24 Nisan 2011 Pazar

Enerjiye hazır mısın?

Enerjiye hazır mısın?


Osmanlılar'dan beri tanıdığımız yenibahar, hem fiziksel hem de zihinsel olarak enerji veriyor. Baharat, özellikle ete yakışıyor

Anavatanı Güney Amerika olan ve 'Jamaika biber ağacı' diye anılan bu egzotik baharat, Osmanlı mutfağının da vazgeçilmezi olmuş... Hem baharat hem ilaç olarak rağbet gören tohumların; bolluk, bereket ve huzur getirdiğine inanılmış. Bilimsel adı Pimenta officinalis. Kristof Kolomb tarafından Karayipler'de bulunduğuna dair kayıtlar var. Kolomb onu ilk gördüğünde biber sanmış ve 'Pimienta' adını vermiş, dünyadaki ortak adı 'pimento'.

KOKUSU BİLE YETER 



Her dem yeşil olan ağacın, baharat olarak kullanılan kısmı kurutulmuş meyveleri. Acımsı, kuvvetli bir tadı ve karanfile benzeyen bir kokusu var. Meyveler, tane biberden büyükçe ve kahverengi. Bileşiminde çeşitli reçineler ve sineol ve s gibi uçucu yağlar var. Aromatik uçucu yağlar, santral sinir sisteminin güçlü bir uyarıcısı, kokusu bile daha iyi hissetmenizi sağlar. Yenibaharın en çarpıcı özelliği ise hem canlandırıcı hem de yatıştırıcı etkiyi bir arada göstermesi. Kendinizi bedensel olarak daha iyi ve enerjik hissederken, zihinsel fonksiyonlarınızı canlandırıp anksiyetenizi yatıştırıyor. Metabolizmayı canlandırıcı etkisi enerjinizi artırıyor. Yemek sonrası uykuya meyili azaltıyor, iyi bir sindirim yardımcısı. Kuvvetli antioksidan özelliği var, damarları koruyor, damar iç yüzünde plak oluşumunu önleyerek kan dolaşımını rahatlatıyor. Damar sistemine yararlı. 



3-4 GRAM... 
Özellikle et yemeklerine çok yakışan yenibahar meyvelerini hafifçe ezip, yemek pişmeye yakın tencereye eklemenizi öneriyorum. Etli dolmalarda mutlaka kullanın, protein sindirimine önemli katkısı olan bir baharat çünkü. Keklere de çok yakışıyor, koca bir kek için bir çay kaşığı toz yenibahar yeterli. Çorba ve soslara ekleyebilirsiniz. Günlük kullanılacak doz 3-4 gramı aşmamalı. İlk defa kullanacaksanız çok küçük miktarlarda başlayın, ender de olsa bildirilmiş allerjik reaksiyonlar mevcut.



İçine yenibahar yani pimenta doldurulmuş yeşil zeytinler




Takvim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top