2 Mart 2011 Çarşamba

ARI ÇİÇEKLERİ


Arı çiçekleri,




 
Arıların nektar ve polen alabilecekleri 11 farklı çiçekli bitkiden oluşmaktadır.Avrupa birliği arazi değerlendirme programı çerçevesinde gerçekleştirilmiş bir projedir ve 10 yıldan beri orta Avrupa’nın tamamında uygulanmaktadır.“TÜBİNGER MİSCHUNG” adı verilen bu 11 adet çiçekli bitki tohumlarının %   karışımı şu şekilde düzenlenmiştir;


Arı otu       ( phacelia tanacetifolia ) %40
Karabuğday    (fagopyrum esculentum) %25
Beyaz hardal otu    (sinapis alba) %7
Kişniş      ( coriandrum sativum) %6
Nergis     (calendula officinalis) %5
Çörek otu   (nigella sativa) %5
Turp      (raphanus sativus) %3
Peygamber çiçeği   (centaurea cyanus) %3
Ebegümeci    (malva sylvestris) %3
Rezene       (antheum graveoleus) %2
Zembil çiçeği   (borago officinalis) %1

Bu çiçekli bitki tohumları çayırlar, meralar, kullanılmayan arazi kısımları, vadi yamaçları, ormanlar gibi bölgelerde dikilerek arıların bol miktarda nektar ve polen bulması sağlanmaktadır.

Hektara 7 kg tohum ekilmektedir, Avrupa Birliği Ülkelerindeki kullanıcılara bir merkezden ambalaj büyüklüğüne göre kilosu 5,95- 7,45 Euro’dan gönderilmektedir.

Bu bitkilerle ilkbahardan sonbahar sonlarına kadar arazide çiçek bulunması sağlanmaktadır.

Kullanılmayan arazilere bu çiçekli bitkiler ekildiğinde arıların nektar ve polen bulması yanında içme suyu havzaları korunmakta ve erozyonla mücadeleye de yardımcı olmaktadır.

NOT: İnternette “TÜBİNGER MİSCHUNG” arandığında bu çiçekli bitkilerin tohumlarını üreten, pazarlayan kuruluşların yanında uygulayanların görüşlerinin de yer aldığı çok sayıda site görülebilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top