13 Mart 2011 Pazar

Domates yetiştiriken faydalı bilgiler. Domates nasıl budanır?

Domates yetiştiriken faydalı bilgiler. Domates nasıl budanır?

Domates yetiştirirken yeni başlayanların akılda tutması gereken birkaç püf noktası.
-Saksı yetiştiriciliğinde derince bir saksı seçin. Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup fidenizi buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır. Bu sayede çapalama yapmadan, saksı içinde gerekli gübrelemeyi bitkiye en sağlıklı yolla ulaştırmayı başarır yüksek verim alırsınız. Sezon sonunda saksınız artık toprakla tamamen dolmuş, siz ise bolca domates toplamış olursunuz



Domatesler sezon boyunca hastalıklara yakalanabilirler. Çeşitli böcekler daha siz domates almadan çiçeklerin dökülmesine meyvelerin hastalanmasına sebep olurlar. Bunun için dikimden ince ve sonra alacağınız bir kaç tedbir size kolay bir sezon yaşatır.
Ekim toprağınıza bakır ilave edin. Domates yapraklarına da havadan gelen bir çok mantar hastalığı vardır. Bitkinin yeşil kısımları beyaz bazen kurumuş gibi kahverengi izlerle kaplanır. Genelde bu durumla karşılaşmadan önce ve hastalık boyunca mantar ilacı tatbik ederek bitki kurtarılmaya çalışılır. Oysa sağlıklı toprakta gelişen bitkiler hastalıklara karşı dayanıklı olurlar. Bakır ilave etmek için mutlaka ziraatçınıza danışın. Belirtilen oranda toprağa kattığınız bakır sadece domateslerin değil, tüm bitkilerin sağlıklı yetişmesine imkan sağlayan hastalık öncesi aşı gibidir. Zengarden olarak biz Zirai İlaç ve gübre satmamaktayız . Bakır değişik isimler altında satılsa da ziraatçilerin tamamında kolaylıkla bulunur. Lütfen yerel ziraatcınıza sorunuz.



Domatese başta beyazsinek olmak üzere pek çok zararlı musallat olur. Yaprakların bozulmasına bitkinin sağlığını hızla kaybetmesine verim düşüklüğüne neden olurlar. Oysa domatesle birlikte kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bir tür Kalendula – Ayni Sefa çiçeği, mucize bir şekilde bu zararlıların domatese gelmesine engel olur.  Calendula Officinalis yani şifalı Ayni Sefa, sadece domatese gelen beyaz sineği engellemez aynı zamanda çiçek saplarını yiyen domates kurdu, salatalık böceği gibi zararlılarıda domatesin yanında salatalıktan da uzak tutar.
İşte gerçek organik tarım denilen, sağlıklı sebze meyve yetiştiriciliği bu şekilde yapılır. Bu sayede zararlı kimyasal ilaçlar kullanmadan, tamamen doğal yollarla tabiatı dengede tutarsınız. Sadece bu sezon domates yetiştiricileri düşünülerek sayısız Şifalı Aynı sefa çiçeği tohumu paketlendi. Domatesinizi fidelerken bu mucize bitkiyi de birlikte fidelemeyi ihmal etmeyin. Birlikte dikin, ilaçsız sağlıklı domatesler tüketin. Siparişinize bu mucize bitkiyi eklemek için lütfen  resmine tıklayınız. Sizi satış sayfasına yönlendirecektir.

- Yeni başlayanlara tavsiye ilk sezon oturak tipi çalı formlu domateslerle başlamanız. Satış sayfalarında her domatesin hangi tip olduğu belirtilmiştir. Sırık tipi domates yetiştirirken de küçük bir püf noktası size bolca domates kazandıracaktır. Oturak tipi domatesler daha az bakım ve budama isterken sırık tipi domatesleri budama ile verimli hale getirirsiniz.
Budamanın başında Koltuk alma tabir edilen ve domates vermeyen kör sürgünleri , daha gelişmeden hemen tespit edip , tazeyken bitkiden uzaklaştırma gelir. Aşağıdaki resimde gözüktüğü gibi bu kör sürgünler, domatesin ana gövdesinden çıkan yaprakla, yaprak sapının gövdeye birleştiği aradan çıkarlar. Bu şekilde çıktığını gördüğünüz sürgünleri büyümeden hemen budayın. Erken budarsanız yara çabuk iyileşecek, bitki hastalık kapmayacaktır.


Sezon sonuna doğru artık bitki tamamen geliştiğinde bu kez ana gövdenin en uç noktasını budayın ve tüm gücün domateslere gitmesini sağlayın.
Sezon boyunca toprağa yakın yapraklar zaman içinde sararacak solacaktır. Bu tamamen normaldir. Bu yapraklar kurudukça ve soldukça toplayın ve bitkiden uzaklaştırın. Bitki hem görsel olarak temiz ve sağlıklı gözükecek hem de hastalıklara yuva olan ölü yapraklardan kurtulmuş olacaksınız.
Bol bereketli bir sezon dileği ile.

Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top