23 Ocak 2011 Pazar

PİTAYA

Red Pitaya -Hylocereus undatus


Pitaya veya Pitahaya, Dragon meyvesi veya Çilek armut gibi isimleri ile bilinen Hylocereus sınıfından bir kaktüs meyvesi türüdür. Meksika, Orta ve Güney Amerika kökenli fakat günümüzde Malezya, Vietnam ve Tayvan’da ticari olarak üretilir.


Hylocereus ailesine ait ağaçlar, sadece geceleri, çok büyük ve beyaz , kokulu çiçek açtığından ayçiçeği ve gecelerin kraliçesi gibi isimlerle adlandırılmıştır. Pitaya, tatlı , kremamsı ve çok güzel, sıradışı bir aromaya sahiptir.  1 kg kadar olabilen Pitaya meyvelerinin soğuk tüketilmesi önerilir. İlk kez test etme fırsatı bulduğum Beyaz etli Pitaya meyvesi yaklaşık olarak 1  kg kadardı ve oldukça tatlı idi fakat erken hasat edildiğinde hiçbir tad alamadığımı da belirtmeliyim. Sarı olan bir Pitaya türü de bulunmakta fakat ne tadına bakma ne de yetiştirme imkanım olmadığı için daha detaylı bir karşılaştırma yapamıyorum.




Pitaya’nın kırmızı meyve etli olan türü yukarıdaki resimde görülen beyaz etli olan türe göre daha lezzetli ve daha tatlı bir aromaya sahiptir. Ayrıca Beyaz Pitahaya’ ya oranla daha verimli bir türdür. Düşük kalorili ve tatlı bir meyve olan Pitahaya tad olarak bazen kiwi meyvesine benzetilir. Susama benzer çekirdek yapısı nedeniyle gerçekten de kiwi ile çok büyük benzerlik gösterirler. Taze meyve olarak yenilmekle birlikte meyve suyu ve şarap üretiminde  de kullanılır.   Çiçekleri de ayrıca yenilebilir ve çay olarak içilebilir.




Nasıl Yetiştirilir
Pitahaya üretiminin genel olarak kolay olduğu söylenebilir. Kumlu bir ortama dikilen çekirdekler yeterli nem ve su ile desteklenerek birkaç hafta gibi bir sürede çimlendirilebilir. Çimlendirme kabının üzeri uygun bir örtü ile örtüldüğünde nem ve ısı korunarak çimlenme işlemi kolaylaştırılabilir.Çelikleme ile de çoğaltılabilen Pitayanın onlarca kültür türü vardır. Evlerde de büyük boy saksılarda rahatlıkla yetiştirilebilecek bir bitkidir.

Pitaya kendi başına ayakta duramayacağından dolayı asma gibi destek isterler.






Desteklemek için genellikle beton gibi sağlam direkler tercih edilir.Pitaya kuru tropikal , yarı tropikal ve ortalama yağış alan her bölgeye uyum sağlayabilir. Pitaya ağacı çiçek açtıktan yaklaşık 30-50 gün sonra meyvesi hasat edilir. Bazen yılda 5-6 kez  ürün almak mümkün olabilir.Bitki hastalıklarına karşı dirençli bir ağaç olan Pitaya organik gübrelerle desteklenmelidir.

Faydaları


Pitaya meyvesi antioksidanlar (phytoalbumins) ve son derece zengin çözülebilir lif içerir. Çok iyi bir C vitamini, lif, kalsiyum ve potasyum kaynağıdır.  Tip 2 Diyabet hastaları için mükemmel bir meyvedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top