22 Şubat 2011 Salı

Okaliptüs




Okaliptüs, birçok türü bulunan geniş bir ağaç (nadiren çalıcinsi.
Türleri Avustralya'nın ağaç florasında egemendir. Çoğu Avustralya'ya özgü olan, 700'den fazla türü mevcuttur; bazı türler de Yeni Gine veEndonezya'da bulunur. Kıtanın neredeyse tüm bölümlerinde bulunan okaliptüs, Avustralya'daki her türlü iklim koşuluna adapte olmuştur. Okaliptüs dünyanın en uzun boylu ağaçlarından olup 100 metrenin üzerinde boya sahip bireyleri olduğu bilinmektedir.Uzun ve iri gövdeleri sayesinde diğer ağaç türlerinden farklı olarak yetişkin bir okaliptüs ağacı bünyesinde 200 ila 1000 litre su bulundurabilir.Bu özelliğinden dolayıda bazı bataklık alanlara dikilerek o bataklık kurutulabilir ve ülkemizdede hayli örneği vardır ve başarılı bir yöntemdir.Toprağa salgıladıkları bir çeşit zehir nedeniyle kesilip yerine başka bir bitki ekildiğinde ekilen bitki yetişmez.

Türkiye'de Okaliptüs [değiştir]

Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sıkı, küresel ısınmanın olumsuz etkisini en aza indirmek için Türkiye'deki bütün okaliptüs ağaçlarının kökünün kazınması gerektiğini bildirdi.
Prof. Dr. Sıkı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anavatanı Avusturalya olan okaliptüs ağacının büyük boylu olanlarının günde ortalama 400 litre suyu topraktan bünyesine aldığını söyledi. 10 yaşındaki bir okaliptüs ağacının yılda 250 ton su tükettiğini belirten Prof. Dr. Sıkı, Türkiye'nin kendi bitkisi olmayan okaliptüs ağacının, 1885 yılında Adana-Mersin demir yolu kenarına Fransız şirketi tarafından süs bitkisi olarak dikildiğini hatırlattı. Ekonomik amaçlı ilk okaliptüs ağaçlandırmasının 1939 yılında Tarsus-Karabucak yöresinde 668 dekarlık alanda gerçekleştirildiğini, 1960'lı yıllardan sonra da bataklıklarını kurutulması için her yere denetimsiz dikim yapıldığını anlatan Prof. Dr. Sıkı, okaliptüslerin ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz'de yaygın olup, Akdeniz ve Ege bölgesinde de denize yakın yerlerde plantasyonları bulunduğunu söyledi.
Okaliptüsün kağıt hamuru olarak kullanıldığını, yakacak ve kereste olarak değeri bulunmadığını ifade eden Prof. Dr. Mehmet Sıkı, yerel yöneticilerin, yer altı taban suyunu alarak çok kısa zamanda büyüdüğünü, 4-5 yılda ekili alanda kendini gösterdiği için bu ağacı siyasi rant olarak kullandıklarını öne sürdü.

Prof. Dr. Sıkı, sözlerini şöyle sürdürdü:
Okaliptüs ağacı her türlü ağaçlandırma alanlarına dikilerek taban suyu daha alt seviyelere inmesine neden olmakta, mahalle aralarındaki sokak ve caddelere dikilerek kök sistemiyle yollara, kaldırımlara ve binaların temellerine zarar vermektedir. Dallarının çok kırılgan olması nedeniyle fırtınalı havalarda kırılan parçaların elektrik tellerinin kopmasına ve direkleri devirmesiyle de can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Bu ağacın Türkiye'de dikiminin yaygınlaşması çevre için en büyük kötülüktür.
İlk etapta her yönüyle zararlı olan okaliptüs ağacının yeni alanlara dikimi en kısa zamanda yasaklanmalıdır. Küresel ısınmanın olumsuz etkisini en aza indirmek için bütün Türkiye'deki okaliptüs ağaçlarının kökü kazınmalıdır.
Prof.Dr. Sıkı, okaliptüsün dikiminin yasaklanması için bilimsel bir rapor hazırlayarak Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Ağaçlandırma Genel Müdürü, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Çevre Komisyonu Başkanı, Genelkurmay Başkanlığı ile İzmir ve çevresindeki 30 belediye başkanına gönderdiğini ifade etti."[1]

Genel Özellikleri 

-Bataklıkta yetişir. Bu sebepten dolayı "Batalık Ağacı" da denilir.
-Tohumla üretilir, çiçekleri beyazdır.
-Mobilya, parke ve kâğıt yapımında kullanılır.
-Okaliptüs türleri; Yaprak, Tohum (Kapsül), Kabuk, Meyve şekili ve dizilişine göre ayrılır.

Okaliptüs
Eucalyptus flowers2.jpg
Bilimsel sınıflandırma
Alem:Plantae
Bölüm:Magnoliophyta
Sınıf:Magnoliopsida
Takım:Myrtales
Familya:Myrtaceae
Cins:Eucalyptus
L'Hér.
tabii yayılışı
tabii yayılışı
Tür Sayısı
Metne Bakınız


Okaliptus Yağı ve Faydaları


BİLGİ:
Okaliptüs ağacı yurdumuzun güney bölgelerinde bolca bulunmasına rağmen ana vatanı Avustralya’dır. 160 kadar çeşidi vardır. Okaliptüs ağacının taze yapraklarından distilasyon yöntemi ile okaliptüs yağı elde edilmektedir.
FAYDALARI:
>Solunum yolu rahatsızlıklarında,
>astım,
>bronşit,
>nezle ve soğuk algınlığında kullanılır.
>Kabızlık,
>öksürük,
>şeker hastalığı,
>romatizma,
>selülit,
>sindirim sistemi sorunları,
>dişeti ve ağız içi rahatsızlıklarında etkilidir.
>Saç dökülmesinde ve kepeğe faydalıdır.
>Mikrop öldürücü ve kas kas gevşeticidir.
KULLANILIŞI:
2 damla Ökaliptüs Yağı;bir çay bardağı dinlendirilmiş su içine damlatılarak 
kullanılır.Haricen;cilde masajla veya buğu formunda kullanılır

Kaynak:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top