5 Aralık 2011 Pazartesi

BASİT KOMPOST YAPIMI

BASİT KOMPOST YAPIMI

Kompost hazırlamak için üniversitelerde tez çalışmaları ve kitaplar yazılmaktadır. Bu tür bilimsel çalışmalar gözünüzü korkutmasın kompostun en önemli hammaddesi sabırdır.Mükemmel kompost yapmak için doğru karışım, bol su, bol hava ve sıcaklık gerekir.


1.Adım: Kompost yığını oluşturmak için bahçede uygun bir yer seçin.


2.Adım: Tabana yanmış gübre veya daha önceden yapılmış bir kompost yayın. Kompostunuza bakteri aşısı yapmış olursunuz.

3.Adım: Plastik bir kova yada kapaklı bir kap hazırlayın. Kompost için yeşil malzemeler toplayın. Yeşil malzemeler meyve sebze atıkları, çim, taze yapraklar, kahve telvesi, çay atıklarıdır. Yeşil atıklar azot kaynağıdır.

4.Adım: Kompost için kahverengi malzeme toplayın. Kahverengi malzemeler karbon kaynağıdır. Kurumuş yapraklar, talaş atıkları, gazete, pamuk, yün, ağaç dalları...

5.Adım: Alt katmana 15cm kahverengi malzeme koyun ,üzerine 5 cm yeşil katman koyarak kompostu yükseltin. Kompost yüksekliği en fazla 1,5 metre olmalıdır.

6.Adım: Kompostu nemli tutun, ama çok ıslak olmasın. Sıkılmış sünger gibi olmalıdır. Katmanları oluştururken sulayın.

7.Adım: Kürek, tırmık vb. bir alet yardımıyla kompostu haftada bir kez karıştırın.

8.Adım: Kompost bittiğinde zengin orman toprağı gibi kokar ve rengi koyu kahve veya siyaha dönüşür. Kompost kullanıma hazırdır.



Kaynak: http://hobibahcesi.blogspot.com/2011/01/kompost-yapm.html

1 yorum:

  1. Kompost yapımı ile ilgili önümüzdeki günlerde Kaz Dağları'nda bir atölye düzenleniyor. İlgilenenler bilgilere buradan ulaşabilir.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top