Sayfalar

3 Kasım 2012 Cumartesi

Dünyanın en pahalı bitkisi için hasat zamanı





Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve çok çeşitli alanlarda kullanıldığı için “mucize bitki” diye adlandırılan, kilosu 10 ile 20 bin lira arasında satılan 

safranın hasadı törenle başladı.


Ağustos ayında dikimi yapılan ve kendi ağırlığının yüz bin katı kadar sıvıyı boyayabilme özelliğine sahip safranın hasadı dolayısıyla Yazı köyde safran yetiştiricisi 
İrfan Parmak'ın tarlasında tören düzenlendi.
Törende, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık, safran hakkında bilgi verdi.
Kaymakam Gökhan Azcan, törende yaptığı konuşmada, kasım ayında mor renkli ve hoş kokulu çiçekleri açan safran bitkisinin, 
sabah erken saatlerde güneş tam doğmadan önce toplandığını söyledi.


Safranbolu'nun lokum ve üzümden sonra 3.güzelinin safran olduğunu belirten 
Azcan, şöyle devam etti:
“Safran üretimi gerçekten çok zahmet gerektiren bir bitki. Birçok alanda kullanılıyor. Kalitesini ve üretim miktarını artırmak için bütün imkanlarımızı seferber ediyoruz. Safranbolu safranı dünyada kendini kanıtlamıştır. Atalarımızdan bize kalan safran üretimini gelecek kuşaklara da aktarmak zorundayız. Çiftçilere safran üretimi yaptıkları için teşekkür ediyorum.
 Hasat hayırlı olsun” dedi.
Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Karabük Garnizon Komutanı Jandarma Albay Samit Tokmak, Emniyet Müdürü Oktay Keskin ve daire müdürlerinin de katıldığı törende, 
protokol tarladan safran topladı.
Daha sonra ilçe merkezinde bulunan Asmaaltı'nda safranlı zerde kaynatıldı ve katılımcılara ikram edildi. Zerde ikramına Karabük Valisi İzzettin Küçük de katıldı.
Etkinlikler, Cıngıllıoğlu Sanat Galerisi'nde açılan ve safranın fotoğraflarının 
yer aldığı bir fotoğraf sergisi açıldı.



Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve çok çeşitli alanlarda kullanıldığı için “mucize bitki” diye adlandırılan safranın hasadı 3 Kasım'da düzenlenecek şenliklerden sonra başlıyor.



Ağustos ayının ikinci yarısında dikimi yapılan safran, 39 dekar alanda 38 çiftçi tarafından üretiliyor.
Ekim-kasım ayları arasında mor renkli ve hoş kokulu çiçekleri açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran bitkisini sabah saatlerinde toplayan üreticiler, 80 bin çiçekten sadece yarım kilo elde ediyor ve kilosunu 10 ile 20 bin lira arasında satıyor..


Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık, bitkinin bakımının çok zor olduğunu kaydetti. Safranın özel eğitimler sonunda üretilebildiğini vurgulayan Ayvalık, bu nedenle çiftçilere destek verdiklerini söyledi.
Üretimi artırmak için her yıl proje ürettiklerini anlatan Ayvalık, şöyle konuştu:
"Safran çok uğraş isteyen ve titizlikle yetiştirilmesi gereken bir bitki. Ağustos ayının ikinci yarısında bitkinin soğanını toprakla buluşturuyoruz. Ekim-kasım ayları arasında topluyoruz. Bu bitki baharat bitkisidir. 12 köyümüzde 38 çiftçi tarafından üretiliyor. Bu çiftçiler eğitimlidir. Kalitesinden ödün vermemek ve taklitlerinden sakınmak için (Safranbolu Safranı) olarak coğrafi işaretimizi aldığımız bitkinin pazar sıkıntısı yok. Küçük paketler halinde pazarlıyoruz."
Ayvalık, 3 Kasım'da “Safran Hasat Şenliği” düzenleyeceklerini kaydetti.
Çiftçi Recep Kartal ise 8 yıldır safran yetiştirdiğini ve çok zahmetli olduğunu ifade ederek, “Üretimi çok zor ve riskli. Pazar sıkıntımız yok. Ülkemizin her yerinden safran almaya geliyorlar. Hatta dünyanın çeşitli yerlerinden bizim safranımızı almaya geliyorlar. En son Cezayir ve İtalya'dan gelip aldılar” ifadesini kullandı.

http://www.hurriyet.com.tr/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder