22 Ekim 2013 Salı

Ağaç Nasıl Dikilir ?


Ağaç Dikmeli Ama Nasıl ?

Sonbahar yağmurları, ağaç ve bodur ağaçların dikimi için en uygun zamanı bildiriyor. Yangınların sayısının oldukça fazla olduğu ülkemizde, kaybedilen ağaçları düşünülürse ağaç dikmenin ciddiyeti ortaya çıkıyor. Şüphesiz herkes buna üzülüyor.

Böylece ağaç dikimine daha büyük bir özen gösterilmesi gerektiğini anlıyoruz. Ağaç diktikten sonra bakımını yapmak ve ilgilenmek de oldukça önemli. Ağaç dikerken bulunduğunuz iklim koşullarını dikkate almanız gerekiyor.


Doğru Seçim…

Herkesin sevdiği ağaç türü farklıdır. Tıpkı bitkilerde olduğu gibi ağaç dikerken de heveslerinize yenik düşmeyin. En doğru ağacı seçmek için küçük bir araştırma yapmanız gerekir. Küresel iklim değişikliğinin dünyayı tehdit ettiği bu dönemlerde, yaşadığınız bölgenin iklim özelliklerini dikkate alarak ağaç dikimi yapmalısınız.

Nerede yaşıyorsunuz ?
Yazları kuru ve sıcak geçen bir bölge mi ?
Yoksa yağışın bol olduğu kışların serin olduğu bir bölge mi ?
Bahçenizin konumu nedir ?
Kuzey rüzgarlarına mı, güney rüzgarlarına mı açık ?

Bahçenizin büyüklüğü ve dikili ağaçlarla yeni dikilecek ağaçların uyumu da önemlidir. Ayrıca dikim sırasında fide halinde olan ağaçların, büyüdükçe kaplayacakları alanlar nedense hep göz ardı edilir. Seçim yaparken olgunluk dönemlerinde alacakları en ve boyları da mutlaka düşünmek gerekir. Aksi takdirde büyüdükçe onları kesmeniz bile gerekebilir. Bu nedenle önlemlerinizi mutlaka önceden almalısınız. Özellikle gübrişim ağacı en az yedi metre arayla dikilmelidir. Çünkü gübrişim ağacı enine doğru yayılan ve çok dal budak saran bir ağaçtır.

Ev ve Ağacın Uyumunu Sağlayın…

Evinizin önünün aydınlık olmasını istiyorsanız, kışın yaprağını döken ağaçlar dikmelisiniz. Örneğin, ıhlamur, erguvan, çınar, at kestanesi… Bu şekilde karanlık kış günlerinde eviniz aydınlık kalır. Çam, göknar, servi gibi yaprak dökmeyen iğne yapraklıları da daha uzak noktalara dikerseniz sorun çözülmüş olur. Suyu az olan, yeterli yağış almayan bölgelerde salkım söğüt dikmek doğru bir seçim olmaz. Küçük bir bahçeye okaliptüs ya da karabiber ağacı dikmek gibi bir hataya da düşmeyin. Zira, tüm tesisat kanalınız için tehdit oluşturacağı gibi diğer ağaçlarınızın da suyunu çekerler.

Ekim Ayında Dikilebilecek Ağaçlar

İbreliler adıyla bilinen ağaçlardan son yıllarda bahçelere sıkça dikilen altuni servi Cupressus Macrocorpa Goldrest, Leylandi Cupressocyparis, Arizona Servisi Cupressus Arizonica Var ‘ ı dikmek için ekim ayı oldukça uygundur.

Dikim işlemi : Fidenin saksı içinde kalan ökö kısmının iki misli büyüklüğünde bir çukur açın. Toprağınız ağır ve killiyse geçirgenliğini sağlamak için dip kısmına bolca mıcır dökün. Dikim toprağı olarak 1/3 orman gübresi, 1/3 bahçe toprağını, bir ölçü ince kumla karıştırın. Bu karışımın üzerine bir bahçe küreği organik gübre ekleyin. Ağacın köklerini yakmaması için gübrenin üzerini yeniden toprakla örtün. Saksısından özenle çıkardığınız ağacı, yüzeyi toprakla aynı hizaya gelecek şekilde çukura yerleştirin. Daha sonra kalan toprakla örtün. Derin bir sulama çukuru açın ve birkaç gün arka arkaya sulayın. Yağmurlar başladıktan sonra sulamayı kesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top