1 Haziran 2011 Çarşamba

Mesut Yar - Acı Reçeteyle Tatlı Son

Mesut Yar - Acı Reçeteyle Tatlı Son

Şu an 85 kiloyum. Boyum da 182 santim. Bundan tam bir yıl önce 127 kiloydum ve boyum yine 182 santimdi. Aradaki farkı düşününce Tanrı’nın insanı bir yerde sabitleyip öteki tarafta da alabildiğine özgür bıraktığını anlıyorum. Her şey bu özgürlüğü nasıl değerlendirdiğinizle ilgili… 


40 yıl boyunca sırtımda şimdiki gibi iki tane Mesut taşıdım. Ve geçen yıldan itibaren birini atmaya karar verdim. Elbette kolay değildi. Ama 40 yıl beklenecek kadar da zor olmadığına yemin edebilirim…

Birazdan okuyacağınız kitapta kendi bulduğum ve zaman içinde geliştirdiğim birtakım yöntemlerle sekiz ayda 40 kilo verip kalan 4 ayda da onu sabitlemeyi nasıl başardığımın hikâyesi var… 

Diyetimdeki mucize: Lahana

Zayıflamaya karar verdiğimde mucize bir sebze arıyordum. Tam o sırada lahanayla tanıştım. Kilo vermek istiyorsanız size de tavsiye ederim. Çünkü lahananın hem kalorisi çok düşük, hem tok tutuyor, hem de vücuttaki yağların yakılmasına yardımcı oluyor!
Zararlı sıvılardan vazgeçtim
- Alkol ve gazlı içecekler en sevdiğim sıvı türleriydi. Neyi severseniz en çok canınız ondan yanar diyelim mi? Aynen öyle... Diyete başladığımda alkolü derhal, kola, gazoz, soda, katkılı meyve suyu gibi hayırsız alışkanlıkları kademeli kestim. Taze sıkılmış bir meyve suyunun içindeki lezzeti bu saydıklarımdan hiçbiri veremezdi; değer bilene tabii...

Diğer ayrıntıları hızlı geçelim; şarküteri ürünlerine sıkı bir veda, sakatatı tamamen mutfaktan uzaklaştırmak, ketçap yerine domates salçası, yemekte sostan ziyade bol vitamin içeren kendi suyuyla yetinmek hız kazanmama neden olan faktörler oldu... Çok sevdiğim şalgam suyunu bile hayatımdan çıkardım. Çünkü içindeki yüksek tuz oranı vücudumda su tutuyordu. Ayrıca fazla tuzun tansiyonu yükseltici etkisi de vardı.

Turşu yerine taze salatalık
- Turşu yemeden de yaşayabilirdi insan; canı çok turşu çektiğinde limonla salamura edilmiş bir salatalık parçası bile iş görürdü. Deniz ürünlerinde yan sanayi dediğim karides, ahtapot, kalamar, lakerda, midye ve türevleri sadece damağı mutlu ediyor, sonrasında kanda akıl alamayacağınız yağ oyunlarına girişiyordu. Arayı en çok balıkla iyi tutmak, onda da deri ve sostan uzak durmak ciddi bir önlem sayılabilirdi.

Vücudumuzun en çok ihtiyacı olan proteini ızgara ya da teflon tavada pişirilip soğan ve salçayla marine edilmiş yağsız et ve tavuktan; kaymağından, yağından uzak duracağımız yoğurt, peynir ve benzeri ürünlerden alabilirdik. Sebzelerin muhteviyatına da göz gezdirmek yeterliydi aslında. Bugün burun kıvırdığımız birçok manav sebzesi tek başına tüketilse bile insanı ayakta tutmaya yeterliydi.

Mucize bir sebze arayışında ilk karşılaşma anı lahanayla yaşandı ve gururla söylüyorum ki, her diyette dayatılan Brüksel lahanasını hiç denemedim bile. Lahana kesinlikle zayıflamada etkili bir sebze. Çünkü tok tutuyor. Ayrıca vücudumuz lahanayı sindirmek için yağları yakarak enerji harcıyor.

Kiloları nasıl koruyacağız?
- Giden gelmiyor cümlesi sadece bir türkü içinde anlamlı olabilir. Doğa boşlukları sevmez çünkü. Bu da kilolarınızı kaybettiğiniz anın sonsuza kadar size hediye edilmiş olmadığını gösterir. Ben sıradan bir rejim tavsiyesinden çok, bir hayat biçimini öneriyorum size. İradenizin dizgin altına alındığı, midenizin boş bir kömür kazanı gibi sürekli yakıt beklediği bir saçma durumdan kurtulup olması gerektiği gibi aldığını öğütmeye yarayan bir sistemde çalışması da diyebiliriz.

Organlarımıza başlı başına bir bireymiş gibi davranırsak onlar da kendilerini terbiye etmeyi öğreniyorlar bir zaman sonra. Unutmamak gerekiyor ki aslında beden bir futbol takımı disiplininde çalışıyor; bir oyuncu sakatlanırsa oyun bozuluyor yani. Bu durumda sizin iyi bir teknik direktör olup kontrolü elden bırakmamanızı sağlayacak tek şansınız yine sizsiniz. Sadece şunu düşünün; bu kadar emeği başka bir işe harcasaydım, o işin uzmanı olurdum. Eh siz de kilo kontrolünün uzmanısınız artık. Çıkarın tadını!

Örnek mönü 





KAHVALTI: - Kepek ekmeğine beyaz peynirli tost,
- 2 domates, 2 Samandağ biberi,
- 2 salatalık,
- 1 çay kaşığı kekik balı.
ARA:
- 1 porsiyon ekşi meyve.
ÖĞLE YEMEĞİ:
- 1 porsiyon az yağlı ızgara balık,
- Peynirli roka salatası,
- 1 dilim kızarmış kepek ekmeği.
ARA:
- 1 fincan orta şekerli Türk kahvesi,
- 5 adet kabuksuz taze badem.
AKŞAM:- 1.5 tabak lahana yemeği,
- 1 dilim kızarmış ekmek,
- 3 adet ızgara Samandağ biberi (yoğurtlu),
- Bol yeşil salata (yağsız).
ARA:
- 1 avuç tuzsuz sarı leblebi.

ZAYIFLATAN TARİFLERNOHUT SALATASI
MALZEMELER
- 1 su bardağı nohut,
- 1 diş sarımsak,
- 1 orta boy soğan,
- 2 adet Samandağ biberi,
- Maydanoz,
- Limon suyu,
- Karabiber,
- Pul biber.

HAZIRLANIŞI: Suda bekletilen nohudu bir tam soğanla yumuşayıncaya kadar haşlayın. Diğer tarafta ince kıyılmış sarımsak, biber, maydanoz, domatesi ay şeklinde kesilmiş soğan, karabiber, pul biber ve nohut ile karıştırın. Üzerine limon suyu ekleyerek servis edebilirsiniz.

BİFTEK
MALZEMELER:
- 1 dilim yağsız biftek,
- Küçük soğan,
- 2 diş sarımsak,
- 1 domates,
- 1 çay kaşığı Antakya biber salçası ,
- 2 adet Samandağ biberi.

HAZIRLANIŞI: Soğan, sarımsak ve biberi salçayla kavurun. Karışıma ince şeritler halinde doğranmış bifteği ekleyin. Kavurduktan sonra küçük küçük doğranmış domatesi ilave edip pişmeye bırakın.

YAĞSIZ PIRASA
MALZEMELER:
- 4 tane pırasa sapı,
- 1 soğan,
- Yarım kaşık Antakya biber salçası,
- 4 orta büyüklükte domates,
- 4 diş sarımsak,
- Pul biber, karabiber.
HAZIRLANIŞI: Minik minik doğranan soğana sarımsakları da ekleyerek biraz suyla haşlayın. Suyu süzdükten sonra üzerine salçayı katarak kavurun. Daha sonra doğranmış pırasaları ekleyin. Üzerine göz kararı su, pul biber, karabiber ekleyerek pişmeye bırakın.


'Samandağ biberi yedim 2 haftada 12 kilo verdim'


Kilo vermeye başladıktan bir süre sonra ne kadar uğraşırsam uğraşayım Kilo
Kilo vermeye başladıktan bir süre sonra ne kadar uğraşırsam uğraşayım daha fazla zayıflayamıyordum. Tam bu sırada Samandağ biberiyle tanıştım. İlk kez yediğimde acıdan küçük çaplı bir felç geçirdiğimi düşündüm. Ama sadece 2 hafta sonra mucize sonuçla karşılaştım: 12 kilo vermiştim!
DİYETİN ÖNÜNDEKİ SETLER

* 2 hafta kadar düzenli kilo veren bünyeler bir baraja gelir ve yaptıkları şey rutin olsa da kilo vermeyi beceremezler. İşte insanı yolundan döndüren en büyük set budur. O seti aştığınızda başarıya ulaşma ihtimaliniz gerçekten yüksek. Benim deneyimimde setlerin önemi çoktu. İlk seti ısrarım ve istikrarımla yılmadan aştım. 3’üncü ayın sonunda 14 kilo vermiş ve 2’nci setimle karşılaşmıştım. Egzersiz yapıyor, yediklerime dikkat ediyordum ama bir türlü kilo veremiyordum. İşte o sırada Samandağ biberi karşıma çıktı.

HEM YİYİP HEM İNCE KALMAK MÜMKÜN
* Bir belgesel çekimi için gittiğim Antakya’da çok mükellef bir akşam yemeğine davet edildim. Masadaki meze ve kebap çeşitlerinin haddi hesabı yapılamazdı. Ben önümdeki peynir, yeşillik ve yağsız yoğurdu tüketirken, karşımda benim yarım kadar fit duran adamlar yiyeceklere resmen abanıyorlardı. Soru basitti: “Bu kadar çok yiyip ince kalmak mümkün mü?” Karşımdaki dostum gülerek yanıt verdi. “Yediklerimizden çok, yerken ne tükettiğimiz önemli”. “Ne tüketiyorsunuz peki?” diye sorduğumda, masanın kenarında duran biber tabağından bir tane aldı, ağzına götürüp kallavi bir ısırıkla yarıya indirdi. Aynı hareketi yaptım ben de. Biberi aldım, ısırdım ve... İşte o an küçük çaplı bir felç geçirdiğimi düşündüm. Benim gibi acı ve baharat düşkünü bir damağı bile hissiz bırakacak kadar acı bir biberle karşı karşıyaydım.

METABOLİZMAYI HIZLANDIRIYOR 
*Arkadaşım bu biberin yenilen yemeği hazmettirmesinin yanı sıra metabolizmayı hareket halinde tuttuğunu söyleyerek yararlarını da saymaya başladı. Ben de “Normal bir insan bunu yiyemez ki? Allah korusun mideyi deler, boşaltması da mümkün değil” diyerek laf yetiştirmeye çalıştım... Tam tersini iddia etti. Mide hastalıklarını giderip boşaltım sistemini çalıştırdığını, birkaç kullanımdan sonra acıdan çok lezzet verdiğini, üstelik mideyi şişirerek gereğinden fazla yemeyi de engellediğini söyledi. Gün içindeki su tüketimini de artıran bir harareti de hesaba eklersek, içinde yedek bir yağ yakıcı motorla dolaşacağının fantezisini bile yaptı... Mümkün müydü? Biraz acı çekmenin karşılığında yanıtını aldım. Evet. Samandağ biberi dünya üzerindeki en acı biber olmasa da en yararlı biber türlerinden biriydi. Zaten bilim, biberin insan metabolizmasındaki harekete geçirici etkisinin altını defalarca çizmişti. 2’nci ve zor barajımı bu biberi her öğünde düzenli olarak 3-4 adet tüketerek 2 haftada geçtim. Ve tam 12 kilo verdim. Hâlâ her gün 5 tane Samandağ biberi tüketiyorum.

Zayıflatan tarifler
KABAK YEMEĞİ
MALZEMELER:
- 2 kabak
- 1 soğan
- 3 sarımsak
- Yarım kaşık Antakya biber salçası
- Pul biber
- Karabiber
- Dereotu
- Göz kararı kaynar su.

HAZIRLANIŞI: Minik minik doğranan soğan ve sarımsakları biraz suyla haşlayın. Suyu süzün, salçayı ilave edip karışımı kavurun. Doğranmış kabağı ekleyip karıştırın. Üzerine su, karabiber ve kırmızıbiber ilave edip pişmeye bırakın. Soğuduktan sonra dereotu ile servis edin.

LAHANA ÇORBASI
MALZEMELER:
- 200 gram doğranmış lahana
- 1 soğan
- Yarım kaşık Antakya biber salçası
- Pul biber
- Karabiber
-Yarım limon suyu
-Göz kararı kaynar su.

HAZIRLANIŞI: Minik minik doğranan soğanı biraz suyla haşlayın. Suyu süzdükten sonra salçayı katıp kavurun. Lahanayı ekleyin ve hafifçe kavurun. Üzerine su, limon, kırmızı biber, karabiber ekleyerek pişmeye bırakın.

ÖRNEK MÖNÜ

KAHVALTI: 1 adet simit, 100 gram yağsız beyaz peynir, ,1 bardak yağsız süt, ,1 çay kaşığı kekik balı.
ARA: 1 salatalık.
ÖĞLE YEMEĞİ: 1 kase yağsız kekikli yoğurt çorbası, yarım tabak kabak yemeği, 3 Samandağ biberi ilave edilmiş bol ekşili yeşil salata, 1 dilim kızartılmış kepek ekmeği.
ARA: 1 büyük fincan orta şekerli Türk kahvesi, 2 büyük boy ceviz. ;
AKŞAM: Bol yeşillik ve 2 adet Samandağı biberi ilave edilmiş domates söğüş, 1 kase yağsız kekikli domates çorbası, 1 porsiyon ızgara tavuk, 1 dilim kızarmış ekmek.
ARA: 1 avuç beyaz leblebi, maden suyu.


Yıllar sonra bu kadar kiloyu verdirecek sürece nasıl girdiniz?
44 yaşındayım. Uzun yıllar boyunca üzerinizde taşıdığınız bir birikim var. Bu süreçte check-up'a gitmiştim. Kan yağlarım genetik olarak yüksekti. Doktor yaşam biçimimi değiştirmem gerektiğini söyledi. "Böyle 10 sene daha yaşarsın ama kilo verirsen daha uzun yaşarsın" dedi. Bu sözler etkili oldu tabii.

Fazla kiloların getirdiği günlük hayattaki sınırlamalar neydi?
Ben çok hızlı düşünüp hızlı konuşan bir insanım. Vücudum bu hıza yetişemiyordu. Hiçbir estetik takıntım yoktu.

Bir röportajınızda "Kadınlar artık laf atıyor" diyorsunuz...
"Hepsi senin mi!", "Yarın gitmiş" diyorlar. "Zayıflamak yakışmamış" diyenler de oldu. Hatta "Tombiş Mesut abimizi istiyoruz" diye gruplar açanlar bile oldu.
Kitapta yemeniz gereken besinlere sevdiklerinizin, yememeniz gereken zararlı besinlere nefret ettiklerinizin adını verin diyorsunuz...
Türk kahvesine anneannemin ismini verdim. Acı bibere benim için iyi bir şey olduğu için oğlum Batuhan'ın ismini verdim. Yememem gereken şarküteri cinsi besinlerde ise eski eşimin ismini verdiğim yemekler oldu (gülüyor).

"Rakıyı hayatımdan çıkarmadım"

En zorlandığınız yanı ne oldu bu diyet sürecinin?

İlk bir ay rakı sofralarından uzak kalmak zor oldu. Bir aydan sonra alkolü her akşam almaya devam ettim. Ama üç duble rakı içeceksem bir şeylerden fedakarlık etmem lazım. Mesela hem ara sıcak hem sıcak yemek değil de ara sıcakla bitirmem ya da mezeyi pas geçmem lazım. Haftada 1-3 gün dehşet kaçamaklar yapıyorum. Yememi değiştirmiyorum, egzersize ağırlık veriyorum. Her gün ortanın üzerinde şekerli Türk kahvesi içiyorum, tok tutuyor, bu ispatlanmış bir bilgi. Diyet sırasında da haftanın bir günü bir öğünde canım ne isterse tükettim. Samandağ biberinin sağlığım üzerinde olumlu katkısı oldu.

Kilo vermenize yardımcı olan Samandağ biberinin özelliği ne?
Bu biberin en önemli özelliği tokluk hissi yaratması. Metabolizmayı hızlandırıyor, hazmı kolaylaştırıyor, başta C vitaminden çok zengin, ayrıca kanserden koruyucu.

Acıyı sevmeyen biri nasıl alışır bunu yemeye?
Ben de ilkinde felç geçiriyorum sandım. Ağzım, dilim uyuştu.
"Bunu yerseniz başka bir şey yiyemezsiniz tabii" dedim yanımdakilere. Ama üçüncü ya da dördüncü öğünde alışmaya başladım.

Eski kıyafetlerinizi ne yaptınız?
Okuyucu ve izleyicilerimden çok isteyen oldu. Hatta Bozcaada'dan arayan ve kıyafetlerimi isteyen bir izleyicime altı takım elbisemi gönderdim. Bir kısmını abime verdim.

Eski fotoğraflara bakmak zayıflamak için etkili diyorsunuz.

Diyete başlamadan bir hafta önce "Beyaz Show"a gitmiştim. Orada Beyaz'ın yanında çekilen fotoğrafım salonun ortasında duruyor. O halime bakmak, eski fotoğraflara bakmak çok belirleyici bir şey.

Hayatınızda neler değişti?
Anchorman'likten çoktan vazgeçmiştim ama artık "Neden olmasın?" diorum. Ayrıca programda aldığım, "ulan şişko" diye gelen hakaret mesajları artık gelmiyor.

Mesut Yar'ın zayıflama tüyoları

"Günde 10 binden fazla adım atıyorum"
* Kalorimetre edinin. Sağlıklı kilo verdiğinize dair en basit hesap, vücuda giren enerji ile çıkan enerji arasında en az bin kalori kadar fark olmasıdır. Her gün eksiye düştüğünüz bin kalori, 30 gün içinde yaklaşık
3-4 kilo vermenizi sağlar.
* Adımsayarla adımlarınızı sayın. Günde en az 10 bin adım atmaya gayret edin.
* Kilo verme döneminde eski fotoğraflarınızı, eski kıyafetlerinizi atmayın,
göz önünde tutun.
* Yağlı yemek sevenler için yağın yerini tutabilecek en büyük dost, içinde oldukça az miktarda sıvı yağ barındıran acılı Antakya biberi salçasıdır.
* Diyete başlarken ilk 15 gün evinizde tartı bulundurmayın. Hafiflediğinizi hissettiğiniz andan itibaren tartılın.
* Tatlı krizi tuttuğunda bir fincan orta şekerli Türk kahvesi içilebilir.
* Yaklaşık iki ay boyunca evde ve işyerinizde görülebilir yerlere koyduğunuz eski fotoğraflarınız, bilgisayarınızın üstüne olan kan değerleriniz, gardırobunuzun bir kenarına astığınız çuval giysileriniz çok işe yarayacaktır.

"Abime 60 kilo verdirdim, şimdi sıra oğlumda"

Abimi de zayıflama konusunda ikna ettim. 75 kilodan 165 kiloya çıkmıştı. Şu an 55-60 kilo verdi. Şimdi hedefim oğlum. Batuhan 1,90 m. boyunda ve yaklaşık 130 kilo. 18 yaşında aşçılık okuyor ve yapıyor. Asla baskı yapmıyorum.

O "Günün birinde kendimi senin gibi değiştirmek istediğimde değiştireceğim" diyor.

Biber karaborsaya düştü
"Kilosu 3 liraydı, tanesi 6 liraya çıktı. Antakya'daki arkadaşlarım bana özel olarak gönderiyorlar. Sezon dışında da salçasını kullanıyorum, turşusunu yiyorum. Biber hapı diye bir şey çıkarmışlar. Böyle bir şey yok. Bu öldürür.
Bunu çıkaranlara mesaj yolladım 'Ahlaksız, katilsin' diye."

- Samandağ Biberini Kimler Kullanmamalı?

Kaynak:http://www.xprodoksit.com/

Mesut Yar - Acı Reçeteyle Tatlı Son Kitabı
Acı Reçeteyle Tatlı Son
12 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top