gübrenin diğer yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir. Azotlu gübre 15 kg/da N, fosforlu gübre 5-10 kg/da P2O5, potasyum 15-20kg/da, magnezyum 3-5 kg saf olarak verilmelidir. Gübrenin kumlu hafif yapıda olması gübre ihtivasını arttırır.Sulama Biber sudan hoşlanan bir bitkidir. Biber sulamasına dikimden 10-15 gün sonra başlanmalı, ilk meyve görülünceye kadar sulamalardan kaçınılmalıdır. İlk meyve görüldükten sonra birer haftalık aralıklarla sulamalara devam edilmeli ve Eylül ayı sonu Ekim ayı başında sulamalara son verilmelidir.
Biberler taze olarak tüketilecekse hasat yeşil olgunluğa göre yapılır. Bu bakımdan hasat bir dönemde 5-8 kez yapılır. Hasat elle yapılır. Hasat sabah veya öğleden sonra yapılır. Sanayi için kullanılacak olan salçalık ve toz biberlerce hasat kırmızı olgunluk devresinde tek seferde hasat edilir.
Haziran sonu-Temmuz ayı başlarında hasada başlanıp, genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur. Hasat işlemi genelde haftada bir yapılır. Biberler kendi halinde 5-20 gün kalabilir. Bu arada %10 su kaybeder. Muhafaza ve depolama için 1-2 C sıcaklık koşullarında %85-90 nemde tutmalıdır. Bu durumda saklama süresi 6-8 haftaya çıkar.
Verim ve MaliyetMakine işgücü 1.61 sa/da, insan işgücü 178.37 sa/da olarak belirlenmiştir. Normal şartlarda kök başına sivri biberlerde 15-60 adet, dolma biberlerde 10-30 adet biber verir.Bu durumda tarlada 2-5 ton arasında bir üründe bir üründen söz etmek mümkündür.
Haziran sonu-Temmuz ayı başlarında hasada başlanıp, genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur. Hasat işlemi genelde haftada bir yapılır. Biberler kendi halinde 5-20 gün kalabilir. Bu arada %10 su kaybeder. Muhafaza ve depolama için 1-2 C sıcaklık koşullarında %85-90 nemde tutmalıdır. Bu durumda saklama süresi 6-8 haftaya çıkar.
Verim ve MaliyetMakine işgücü 1.61 sa/da, insan işgücü 178.37 sa/da olarak belirlenmiştir. Normal şartlarda kök başına sivri biberlerde 15-60 adet, dolma biberlerde 10-30 adet biber verir.Bu durumda tarlada 2-5 ton arasında bir üründe bir üründen söz etmek mümkündür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder