Sayfalar

4 Ekim 2012 Perşembe

Ceviz



Ceviz

Doğanın mucizesi... "Gelecek yüzyılın meyvesi" olarak görülen ceviz hakkında bilmedikleriniz...

Yaz-kış her mevsim, sabah akşam bütün öğünlerde şifa niyetine sofralara konuk olur ceviz. Yıllarca yaşayıp, insanlık tarihine gizli tanıklık eden doğanın bu mucizevi topları, insan sağlığına sonsuz yararlarından sebep "doğal aspirin" görevi görür.

Ünü mutfak sınırlarını aşan, sonsuz yararlarından sebep hayatın pek çok alanında kendine yer edinen ceviz, ülkemizin hemen her yöresinde yetişebiliyor.

Yetişme Süresi: 
Ceviz ağacının iyi ürün vermesi için, fidanın dikiminden itibaren ortalama 20 yıl geçmesi gerekiyor.

Bu nedenle, "nazlı nazlı büyümesinden olsa gerek, ülkemizde yeteri kadar ceviz ağacı fidanı dikilmiyor" açıklaması yapan Türkiye Ulusal Ceviz Çalışma Grubu, Türkiye'de ceviz yetiştiriciliğini geliştirmek için her yıl bilgilendirme toplantıları düzenliyor. Farklı coğrafi koşullara kolayca adapte olup, yıllarca yaşayan ve gelişiminden itibaren aralıksız meyve verebilen cevizin 20'ye yakın türü bulunur. 

Yukarıda belirttiğimiz gibi uzun seneler var olan ve adeta gökyüzüne kafa tutarcasına boylanabilen ceviz için pek çok araştırmacı "gelecek yüzyılın meyvesi" tanımlaması yapıyor. 
Bahçesinde ceviz ağacı olanlar bilir; mevsim yüzünü sonbahara dönünce yeşil kabuğunun altından yüzünü göstermeye başlar tazecik cevizler. Yeşil kabuğu aştıktan sonra sıra sert kabuktadır. Bu kabuğu da başarıyla açarsanız finale bir adım daha yaklaştınız demektir. Sıra zarı temizlemeye gelir. İşte final… Süt beyazı, kıvrım kıvrım meyveyi yemenin verdiği keyif tüm zorlukları silip götürür. Ahh bir de elleri lekelemese! Şayet ceviz temizleme ritüeli sırasında meyvenin bıraktığı yeşil lekeyi çıkarmakta zorlanıyorsanız, ellerinizi iki dakika sirkede dinlendip, pamukla ovalayın ve soğuk suyla yıkayın. Lekelerin hafiflediğini göreceksiniz! 

Kullanım Alanları :

Tazeyken çerez olarak, kurutulduktan sonra salata, pasta, çörek, börek, kek, sos, bisküvi, helva, sucuk, samsa, pestil, aşure, sulu yemeklerde, çeşitli tatlıların yapımında; özellikle Ramazan baklavasının ve kabak tatlısının ayrılmaz arkadaşıdır ceviz. Ramazan geldiğinde iftarda oruç açarken, sahurda ise cevizli erişte olarak sofralara konuk olur şifa niyetine.

Faydaları :
Sağlık açısından bakıldığında taze cevizde yüzde 5-6 oranında C vitamini bulunurken, kuru cevizde bol miktarda C, B1, B2, A ve E vitamini bulunur. Ceviz aynı zamanda hayvansal protein kaynağı yerine geçer ve yüksek oranda doymamış yağ içerir. Cevizde bulunan E vitamini, lif ve doymamış yağlar kalbi korur. Bu sebeple haftada 2-3 avuç ceviz yiyenlerin kalp krizine yakalanma oranı yüzde 50 azalmaktadır. Ceviz, kanı temizler ve kolesterol seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur. Ayrıca ceviz, beyin için gerekli olan "gümüş iyonlarını" barındırdığından, bebeklikten başlayarak, kilo ve yaş göz önünde bulundurularak miktarını ayarlayıp, hemen her yaştan insanın yemesi gereken bir meyvedir. Ceviz, diğer sert kabuklu meyvelere oranla en fazla Omega 3 barındırır. Her sabah kahvatıda 1-2 adet yenen ceviz, zeka gelişimine de yardımcı olmaktadır.

Aklınızda bulunsun...
Cevizin meyvesi kadar yaprağı da yararlıdır. Ceviz yaprağından yapılan çay, kronik mide ve bağırsak nezlesine iyi geldiği gibi, iştahı da artırmaktadır.

Ortalama 100 gram cevizde...
BESİNLER VE KALORİ Kalori 700 Karbonhidrat 14 gram Protein 8-24 gram Kolesterol - Yağ 62-75 gram
MİNERALLER Fosfor 145 mgr Demir 2 mgr Kalsiyum 200 mgr Magnezyum 37 mgr Potasyum 195 mgr Sodyum 0.8 mgr
VİTAMİNLER
 B1 vitamini 0.35 mgr B2 vitamini 0.10 mgr B3 vitamini 0.3 mgr B6 vitamini 0.3 mgr E vitamini 6 mgr Folik asit 22 mcgr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder