21 Kasım 2012 Çarşamba

MUŞMULA DÖNGEL YETİŞTİRİCİLİĞİ




MUŞMULA YETİŞTİRİCİLİĞİ
Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır.
Yabani olanları daha küçük olur.
İçinde sertleşmiş tohumları bulunur.
Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır.
İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır.
Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir.



MUŞMULA
Muhtelif kaynaklarda bu çeşidin orijininin Güney-Batı Asya ve Güney-Doğu Avrupa olarak gösterilmesinin yanı sıra; Antik Yunan ve Roma İmparatorluğu döneminde yetiştiriciliğinin yapıldığı da aktarılan bilgiler arasındadır. Bu cinsin bazı türleri ülkemizde doğal olarak ta yetişmektedir. Yunancada Mousmoulia ismiyle adlandırılmaktadır.




Ağaç Özellikleri
Orta verimlidir. Her yıl ürün verir. Yetişkin bir muşmula ağacı yaklaşık 8 metre yüksekliğe ulaşmaktadır. Yaprakları koyu yeşil ve ovaldir.

Meyve Özellikleri
Çiçek tablasıyla sarılmış etli meyveleri, eriksi yapıdadır. Yabani olanları daha küçük olur. İçinde sertleşmiş tohumları bulunur. Olgunlaştığında koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu ve koyu kahve meyve eti vardır. İlk koparıldığında buruk bir tadı vardır. Bir süre beklenildiğinde yumuşar ve lezzetlenir.

Hasat Zamanı
Ekim 25 ile Kasım 15 arası hasat edilir.

Tozlayıcılar
Kendine verimlidir.

Kaynak: http://www.meywecilik.tr.gg/%26%2310...6%23945%3B.htm

kAYNAK:http://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/17803.htm

Muşmulanın insan sağlığı açısından önemi/faydaları

Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder.
Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar.
İncebağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi giderir.
Kan dolaşımını düzenler. Sinirleri güçlendirir.
Mide hastalıklarında faydalıdır.
Lumbago ve nikriste kullanılır.
Ana karnındaki ceninin düşmesini önler.

Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top