5 Mart 2013 Salı

Bayır turpu



APG III sistemi
Alem:Plantae (Bitkiler)
KladAngiosperms (Kapalı tohumlular)
KladEudicots (İki çenekliler)
KladCore eudicots
KladRosids
KladEurosids II
Takım:Brassicales
Familya:Brassicaceae (Turpgiller)
Cins:Armoracia
Tür:A. rusticana
İkili adı
Armoracia rusticana
P.G. Gaertn., B. Mey. & Scherb
Sinonimler
Cochlearia armoracia
Bayır turpu (Armoracia rusticana), hardal ve lahanaların da yer aldığı turpgiller familyasından bir yıllık bitki. Anavatanı muhtemelen Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'dır fakat bütün dünyaya yayılmıştır. 1.5 metreye kadar uzayabilen bu bitki genelde büyük ve beyaz olan kökü için yetiştirilir.
Bayır turpunun kökü tatsız olmasına karşın kesildiğinde ya da doğrandığında parçalanan hücrelerden yayılan enzimler bitkide bulunan sinigrin adı verilen maddeyi gözü ve sinüsleri yakan hardal yağına dönüştürür. Doğrandığında hemen kullanılmadığı yahut sirke ile karıştırılmadığı takdirde ısı ve havanın etkisi ile kök kararır ve hoş olmayan oldukça buruk bir tat alır.
Tadı hardala benzer ve yemeklerde kullanılır. Japonya'da yetişen daha kuvvetli bir çeşidi vasabi (Wasabia japonica) Japon mutfağının ayrılmaz parçasıdır.

Kaynak:http://tr.wikipedia.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top