5 Aralık 2011 Pazartesi

BAHÇEDE SALYANGOZ VE SÜMÜKLÜBÖCEK İLE MÜCADELE


Salyangozlar ve sümüklüböcekler


Bahçenizde ya da tarlanızda salgangoz veya sümüklüböcekler ürünlerinizin yaprağını yiyorsa ve siz zirai ilaç yerine, ekolojik bir mücadele yöntemi arıyorsanız, lütfen okuyun...


Kabukları dışında birinin aynı zannedilen bu yaratıklar bahçelerimizin zararlılarındandır. İkisi de aynı familyadan olan bu hayvanlardan salyangozlar bu mevsimde müthiş iştahlarıyla taze yetişmekte olan fidelere, çiçeklere saldırırlar. Özellikle de küçük salyangozlar ihtiyaç duydukları enerjiyi ve besini temin edebilmek için bir gecede tüm fidelerinizi birer çıplak gövde haline getirebilirler.
Geçen bahar kökten ayırarak çoğaltıp küçük saksılara diktiğimiz kasımpatı fidelerinin başına gelen de tam olarak buydu. Suçlular ise, her biri bir santim çapındaki küçük salyangozlardı.
Takiben hemen bira tuzakları hazırlamış ve salyangozları cezbederek içi bira dolu kutuların içine düşmelerini beklemiştik.
Beklemiştik ama, sonuç beklediğimiz gibi olmamıştı. Bira tuzaklarına bir sürü kabuksuz sümüklüböcek doluşmuşken tek bir salyangoz bile girmemişti.
O zaman, biribiriyle akraba olmasına rağmen bu yaratıkların gerçekte biribirlerinden epey farklı olduğunu anlamıştık.
Araştırmalarımız sırasında bu canlıların bakır bir şeritten geçemedikleri şeklinde ikidebir karşımıza çıkan başka bir önlemi denemeye karar verdim.
7-8 santim genişliğinde şeritler halinde kesilmiş bakır folyoyu bir kare şeklinde OSB plakanın üzerine yerleştirdim. Uzun uğraşlar sonunda ıslak ve karanlık yerlerden bulduğum üç kabuksuz sümüklüböceği etrafı bakır folyo şeritlerden oluşan boşluğa yerleştirdim.


Bu işi haraketli oldukları gece yaparak bakırdan geçip geçemeyeceklerini görmek istiyorum.
Biraz sonra hareketlenen hayvanlar bakıra geldiklerinde tereddüt ettiler, yön değiştirip diğer tarafa gittiler. Faka bir süre sonra başka çıkış yolu olmadığını anlamış olmalılar ki, bakır folyonun üzerinden geçerek firar ettiler.
Biraz hayal kırıklığına uğradım önce. Sonra geçen yılki deneyi hatırlayarak, aynı şeyi bir de salyangozlar ile denemek istedim, ki, esas önemli olan da salyangozlar zaten.
Ertesi gün iki büyük salyangoz buldum. Aynı şekilde bakır şeritlerin arasındaki boşluğa koydum.





Bir müddet sonra hareketlenen biri bakır şerite doğru ilerledi. Bir santim kadar bakırın üzerine çıkıp hemen geri döndü.





Diğer tarafa yöneldi. Ancak orada da bakır şerit var. Bu sefer öğrenmiş olmalı ki, bakıra değer değmez tekrar ortaya yöneldi. Şu anda saatler geçti. Hala şeritlerin ortasındaki boşlukta dolaşıp duruyor. Kaynaklara göre, yüksek iletkenliğe sahip bakır ile salyangozun vücudu ve salgıları temas ettiğinde hayvan bir tür elektrik şoku yaşıyormuş. Bu da bakırdan oluşan bir engeli aşmaya çalışmaktan vaz geçmesine sebep oluyormuş.
Sonuçta, bakır şeritten oluşan bir engel salyangozları net bir şekilde durduruyor fakat sümüklüböceklere engel olduğu söylenemez. Buna karşılık, sümüklüböcekler birayı çok seviyorlar ve hazırlanan bira tuzağı ile toplanmaları çok kolay. Fakat aynı tuzak salyangozlar için çalışmıyor.
Böylece, sebze adalarının çerçevelerine bakır şeritler ile engel yaparsak içlerine salyangoz giremiyeceği sonucuna varıyoruz. Aynı uygulama saksılara bakır şeritten birer çember geçirerek, bitki köklerinin etrafında bir çember şekline getirilmiş bakır şerit yerleştirerek, ya da salyangozların her nereden geçmesini istemiyorsak uygun şekilde 7-8 santim genişliğinde bakır şerit döşeyerek de yapılabilir.
Böylece, zehir içerikli bir şey kullanmadan, kül gibi, toprağa olumsuz etkisi olabilecek bir şey de kullanmadan bir zararlıyı daha nasıl engelleyebileceğimize karar vermiş olduk.
Sümüklüböceklerle başımız derde girerse çaresi kolay. Biraya bayılıyorlar nasılsa. Şöyle ki herhangi bir yoğurt kabına bira doldurun. Bu kapı üst kısmı toprakla aynı hizaya gelecek şekilde toprağa gömüm. Sümüklüböcekler biranın tadını çok seviyorlar, gelip içmek isterken, biranın içinde boğuluyorlar. Bir süzgeçle onları alıp, fidelerinizi kurtarabilirsiniz. 10 metrekareye bir bira tuzağı yapmanız gerekiyor.

Kaynak: Meyvelitepe web sitesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top