28 Şubat 2011 Pazartesi

Isırgan

Isırgan


Yaprakları el yakar ama kendi bir o kadar yararlı bir bitkidir ısırgan,
Yemeğinden tutunda tohumuna kadar tam anlamıyla bir şifa kaynağıdır


Cımcar, Ağdaylak, Dakıdalak, Gezgez, Dalagan, Gidişkenotu, Isırgı, ve Dancakotu olarak da bilinen Isırgan, İlkbahar’da yetişen ve her tarafı sert tüylerle kaplı bit ottur. Eski çağlarda, bir demet ısırganın cepte taşındığında, taşıyanın yıldırım çarpmasına karşı korunulduğu inancı vardı. Ayrıca hastalıklarda ve salgınlarda bitki kökünün ilaç olarak kullanılması amacıyla söküldüğünde tören yapılarak hastanın ya da hastaların adı okunurdu.

Mayıs-Ağustos döneminde çiçek açan bitkinin “Büyük” ve “Küçük” olmak üzere iki türü bulunur. Tüylerinin terkibinde Formik Asid bulunduğundan sürüldüğü yeri hem kaşındırır hem yakar. Meyveleri esmer renkli ve fındıkımsıdır. Tohumları da kullanılır. Anadolu’nun her yerinde yetişir.Romatizmaya iyi gelir. Dıştan tatbik edildiği zaman, iç organlarda biriken kanı çeker. Egzama, aybaşı düzensizliği , böbrek kumları, dalak hastalıkları, çıban, balgam gibi daha bir çok durumda yardıma koşan Isırgan, burun kanamalarını da keser.

Giderek yaşlanan vücudumuz zaman ilerledikçe demir miktarında da azalma göstermeye başlar. Demir eksikliğinden dolayı hissedilen yorgunluk ve bitkinlik halleri, kişinin yaşlandığını düşünmesine sebep olarak gün içindeki verimini azaltır. İşte bu durumda kişi, koruyucu niyetine günde 1 bardak ısırgan otu bitki çayı içebilir.

Kullanım Şekilleri

Çay: 1 tatlı kaşığı ince kıyılmış ısırganotu yaprağı, orta boy 1 su bardağı dolusu kaynar suyla demlenerek (5-10 dk.) süzülür. Günde 2-4 bardak yeni demlenmiş çay aç karnına veya öğün aralarında tatlandırılmadan içilir. Kokusunu veya tadını rahatsız edici bulanlar çaylarına biraz nane, kekik, papatya veya civanperçemi ilave edebilirler.

Kepeksiz Ve Parlak Saçlar İçin Tentür: İlkbaharda ya da Sonbahar’da sökülen kökler bol suda iyice yıkanarak elden geldiğince ince kıyılır ve bir şişenin boğazına kadar doldurulur. Köklerin üstüne çıkacak kadar 35-40 derece etil alkol eklenip her gün çalkalanarak güneşte 14 gün boyunca bekletilir ve süre sonunda bir tülbentten geçirilerek süzülür. Koyu renkli şişelerde, serin bir yerde yıllarca saklanabilir.

http://bitkiselbilgiler.com/

Çok Önemli:  Her türlü bitki alerji yönünden araştırılmadan veya alternatif tedavi olarak kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır, Her türlü sağlık sorunu için öncelikli adres bitkiler v.s  değil doktordur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top