19 Eylül 2011 Pazartesi

Karabuğday:


Karabuğday:

Food Sciene and Technology Abstracts (FSAT) and the MEDLINE Medical Database da yapılan karabuğday konulu araştırmalarda bulunan sonuçlardan bazıları şöyledir:

1.) Karabuğday, vitamin P ihtiva eder. Vitamin P de flavonoid rutin içerir. Rutin' in kandaki kolestrolü azaltıcı etkisi bilinmektedir. Buna ilaveten yüksek kan basıncını önleyici bir etkisi de vardır. Rutin damarlara esneklik ve güç kazandırır. Rutin' in etkisi vitamin C ilavesiyle daha da artırılabilir.

2.) Japon araştırmacılar karabuğdayın çok besleyici bir gıda olduğunu ve vücudu rahatlatıcı bir etkisinin bulunduğu ve iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi, burun kanamasını önlediğini belirtmişlerdir.

3.) Karabuğday unu raf ömrünü artması için hafif bir ısıl işleme ihtiyaç duyar.

4.) insan vücudu karabuğday da bulunan proteinin % 74' ünü kullanılabilir. Diğer bazı gıdalarda yüksek proteine sahiptir ancak yüksek oranda da yağ ihtiva ederler. Oysa karabuğday yağ çok azdır ve Glüten de bulunmaz.

5.) Karabuğday mükemmel bir Amino asit kompozisyonuna sahiptir. Lysine çok yüksek oranda bulunur. Bu oran buğday ve beyaz pirinçdekinin iki katı kadardır.

6.) Karabuğday önemli miktarlarda vitamin B1 ve B2 ihtiva eder. Vitamin B1' in sinirlerin çalışmasını kolaylaştırıcı bir etkisi vardır. Vitamin B2 ise yağların işlevlerinde yardımcıdır. Günde 100 gram karabuğday tüketilirse yetişkin bir insanın günlük Vitamin B1 ihtiyacının %40' ı karşılanır.

7.) Karabuğday insan vücudunda istenmeyen kolestrolün azaltılmasında etkilidir. Karabuğdaydaki steroller kan serumunda kolestrol artışını engeller.

8.) Potasyum, magnezyum, fosfor ve demir kara buğday ununda bol miktarda bulunur. Demirde diğer tahıllarda olduğundan daha yüksektir. Bu minareller yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli bir role sahiptirler.

9.) Karabuğday karaciğerin çalışmasında kolaylaştıran choline ihtiva eder

10.) Böbreklerin çalışmasında yararlı etkileri tespit edilmiştir.

11.) Karabuğday az miktarda yumurta, tavuk, sebzelerle birlikte tüketilirse ideal, dengeli ve besleyici bir yemek yenilmiş demektir.
Karabuğday düzenli olarak 30 gram tüketilirse kiloyu ve yüksek kan basıncını düşürdüğü tespit edilmiştir. Buna ilaveten düşük kalorilidir ve kan şekerini optimal bir seviyede tutar. çünkü karabuğday oldukça yavaş sindirilir. Yine yemeklerde tüketilmesi uzun sürekli bir tokluk verir.

12.)Hacettepe Üniversitesinin yaptığı araitırma doğrultusunda Karabuğday’ın glüten içermediği ile ilgili rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.


Karabuğday (Greçka), isminden dolayı tahıllarla birlikte ele alınıp sınıflandırılmasına rağmen Gramineae (Buğdaygiller) familyasına dahil değildir. Üçgen şeklindeki tohumları tüketilen, Rusya, Ukrayna, Kuzey ve Doğu Avrupa, Kuzey Amerika, Japonya ve Çin gibi ülke ve bölgelerde üretilen bir bitkidir. Polygonaceae (Kuzukulağıgiller) familyasına dahildir.


Karabuğday’da Gluten Maddesi Bulunmaz.
Gluten, Çölyak (Celiac) hastalarının kesinlikle kaçınması gereken bir besin maddesidir. Çünkü çölyak hastalarının glutenli besin maddelerini sindirmeleri mümkün değildir. Eğer bu hastalar gluten ihtiva eden gıdalar alırlarsa bağırsak duvarları kızarıp kabarır, tahriş olur. Daha ileri durumlarda ishal, gaz, şişkinlik, kramp hatta ağrı gibi karınla ilgili bazı problemler yaşarlar.

Kan Şekerinin Daha İyi Kontrolü ve Daha Düşük Şeker Hastalığı Riski.
Karabuğdayda bulunan besinler kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunur. Rafine beyaz undan yapılmış ekmekle karabuğday tanelerinin kan şekeri üzerine etkileri test edilerek karşılaştırılmış, karabuğdayın kandaki şekeri ve insülin cevabını önemli oranda azalttığı görülmüştür.

Karabuğday'ın açlık duygusunu bastırmadaki etkisinin de en üst derecede olduğu saptanmıştır. Iowa'da 36.000 kadın üzerinde yapılan ve 6 yıl süren tam hububat ve şeker hastalığının etkilerinin araştırıldığı bir çalışmada günde 3 porsiyon karabuğday gibi tam hububat tüketen kadınların, haftada bir porsiyon tüketenlerle kıyaslandığında %21 oranında daha az şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları tespit edilmiştir. Çünkü karabuğday mükemmel bir magnezyum kaynağıdır. Bu da önemli bir noktadır. Daha çok magnezyumca zengin gıdalarla beslenen kadınların bu gıdaları az tüketenlerle kıyaslandığında %24 daha düşük şeker hastalığına yakalanma riskine sahip oldukları anlaşılmıştır.
Karabuğday İnsan Vücudunda İstenmeyen Kolesterolün Azaltılmasında Etkilidir.
İnsan vücudu karabuğdayda bulunan proteinin % 74’ünü kullanabilir. Diğer bazı gıdalar da yüksek proteine sahiptir ancak çoğu yüksek oranda yağ ihtiva eder. Oysa karabuğday hemen hemen yağsızdır.

Kalp Hastalıklarına ve Kansere Karşı Koruyucu Bir Bitkidir.
Özellikle Karabuğday gibi tam tanelerde çok bulunan ve fitokimyasalların bir tipi olan bitki lignanları bağırsaklardaki flora tarafından enterolakton’a çevrilir. Bu bileşiğin göğüs kanseri ve hormona dayalı kanser tiplerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu anlaşılmıştır. Karabuğday gibi tam taneler, kuruyemişler, tohumlar ve çilek, böğürtlen gibi gıdalar bitki lignanları için zengin kaynaklardır. Yine kahve ve çay gibi bazı içeceklerde de bol miktarda bulunur. Journal of Nutrition'da Ekim 2004’de basılan bir çalışmada Danimarka’da menopoz sonrası 857 kadının kanlarındaki enterolakton seviyesi ölçülmüş, daha çok karabuğday gibi tam taneli gıdaları tüketen kadınların kanında bu koruyucu lignan seviyesi önemli oranda daha yüksek bulunmuştur.

Karabuğday Karaciğerin Çalışmasını Kolaylaştıran Choline İhtiva Eder.
Yüksek Tansiyon ve Kansızlığa Karşı Korur.Potasyum, magnezyum, fosfor ve demir karabuğdayda bol miktarda bulunur. Demir diğer tahıllarda olduğundan daha yüksektir. Bu mineraller yüksek tansiyon ve kansızlıkta çok önemli bir role sahiptirler.
Japon araştırmacılar karabuğdayın vücudu rahatlattığını, iltihaplanmayı, aşırı terlemeyi,  burun kanamasını iyileştirdiğini ve önlediğini ve bağırsakların fonksiyonlarının iyi bir şekilde devamlılığını sağladığını bildirmişlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top