Sayfalar

13 Kasım 2012 Salı

Kereviz Hakkında.

Kereviz

Kereviz (Apium graveolens), maydanozgiller Apiaceae familyası içinde, batı ve kuzey Avrupa sahil bölgelerinin ve özellikle de bu bölgelerin çukur ve sazlık kesimlerinin yerlisi olduğu kabul edilen, yenilebilir, iki senelik bir bitkidir. Bir metreye kadar boy atabilir. Çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte, 2-3 mm. çapındadır.



Kereviz, kokusu/tadı, görünümü ve zor soyulan kabukları yüzünden, fazla tercih edilmesede, son derece faydalı bir sebzedir. Uzmanlar, mideyi kuvvetlendirdiğini, iştah açtığını, iç salgı bezlerini, böbrek üstü bezlerini çalıştırdığını, sinir yorgunluğunu önlediğini belirtiyor. Ayrıca kanı temizlediğini, sivilcelerin geçmesine, yüzün pembe bir hal almasına yaradığı vurgulanıyor.

Kerevizin diğer faydaları;
Karaciğerin şişliğini giderip, onu yorgunluğa yol açan çeşitli maddelerden temizliyor. Sarılığı gideriyor, böbrekleri çalıştırıyor, fazla suyu dışarı atıyor. Böbreklerden kumu, taşı döküyor. Şişmanları zayıflatıyor ve afrodizyak etkisi göstererek cinsel faaliyeti arttırıyor.


Kerevizin 100 gr. sap/yaprak besin değerleri:

17 kalori; 0,9 gr.
protein; 3,9 gr.
karbonhidrat; 0
kolesterol; 0,1 gr.
yağ; 0,6 gr.
lif; 29 mgr.
fosfor; 39 mgr.
kalsiyum; 0,3 mgr.
demir; 126 mgr.
sodyum; 341 mgr.
potasyum: 240 IU
A vitamini; 0,03 mgr.
B1 vitamini; 0,03 mgr.
B2 vitamini; 0.3 mgr.
B3 vitamini: 0,06 mgr.
B6 vitamini; 8 mcgr.
folik asit; 9 mgr.
C vitamini ve 0,5 mgr. E vitamini.






Kereviz kökü'nün 100 gr. besin değerleri:

40 kalori; 1,8 gr. protein; 8,5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. potasyum.

Gördüğünüz gibi, kereviz kökü'nün yanısıra, sap ve yaprakları da çok faydalı.

Kerevizin Yaprakları



Pazardan aldığımız kerevizin yapraklarının, genellikle küçük bir kısmını yemek için kullanırız, geri kalan kısmı atılır. Demir ve Folik içeren ve asit açısından çok zengin bir aroması olan yapraklarla, çok lezzetli çorbalar ve yemekler yapabilirsiniz. Eğer sadece kerevizin kökü ile yemek yapacaksanız, yapraklarını kurutabilir, her zaman (bilhassa etli) yemeklerde, çorbalarda, salatalarda, maydanoz ve çeşni gibi kullanabilirsiniz. Yemeğinizin tadını daha yoğunlaştırır ve güzel bir aroma oluşur.


Kurutma yöntemi.



Kereviz yapraklarını topraklardan arındırdıktan sonra yıkayıp, suların gitmesi için süzün. Bir tepsinin üzerini kağıt ile örtün, üzerine yaprakları serin ve müsait bir odada kurumaya bırakın. Kuruyan yaprakları, her gün ters yüz yapın. Renkleri zamanla değişmeye başladığında, (yaklaşık 1- 2 hafta sonra)yavaş yavaş kıvamına gelmiş demektir. Elinize aldığınızda, kuru nane gibi dağılıyorsa, olmuştur. Kuruyanları hava almaz kaplara, veya kavanozlara koyup ileride kullanmak üzere dolaba kaldırın.Yakışacağını düşündüğünüz yemeklerde, özellikle etli yemeklerde ve çorbalarda kurutulmuş yaprakları kullanabilirsiniz. 

Yemeklerinize ayrı bir lezzet ve tat katacaktır. Kerevizin taze yapraklarını salata şeklinde değerlendirebilirsiniz. Veya ince ince kıyarak buzluk torbasına koyup, buzlukta muhafaza edin. Özellikle zeytinyağlı, patatesli yemeklere, salatalara, dolma içlerine kullanabilirsiniz. Diğer bir tarif ise, kereviz yapraklarını zeytinyağında kavurup, üzerine yoğurt dökerek yemektir. Gelelim Salatasına, kerevizinizi pişirdikten sonra bu salatayı deneyin, tadı çok güzel oluyor.



Kereviz Yaprakları Salatası - Hazırlanışı.



Kereviz yapraklarını ayıklayın ve yıkayın. Saplarını elinizle kırarak kontroledin ve kartlarını atın. Bir tencerede suyu kaynatın, fokurdamaya başlayınca otları kaynayan suya atarak haşlayın. Saplar iki parmak arasında hafif bastırmayla eziliyorsa olmuştur. Hemen kevgirle alın. Üzerine 3-4 diş iyice ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, limon suyu ve bir kaç damla sirke ile hazırladığınız sosu gezdirin. Dilerseniz pancar turşusu ile süsleyip servis yapın.
Kereviz yapraklarını haşladığınız suyu, çorbalarda kullanabilirsiniz. Ayrıca bitki çayı olarak tüketebilirsiniz.



Kereviz Yaprakları Çorbası



Malzemeler:

1 kerevizin yaprağı
1 adet kırmızı veya yeşil biber
1 kuru soğan

Terbiyesi:
1 kase yoğurt
3 çorba kaşığı un
Yarım limon
1 su bardağı et suyu
Su, Tuz, Ayçiçek yağı

Tarifi:
Et suyunu kaynatın. Bir kaba un, yoğurt, su ve limon suyunu koyun. Terbiyeli sos elde edin. Et suyundan biraz ilave ederek karıştırın. Sosun tümünü tencerede olan etsuyuna ekleyin ve hafif karıştırın. Soğanı, biberi ufak ufak doğrayarak bir tavada soteleyin. Ufak doğranmış kereviz yapraklarını ekleyin. Tavadaki karışımı terbiyeli et suyunun içine alın, sıcak servis yapın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder