4 Nisan 2011 Pazartesi

Defne, her eve lazım

 Defne, her eve lazım


Defne ağacı, bahçeye güzellik verir. Defne yaprağı, yemeklerinize lezzet katar. Defne yağlı sabun ise cildinizi güzelleştirir 
Akdeniz havzasında yetişen defne, herdem yeşil bir ağaçtır. Yaz, kış yaprağını dökmez. Ülkemizin Akdeniz kıyıları başta olmak üzere Ege, Marmara ve Karadeniz kıyıları ile bu kıyıların iç kısımlarında yetişir. Defne, akdeniz bitki örtüsünün simgesi olan ağaçlardan biridir.
    
     İnsanoğlu ilk çağlardan beri defneyi sevmiş, onun pek çok özelliklerinden yararlanmıştır. Defne, ilk çağlardan beri ekonomik ve sosyal yaşamda önemli bir yer edinmiştir.
    
     Roma İmparatorları ve ordu kumandanları, yaptıkları savaştan galip olarak döndüklerinde Roma'da yapılan törenlerde başlarına defneden yapılmış taç takarlardı. Eski Yunan olimpiyatlarında, yarışları kazanan sporcular, başlarına yine defne dallarından yapılmış taç takılarak onurlandırılırlardı.
    
     Bizim Cumhuriyet bayaramlarında da, Anadolu'nun pek çok yerinde yapılan zafer takları, defne ve mersin dalları ile süslenir.
     
Ete, balığa defne      Defne, aromatik bir bitkidir. Kokusu çok hoştur. Defne yaprağı yemeklere lezzet verir. Defne yağı, parfüm sanayiinde kullanılır.
    
     Antalya'da 5 yıldızlı pek çok otel, gelen turistlere defne yaprakları ile hazırlanmış banyolar yaptırarak etek dolusu para kazanır.
    
     Et ya da balık pişirirken tencerenin içine iki adet defne yaprağı attığınızda, yemeğiniz bambaşka bir lezzet kazanır. Boğazdaki lüks balık lokantaları kılıç şiş yaparlar. Kiliç şiş hazırlanırken şişe, kuşbaşı balığın yanı sıra domates, yeşil biber ve defne yaprağı takarlar. Defne yapraklı kılıç şişin porsiyonu 40-50 liradır.
    
     Kağıtta sardalya balığı hiç yediniz mi? Deneyin bakın.. 3-4 tane sardalye balığı, bir dilim domates, iki dilim soğan, azıcık zeytinyağı, biraz karabiber ve tuz ile bir defne yaprağını alüminyum folyaya sararak fırında pişirirseniz tadına doyamazsınız.
    
     Bizim İzmir ve Mersin limanlarından, ABD ve AB ülkelerine her yıl 10 bin ton dolayında kurutulmuş defne yaprağı ihraç edilir. Yurt dışına defne yaprağı yetiştirmekte zorlanan ihracatçılar Orman bakanlığından defne ormanları kurmasını istiyorlar.
    
     Türkiye'nin çuvalla üç otuz parnaya ihraç ettiği defne yaprağının 15 tanesi, İngiliz marketlerinde 1.5 pounda satılır. İngiliz hanımları marketten, kutusunu 1.5 pounda aldıkları defne yaprağı ile yemeklerinin lezzetini artırırlar. Ama her nedense bizim hanımlar balık ya da et pişirirken defne yaprağı kullanmazlar. Halbuki ingiliz hanımların 1.5 pounda aldıkları defneyi, bizler evimizin bahçesinden, dağdan bayırdan ya da parklardan bedavaya toplayabiliriz. Ama etimizin balığımızın lezzetini defne yaprağı ile artırmayı hiç akıl etmeyiz.
     
Garlı sabun      Hatay, Kilis, Nizip yörelerinde defne ağacının zeytine benzeyen meyvesinden defne yağı çıkarırlar. Bu yağla yapılan sabuna 'garlı sabun' denir. Pirina yağı (zeytinyağ) ve defne yağı ile yapılan garlı sabun, cilt ve saç sağlığı için çok yararlıdır.
    
     Son yıllarda İstanbul'da Mısır Çarşısı'nda ve Ege ile Akdeniz'in turistik yörelerinde garlı sabun satışları çok arttı. Özellikle AB li turistler garlı sabunu çok seviyorlar. Eskiden çuvalda, kilosu 3-4 liradan satılan garlı sabun, şimdi lüks karton kutularda, tanesi 2-3 liradan alıcı buluyor.
    
     Defne güzel bir ağaçtır. Bulunduğu bahçenin güzelliğine güzellik katar.
    
     Haydi! Bahçenize bir defne fidanı dikin. Bahçeniz yoksa balkon ya da teras da, saksıda defne yetiştirin.
    
     Tavuk, hindi ya da et haşladığınız tencereye iki tane defne yaprağı atıp tadının farkına varın. Mutfağınızda kurutulmuş defne yaprağını eksik etmeyin. Banyoda da garlı sabun kullanmaya başlayın.

Kaynak: Milliyet 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top