Sayfalar

7 Şubat 2014 Cuma

Petunia (Petunya)




Petunia (Petunya)

Balkonlarinizin neselenmesini istiyorsaniz bu yaz mutlaka petunya dikin. Sonbahar bitene kadar (iyi bakildigi takdirde) doya doya bu guzellikleri izleyebilirsiniz. Ben ilk defa petunya alip diktim. Eger hersey yolunda giderse guzel bir balkonum olacak..


Bunun disinda bugunlerde benimde belki bazilariniz gibi cebellestigim bir problem var. Allahtan petunyalarla ilgili degil henuz ama hercai meneklerimle ilgili. Iki saksi meneksem (toplam 13 renk) birden buyuk bir bocek saldirisina maruz kaldilar. Tahminim APHIDS(greenfly) adi verilen kucuk yesil bocekler menekselerimin hayatini zindana ceviren. Cok uzuldum ve kizdim:(( Tabi caresine hemen bakamadigim icin cogaldilar ve butun cicedkleri istila ettiler. Bende oldugu gibi bir saksi cicegi cope attim. Ikinci saksiya baktim o da boceklenmeye baslamis. Hatta yandaki sardunyalari da ziyaret etmeye karar vermisler. Neyseki bugun yaptigim arastirmalar sonucunda bir cozum buldum. Umarim ise yarar. Bu boceklerden kurtulmak icin tavsiye edilenler sunlar:..



-Once az sayida iseler elinizle oldurun.

-Boceklenmis yapraklari ve cicekleri elinizle koparip atin (ciceklerinizden mumkun oldugunca uzaga tabi, geri gelmelerini istemezsiniz sanirim).

-Boceklerin goruldugu yere kuvvetli bir sekilde su fiskirtin.

-Herhangi bir sebze yagi ile sivi deterjani karistirip boceklerin goruldugu yerlere sıkın. Malisef olcunun kaca kac olacagini vermemisler. Bu yuzden hislerimizi kullanacagiz artik.


Ogrendigim kadariyla petunyalar susuz kalmaktan hoslanmazlarmis. Ozellikle yaz aylarinda gunde bir bazen ise iki defa sulamak gerekiyormus. Asiri sulamamaya da dikkat cekiyorlar. Eger yapraklari sararmaya baslamissa cok su veriliyor anlamina geliyor.






Neyse biraz da guzel seyler yazalim. Petunyalar hizli buyur. Sardunyalarla ayni saksiya dikildiginde cok guzel bir kombinasyon olustururlar. Bunu mutlaka denemeliyim. Gariban hercai menekselerimden kalan dikdortgen saksiya ayni renk tonuna sahip petunya ve sardunya dikmeyi planliyorum.

Petunyalariniza ayda bir bitki besini vermeyi unutmayin. Olmus cicekleri kopartin ve bitkinin uclarindan biraz kirin ki daha fazla cicek acsin. Mumkun oldugu kadar isik alan ve yakici sicak olmayan bir yere koyun.

Sakın adına aldanıp, bahçem yok diye üzülmeyin. Bahçe petunyası, petunyayı bugün ki yerine taşıyan emektar klasik petunyadır. İster bahçenizde bordürlerde ve çiçek tarhlarında, isterseniz saksı içinde hatta yoğurt kabında dahi zahmetsiz, sizden çok şey beklemeden yetişir. Oysa diğer tüm petunyalardan bir artısı vardır onun. Bahçe petunyası en yoğun kokan, parfümü gün boyunca taze yaz kokularına karışan bir geleneksel petunyadır. Yeni hibritler gibi rengarenk açmasa da, aynı bitki üzerinde dahi farklılık gösteren leylak, mor ve kırmızı mor renklerinin tonlarında yaz boyu açar.
Petunya, 25 - 35 cm büyüyen, güneş yarı gölge, verimli, geçirgen gübreli toprak seven, yaz boyu çiçeksiz kalmayan tek yıllık bir bitkidir.



Tüm yaz boyunca bahçe kenarlarını, büyük, küçük saksılarınızı, gerek evinizin terasında gerekse bahçenizin verandasında göz dolduran çiçekleri ile süsleyecek olan Petunya’ya merhaba deyin. Petunya tohumdan çok kolay yetiştirilen, bakımı, büyütmesi çok kolay bir çiçek. 14 günde filizlenecek olan Petunya, yaz boyu çiçeksiz kalmayacak bir bitki.

Sakın yetiştirememekten de korkmayın, çünkü diğer tüm tohumlarımız gibi yaz neşesi Ne istediğinizi biliyoruz. Güneş azıcık ucunu gösterdi mi, bahçe, teras, veranda, balkon çiçeklensin istiyorsunuz. Ama bir yandan da havalar ısınınca ektiğiniz tohumlar, neredeyse yaz ortası çiçekleniyor, daha doyamadan da güz geliyor. İşte o yüzden siz çiçek sevenlerin sabırsızlığını da bildiğimiz için, petunyaları nasıl Mayıs'ın 15'inde evde, 1 Haziranda bahçede üstü çiçek çiçek hazır beklesin diye, evde başlatma kılavuzunu hazırladık. İhtiyacınız olan tüm bilgi orada. Tek yapmanız gereken, şimdiden tohumları alıp, evde yaz için filizlendirmeye başlamanız. Yaza ne mi kaldı, Petunyalara sorarsanız, şunun şurasında hiçbir şey.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder