Meyve Ağaçlarında Budama
Meyve ağaçlarının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturarak uzun zaman iyi ve bol ürün
vermelerini sağlayan, verimden düşen ağaçları tekrar verimli hale getirmek için ağaçların
toprak üstü organlarına uygulanan kesme, bükme, tomurcuk, sürgün ve yaprak alma
işlemlerinin tümüne budama denir.
Meyve ağaçlarında budamanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:
-Gövde üzerinde ana dalların sayıları ve dağılışları düzenlenerek ağaçlarının
sağlam, düzenli ve dengeli bir taç oluşturmaları sağlanır.
-Meyve ağaçlarının kısa sürede ürün vermesine yardımcı olur.
-Güneş ışığından ağaç dallarının en iyi şekilde faydalanması sağlanmış olur.
-Budama ile meyve iriliği, meyve kalitesi ve meyve kabuğunun renklenmesi artar.
-Ağaç büyüklüğü ve dalların sıklığı kontrol altına alınabilir.
-Püskürtülerek yapılan ilaçlamanın etkinliği tüm dallara ulaşmış olur.
-Hastalıklı ve kuru dallar alınarak mücadele daha kolaylaşmış olur.
-Alet ve ekipmanların çalışabilmesi için gerekli boşluklar oluşturulmuş olur.
-Verimden düşen ağaçlar budama ile gençleştirilerek tekrar verimli ağaçlara
dönüşmeleri sağlanır.
-Bazı meyve türlerinde görülen bir yıl çok, bir yıl az veya hi ürün vermeme
durumu budama ile azaltılmış olur.
-Budama ile hasadın yapılması kolaylaşmış olur.
Meyve ağaçlarında budama zamanını şöyle açıklayabiliriz: Budama zamanı,
meyve ağacının toplu büyümesini, kesime karşı göstereceği tepkiyi, verimini, fizyolojik ve ekonomik ömrünü etkiler. Budama kış ve yaz (yeşil) olmak üzere iki ayrı ve zıt mevsimlerde yapılır.
Budanmış ağacın üstten görünüşü |
Kış budama zamanı: Kışları ılık geçen yerlerde meyve ağaçlarının kış
dinlenmesine girdikten sonra yapılan budama kış budaması için en uygun bir zaman dilimidir. Ancak kışı sert geçen yerlerde şiddetli donlardan önce, budamanın yapılmaması gerekir. Meyve ağaçlarını budamak için en uygun dönem, yaprak dökümünü izleyen günlerle ilkbahar gelişme periyodunun
başlaması arasında geçen dönemdir.
Yaz budaması: Yaz budaması meyve ağalarında yaz boyunca sürgünlerin
seyreltilmeleri, uç alma, bükme, eğme, dalların açılarının genişletilmesi veya daraltılması için yapılan işlemlerinin tümüdür. Yaz budamasının amaçlarından biri meyvelerin daha iyi renklenmelerini sağlamaktır. Kış aylarında yapılacak budama işlemlerini azaltmak ve derim işleri ile kültürel işlemleri kolaylaştırmak ise diğer amaçlarındandır. Yaz budaması özellikle meyve ağaçlarının şekillendirme yıllarında yapılması gerekli olan önemli bir teknik işlemdir. Meyve ağaçlarında, yaz budaması ilkbahar gelişme periyodunun sonu ve yaz gelişme periyodu içerisinde sürgünler odunlaşmaya başladıktan sonra
yapılabilir.
Meyve ağaçlarında amaçlarına göre budama şekilleri ise şunlardır:
Şekil budaması; Meyve ağaçlarının toprak üstü organı olan taca verilecek şekil
ekolojik şartlara ve ağacın morfolojik yapısına göre değişir. Gönümüzde
dünyada ve ülkemizde en yaygın olarak verilen şekil ‘Merkez Lider Terbiye
Sistemi’ dir. Bu terbiye sistemi elma, armut, kayısı, kiraz, vişne erik, şeftali gibi
birçok meyve türü için en uygun şekildir. Örnek olarak elma da bu şeklin
verilişini kısaca anlatacağız.
Merkezi lider terbiye sistemi: Bu tip budama şeklini çöğür, kuvvetli veya yarı
bodur gelişen ağaçlar üzerine aşılı olan elma çeşitlerinde uygulamak mümkündür. Genç elma ağaçları için kolay terbiye sistemi, merkezi lider sistemidir.
A. Ağaç uygun yüksekliğe gelince, merkezi lider kıvrılmalı ve direğe bağlanmalıdır
B. Yeni bir lider oluşturmak için zayıf bir yan dal üzerinden geriye kesim yapılmalıdır
Meyve bahçesine dikilecek fidan dallı veya kamçı şeklinde dalsız olabilir. Eğer fidan kamçı şeklinde dalsız ise dikimden sonra toprak seviyesinden 75 cm’den tepesi vurulur. Tepesi vurulurken son göz aşı noktasının ters tarafında olmalıdır. Eğer bir veya iki yaşlı dallı fidan dikilecekse 4–5 adet geniş aılı yan dal bırakılır. Tepesi de en üstteki yan dalın 25 cm üzerinden vurulur. Toprak seviyesinden itibaren 40–45 cm ye kadar olan dallar dipten çıkarılır.
Birinci yıl; dikimi takip eden yaz ayları başında şekil verme işlemlerine başlanır. Sürgünler 7,5–10 cm olunca yaz budamasına başlanır. Fidanın üst tarafına yakın dik büyüyen bir dal lider olarak seçilir. Dar açılı olan dalların açıları kürdan, mandal, kamış gibi malzemelerle genişletilmelidir. Yaz aylarında süren sürgünlerden 4–6 tanesi ana dal olarak seçilebilir. Diğer sürgünler çıkartılır. Lidere yakın olan dallar onunla rekabet edecekleri için çıkartılır. Böylece birinci oluşturacak dallar seçilmiş olur. Durgun dönemde birinci katı oluşturan dalların en üstündekinin 50–60 cm yukarısından liderin tepesi vurulmalıdır. Yan dalların ucu 1/4 oranında kesilir. Yan dalların ucu lider seçilen daldan aşağıda olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder