8 Mart 2011 Salı

Bitkilere kış koruması

Bitkilere kış koruması



Sonbaharın bittiği, güneş ışığının bir görünüp bir kaybolduğu, gecelerin iyice serinlediği kış aylarındayız artık. Soğuklara dayanamayan dostlarınızı içeri almaya başlayabilirsiniz.

Kışın soğuğundan içeriye taşıdığınız geçici konukları nız olan çiçeklerinize, bu ay içinde özen göstermelisiniz. İç mekanlarınızdaki diğer bitkilerinizin de kış aylarında aynı güzelliklerini korumaları için de bakım ve beslenmelerine özen göstermeniz gerekiyor.

■ Dışarıda yaz boyunca konuk ettiğiniz, Çin gülü çeşitleri Hibiscus sp., begonya çeşitleri, sardunya çeşitleri, turunçgil çeşitleri, zakkumlar, kaktüs çeşitleri, süs biberi çeşitleri gibi bitkilerinizi mutlaka; akarlar, yaprak bitleri, kabuklu bitler ve diğer toprak üstü zararlıları- na karşı korumalısınız. Bazı mantar hastalıkları iç mekana taşımamak için, konusunda uzman satıcınızdan aldığınız birbiriyle karışabilen koruyucu, tedavi edici, bitki koruma ürünlerini, mutlaka etikette yazan dozda karıştırarak, iç mekanlara taşımadan 1-2 gün önce püskürtün.

■ Topraklarını suyla doyuracak şekilde son dış mekan sulamanızı yaparken, sulama suyuna, solucanları öldürücü (helmisit), nematod denilen mikroskobik solucanları yok etmek içinse nematosit adı verilen bitki koruma ürünlerini etiket dozunda karıştırın. 
■ Evlerimizdeki başlıca bitki dostları mızdan çiçekli olanlar; Atatürk çiçeği, begonyalar, küpe çiçekleri, cam güzelleri, beyaz yelken, şamingo, onbiray çiçeği, siklamen, çanta çiçeği, açelya, mum çiçeği, yılbaşı çiçeği, eşmeya, sardunya çeşitleri, Çin gülü türlerini ayda bir kez, 5-9-5 ya da 6-10-6 ya da 8-12-8 gibi piyasada olan, ya da bu oranlara yakın (azot-fosfor-potasyum), fosfor oranı daima biraz yüksek, sıvı besin eriyiklerinin ya da granül tiplerinin, eser miktarda magnezyum, bakır ve çinko iz elementlerini içerenlerden birini alarak, sulama suyuyla karıştırıp iyice sulayın. İç mekanda olabilecek akar ve külleme (kaloriferli evlerde) hastalı klarına karşı dikkatli olun. Ortam sıcaklığının 12 dereceden aşa- ğı olmamasına özen gösterin.

■ Yaprakları ve renkleriyle sevilen ve hemen her evde olan; difenbahya, kroton çeşitleri, kordilin, paşa kılıcı, paşa çadırı, kalenşo, kauçuk (düz yapraklı, keman yapraklı, armut yapraklı), Benjamin, arapsaçı, kuşkonmaz, aşk merdiveni, deve tabanı, yukka, hurma, arokarya (salon çamı) gibi bitkilerinize yine 6-6-6, 8-6-8, 10-8-8 ya da 12-9-12 gibi sıvı besin ya da granül tipteki ürünler elementleri de içerenleri alarak, etiket dozunda suya karıştırıp, ayda bir bol suyla verin.

ÇİÇEKLİLERİN ÖZEL BAKIMI
■ Atatürk çiçeği Euphorbia sp. ve siklamenler Cyclamen, çiçeklenmelerini hemen hemen tamamladığından, artık sulamayı kesip sadece diplerinin tamamen kurumasını önleyecek kadar 3-4 haftada bir yapın. Nisan ayına kadar onların uyumalarına izin verin.

■ Çok sulamada yaprakların hızla sararıp döküldüğünü üzülerek göreceksiniz. Atatürk çiçeğinin, bu mevsimde su ihtiyacı çok az olup, iki haftada bir, saksının tüm toprağını ıslatacak kadar hafif bir sulama yeterlidir. Budaması ancak nisan ayında yapılır. Diğer çiçeklerinizin de su ihtiyacının çok az olduğunu unutmayın.

■ Küpe çiçeği Fuchsia sp., cam güzeli Impatiens sp., onbiray çiçeğ i Primula sp., süs narı Punica sp., süs biberi Capsicum sp., siklamen, begonyalar Begonia sp., beyaz yelken Spathiphylium sp., Aglaoenema, Aglaonema sp., açelya Rhododendron sp., Çin gülü Hibiscus sp., zebra bitkisi, Aphelandra sp., sardunya Pelargonium sp., aşk merdiveni Fujer Nephrolepis sp., difenbahya, dua çiçeği, maranta, Fittonya, Citrus gibi bitkileri beyaz sineklere karşı korumaya alın.

■ Begonya, küpe çiçeği, Afrika menekşesi gibi bitkilerinizin saksı değişimleri ya da gençleştirme budamalarını, tamamen çiçeklerini döktükten sonra yapın. Ayrıca bu bitkilerinizden alacağınız çelikleri, oda sıcaklığındaki, büyükçe bir bardak ya da kupada, su içinde köklendirip, yeniden dikebilir ve yeni bitkiler elde edebilirsiniz. 

■ Süs biberi, çin gülü gibi bitkilerde yaprak bitleri türemişse, onlara karşı kombine bir ilacı püskürtmeli ya da topraktan vereceğimiz sistemik etkili preparatlarla, dostlarınızı korumalısınız. 

■ Benjamin ve diğer kauçuk türleri Ficus benjamina ve Ficus sp., Şeflera türleri Schefflera sp., Difenbahya, Kroton Cadiaeum sp., gibi salon yapraklılarının su ihtiyaçları azdır. 

YAZI: PROF. DR. HÜDAVER COŞKUN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top