Sayfalar

24 Haziran 2011 Cuma

Çınar Ağacı

Yıllara Meydan Okuyan Çınar

Uzun ömürlü bir ağaçtır. Hava kirliliğine dayanıklıdır. Bu nedenle şehir içinde rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Sonbaharda hüzünlenen yapraklar sarıdan, kahverengiye döner.
Çınar Platanus, çınargiller Platanaceae familyasındandır. Uzun boylu, piramit şekilli ve kalın çaplıdır. Sonbahar döneminde olgunlaşan, ponpon biçimli küçük kahverengi meyveleri, uzun sapların ucunda kış dönemine kadar kalır. Ülkemizin hemen her bölgesinde yetişir.
Mutlaka Sizin de Olmalı
Bahçenize dört mevsim dikebilirsiniz. Tohumla da üretmeniz mümkün. Yarı odunsu çeliklerle de çoğaltabilirsiniz. 30-40 metreye kadar boylanabilir. Doğrudan güneş ya da hafif gölge sever. Toprak isteği bakımından çok seçici değildir. Derin, taze, verimli, geçirgen topraklarda sağlıklı gelişim gösterir. Kumlu, çakıllı , kireçli topraklarda da yetiştirebilirsiniz.Yapraklarını döken ağaçtır. Ayrca ülkemizde yaşayan en uzun ömürlüağaçlar arasındadır.
Dayanıklı Çınar
Nemli ortamları çok sever. Bu nedenle, dere, göl, ve nemli vadiler onu mutlu eder. Gövdeleri gençken kabukları düzgündür ancak yaşlandıkça bu kabuklar çatlamaya başlar. Dökülen kabuğunun altından bembeyaz bir yüzey çıkar. Bu yüzden önce yeşil, daha sonra kahverengine dönüşür. Kabuklarini dökmesi ağacın kuvvetlenmesini sağlar.
 Bu özelliği, hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde onun rahatlıkla yetiştirebilmesini de sağlar. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Hızlı büyüyen bir ağaç olduğu için güçlü bir kökü vardır. Dallarını dikkatle incelerseniz birçok ağaca göre kalın ve düzensiz olduğunu görürsünüz. Büyük alanlarda gölge ağacı olarak da yetiştirebilirsiniz. Yaprak uçları sivri, dipleri yuvarlak, kenarları düzensiz dişlidir. Erkek ve dişi çiçekler birbirinden ayrıdır. Düz gövdeli, düzensiz dallı, geniş ve yaygın tepeli bir ağaçtır.
Çınarçınargiller (Platanaceae) familyasından Platanus cinsini oluşturan uzun boylu kalın çaplı ağaç türlerinin adı.

Anavatanı Kuzey AmerikaAvrupa'nın doğusu ve Asya'dır. Çınarlar ormanlardan daha ziyade dere, ırmak ve nehir yataklarında bulunsa da esasen süs bitkisi olarak yetiştirilir. Bunlar allelerde, su başlarında, büyük çayırlık ve mesire yerlerinde gölge ağacı olarak dikilmektedir. Yaprakları tozdan ve gazlardan fazla etkilenmediklerinden büyük endüstri şehirlerinin caddelerinde, park ve bahçelerde fazla görünmektedir.
Genç yaşlarından itibaren genel olarak hızlı bir büyüme yaparlar. Uzun ömürlüdürler. Yaşlı çınarlar zamanla içleri çürüyüp boşaldığı halde yaşamlarını sürdürürler. Kütük sürgünü verme özellikleri vardır. Yetiştirilmeleri tohum ve yarı odunsu çeliklerle olmaktadır.
Çınar odunundan, alet sapları, fıçı, çıt kazığı yapımında ve mobilyacılıkta, ayrıca yakacak olarak yararlanılır. Ayrıcatanen içeren kabukları kabız yapıcı ve ateş düşürücü olarak içten, antiseptik olarak da dışarıdan kullanılır.
Türkiye'de doğal olarak yayılış gösteren tek tür, doğu çınarı (Platanus orientalis)'dır.

Türler


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder