19 Aralık 2010 Pazar

SİNDİRİM VE MİDE DOSTU ÇAY


SİNDİRİM VE MİDE DOSTU ÇAY
Midenizi rahatlatacak sağlıklı bir çay...




Malzemeler * 1 kişilik
1 adet zencefil
1 adet meyankökü
1 adet çubuk tarçın
4 adet papatya
2 çay kaşığı ısırgan otu

Hazırlanışı Malzemeleri soymadan iyice temizleyin. Katı meyvesebze sıkacağından geçirdikten sonra suyunu uzun bir bardağa aktarıp servis yapın. Bu suyun öğle saatlerinde içilmesi önerilir.

Kuru erikleri sıcak suyun içinde 2 saat bekletip blender'de çekin.

Diğer malzemeleri soymadan temizleyip katı meyve-sebze sıkacağından geçirin.

Çektiğiniz erikleri de ekleyip karıştırın.

3 fincan sıcak suyu iyice kaynatın. Bütün malzemeleri kaynar suya ekleyip karıştırın ve demlenmesi için bir süre bekleyin.

Süzdükten sonra fincana aktarıp servis yapın.

Akşam alınması önerilen bu çay şişkinliğin giderilmesi için tercih edilebilir ve sindirimi kolaylaştırabilir.

Nane ÇayıSindirim sorunlarının giderilmesinde ve migrenin hafifletilmesinde yararlı

Yeditepe Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi Farmakognozi ve Fitoterapi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA anlatıyor.

Bilimsel kaynaklarda yer alan tedavi önerileri, aksi belirtilmedikçe, tıbbi nane olarak düşünülmelidir. Bu bakımdan nane çayından istenilen yararı sağlamak için kullandığınız nanenin kaynağı önemlidir.

Tıbbi nanenin bilinen yararları büyük ölçüde uçucu yağının içerisinde bulunan mentol ve türevlerine bağlıdır. Bu bakımdan nane çayı hazırlanırken uçucu bileşenlerinin uçarak kaybolmasına yol açabilecek aşırı sıcak su ilavesi ya da çay suyunu kaynatmaktan kaçınmak gerekir. Tıbbi nane çayı hazımsızlık, mide krampları ve gaz şikayetlerinin giderilmesinde yararlıdır. Gaz şikayetlerini giderici etkisi midenin üst tarafında yemek borusundaki kasları gevşeterek midedeki gazın çıkmasını sağlamasına bağlı olduğu düşünülmektedir. Bu bakımdan özellikle reflü şikayeti olanların tıbbi nane çayı kullanması önerilmez.

Tıbbi nanenin spazm giderici etkili bileşeni de yine uçucu yağı içerisindeki mentoldür. Mentolün kalsiyum kanal antagonisti etkisine bağlı olarak düz kas hücrelerinin kasılmasını azalttığı ileri sürülüyor. Mentolün gaz söktürücü ve spazm giderici özelliklerinin yanı sıra ödem giderici etkisi nedeniyle divertikülit şikayetlerinde yararlı olabileceği bildiriliyor.

Tıbbi nanenin yine safra artırıcı özelliği bulunuyor. Dolayısıyla yağlı besinlerin sindirimini de kolaylaştırıyor. Safra işlevleri üzerinde etkisi nedeniyle safra kesesi şikayetlerinin giderilmesinde, bazı durumlarda safra taşlarının eritilmesini sağladığı bildiriliyor. Ancak safra taşı olanların taşın kanalı tıkaması riskine karşı dikkatli olması öneriliyor.

Migren Ağrılarını AzaltıyorTıbbi nane yağının temel bileşeni olan mentol nedeniyle etkisi nane yaprağı çayından daha farklıdır. Nane yağının bağırsak düz kaslarının kasılmasını hafifletmesi nedeniyle irite bağırsak sendromu'nda (IBS) yararlı etkili olabildiği bildiriliyor. Ancak bu şekilde etkili olabilmesi için nane yağının bağırsaklarda çözünen özel kapsüller halinde verilmesi gerekiyor.

Nane yağı taşıyan kremlerin haricen ağrıyan yere sürülmesi artrit ve diğer kas ve kemik rahatsızlıklarında ağrının hafifletilmesi için yararlı oluyor. Burada hem ağrı uyarısını hafifleterek ve hem de lokal olarak kan akımının hızlanması suretiyle ağrı hissinin dağılmasını sağlıyor. Nane yağının koklanması bilhassa migren tipi ağrıların ve tansiyona bağlı baş ağrılarının hafifletilmesinde de etkili olarak ağrı kesici ilaç gereksinimi azaltabiliyor.

Prof. Dr. Erdem YEŞİLADA, bu tip ağrılarda koklamanın yanı sıra alın ve şakakların nane yağı ile ovulması da daha iyi bir etki sağlayabildiğini özellikle nane yağı koklanması suretiyle ameliyat sonrası bulantıların hafifletilebildiği, bu hastalarda kullanılan kusmayı önleyici ilaçların miktarında azalma sağlanabildiğini, nane yağının fazla miktarda ve çok sık kullanılması özellikle hassas cilt yapısına sahip kişilerde cilt ve mukoza üzerinde tahrişe yol açabildiğini bu yüzden doğru kullanımın önemine dikkat çekiyor.

http://www.xprodoksit.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top