Sayfalar

16 Mayıs 2011 Pazartesi

Yabani Siyah Pirinç


Yabani Siyah Pirinç


Gelişimsel açıdan antik olan bu siyah pirinç, yaklaşık 12.000 yıl önce Kuzey Amerika’da toprak katmanlarında bulunmuştur. Yerli halk için önemli bir temel gıda maddesi olma rolüne ilave olarak, balıklar ve su kuşları için binlerce yıldır benzersiz bir habitat sağlamıştır.

Küçük siyah hububatlar genellikle uzun, hızla büyüyen darıcan tohumlarıdır. Yabani pirincin lezzetli aroması, mutfaktaki çeşitli benzersiz uygulamalar için elverişlidir. Yabani pirinç temelde Kuzey Amerika’da; en çok da, dünya hasadının yüzde 60’ını teşkil eden California’da yetiştirilmektedir. Yetiştirildiği diğer önemli bölgeler arasında Great Lakes ve Mississippi deltası bulunmaktadır.

Bu siyah pirinç, orijinal olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne özgü tek hububat çeşididir. 10.000 yılı aşkın bir süredir temel gıda maddesi olarak kullanılmıştır. Yabani pirinç, bunu ‘kıymetli hububat’ anlamına gelen ‘Manoomin’ olarak adlandıran Amerika’nın yerli halkınca tarımı yapılır hale gelmiş temel besin kaynağı idi. Vahşi anlamına da gelen Yabani adıyla isimlendirilen bu pirincin hep bildiğimiz beyaz pirincin aksine renginin tamamen siyah oluşu, ince uzun taneleriyle çok özel bir çeşittir. Genetiği ile oynanmamış dünyadaki nadir tahıllardan biri olan siyah pirinçler giderek önem kazanmaya başladı.

Yabani pirinç 70’li ve 80’li yıllarda popüler olmaya başlamıştır. Özellikle leziz ve doğal tadı, yabani pirinci popüler bir garnitür haline getirmiştir. Yabani pirinç saf olarak ya da değirmenlenmiş pirinç ya da esmer pirinç ile harmanlanarak kullanılabilir.

BESİN DEĞERLERİ

Horozibiği, karabuğday, sorgum, çavdar, esmer pirinç ve buğday gibi, yabani pirinç de tam tahıllar kategorisinde bulunmaktadır. Meyve ve sebzeler gibi, hastalıkları önlemeye yardımcı olan antioksidanlar ve bitkisel gıdalar içermektedir. Tıbbi bulgular tam tahılların kalp hastalıkları, felç, kanser, diyabet ve obezite risklerini azaltmaya yardımcı olduğunu kanıtlamaktadır.

100 gr. pişmemiş yabani pirinçteki 14 gr. protein ile yabani pirinç, beyaz ya da esmer pirinçten neredeyse iki kat fazla protein içermektedir ve kalori içeriğindeki fark çok düşüktür. Buna ilave olarak, esmer tahıllarda yüksek oranda riboflavin ve niyasin içeriği bulunmaktadır; karbonhidrat, lif ve mineral açısından zengindirler ve çok düşük oranda sodyum içerirler. Besin öğelerinin bu mükemmel kombinasyonu sayesinde, yabani pirinç dengeli ve sağlıklı bir diyet için idealdir. Yabani pirinç, glütensiz bir besin maddesi olarak, alerjisi bulunanlar için de iyidir ve bu gıda endüstrisinde harikulade bir avantaj sağlamaktadır.

PİŞİRME YÖNTEMİ

Yabani pirincin pişirilmesi kolaydır ve şefin repertuarı için çok yönlü bir malzeme olabilir. Yabani pirinci pişirmek için bir ölçek yabani pirince üç ölçek su yeterlidir. İdeal olarak, yabani pirinci 12 saat süreyle ıslatın. Suyunu boşaltın ve yaklaşık 35 dakika iki kat fazla tuzlu suda pişirin. Yabani pirinç pişirilmeden önce ıslatılmazsa, suyu çekilinceye kadar 45 ila 55 dakika dört kat fazla tuzlu suda pişirin.

Yabani pirincin her zaman kapağı kapalı pişirilmesi gerekmektedir. Ancak, karıştırmak için zaman zaman kapağı açabilirsiniz. Taneler yumuşak olduğunda ve çoğu krem renkli içi açığa çıkaracak şekilde patladığında, yabani pirinç iyi pişmiş demektir. Fazla pişirme tanelerin kırılmasına neden olacaktır. İdeal lezzet için, tanelerin sakızsı dokuları pişirmenin ardından da aynı kalmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder