Sayfalar

15 Eylül 2011 Perşembe

Şevketi Bostan ve faydaları


Şevketi Bostan ve faydaları
Şevketi Bostanbitkisini ve faydalar hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz?
Kısaca şevket otu olarak tanılan bu bitki Akdeniz, Ege ve Marmara bölgelerindeki tarla kenarlarında yetişir. Boyu 50 cm.ye kadar uzayan bir yıllık bitkidir. Yaprakları büyük ve bol tüylüdür ayrıca kenarlarında da dikenler bulunur. Bu bitkinin yaz boyunca açan sarı renkte çiçekleri vardır. Bu bitki kahverengi olan tohumlarını döker ve bu şekilde çoğalır. Bu bitki toplandıktan sonra dikenlerinden iyice arındırılmak için soyularak temizlenir ve daha sonra pazarlarda satılır.


Sebze olarak pişirilip tüketilen bu bitkinin insan vücuduna azımsanamayacak ölçüde yararı vardır. Öncelikle idrar söktürücü özelliği vardır. Hemoroit ve ishalin geçmesine yardımcıdır. Damar ve doku büzücülüğü sonucunda kanamaları durdurabilen bir etkiye sahiptir. İştahı arttırır. Sindirime faydası vardır. Aşırı gazların vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca bu bitkinin yaraları iyileştirme ve temizlemede kullanıldığını bilmek gerekir. Safra salgılarını arttırıcı niteliktedir. Taş düşürücü etkisi de görülmüştür.


Papatyagiller familyasına ait bu bitki, acı tat ve uçucu yağ birleşimine sahiptir. Pişirildiğinde ise oldukça lezzetli bir bitkidir. Aradığımız birçok ilaç doğada ki bitkilerden bulunabilir. Bu nedenle kullanacağımız bitkilerin, sebze ve meyvelerin faydalarını bilmek bir nebze daha güven verici olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder