Sütleğengillerdendir. Anavatanı Meksika'dır. 1830 yılında Dr. Poinsett tarafından çiçek dünyasına tanıtılmış, Atatürk'ün zamanında ülkemize getirildiği ve Ulu Önder tarafından çok sevildiği için adına Atatürk Çiçeği denilmiştir. Kışın yapraklarını dökmeyen bir çalı türüdür. Yılbaşına doğru açan sarı renkli ufak çiçekleri, özellikle bu çiçeklerin altında yer alan ve yaklaşık iki ay süreyle nar kırmızısı renginde kalan çiçek bürgüleri gösterişlidir. Sivri uçlu, iri, geniş, oval biçimli yaprakları açık yeşil renkli olur. 30-35 cm boyundadırlar. Ama ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde kışın ılık geçtiği için bahçelerin uygun yerlerinde boylarının 3-4 metreye ulaştığı gözlenebilir.
Gövde çiçekleriyle çoğaltımı sağlanır. Bitkinin özsuyu, bazı duyarlı kişilerin teninde rahatsızlanmaya neden olabilir.
Atatürk Çiçeği Bitkisinin Yetiştirilmesi için Gerekli Şartlar:
Toprak: Uygun toprağı hazırlamak için bahçe toprağına kil, yaprak çürüntüsü ve yanmış çiftlik gübresi karıştırılır.
Su: Suyu seven bir bitkidir. Nemli ortamları sever. Kuru ortamlardan hoşlanmazlar. Yaprakları sarkıyorsa aşırı sulandığı anlamına gelir.
Işık: Aydınlık yerleri seven bitki, üzerine doğrudan gelen güneş ışığı karşısında bırakılmamalıdır.
Sıcaklık: Bitki ılık ortamları sever. Çok sıcak ortamlardan hoşlanmaz. Kışın en düşük 15 dereceye kadar dayanabilir.
Gübre: Bitkiye ayda bir kez standart sıvı gübre verilir.
Saksı Değiştirme: Birinci yılında çiçek için saksı değişimine gerek yoktur. İkinci yılında da muhafaza ediliyorsa, özenle yerinden sökülür, toprağı çıkarılıp saksıya uygun toprak eklenerek aynı saksıya dikilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder