Bakla
Eski Mısır ve Yunanların baslıca yiyeceklerinden biri :
Baklagillerin örnek bitkisi olan baklanın, anavatanı Avrupa ve Asya kıtaları olarak kabul ediliyor.Baklanız kararmasın…
Taze bakla pişirirken, kararmasını önlemek için çukur bir kaba 1-2 çorba kaşığı un ve yarım limon suyu koyup karıştırın. Baklayı ayıkladıkça bu karışıma atın. Pişireceğiniz zaman süzüp tencereye alın. Bu şekilde hazırlayıp daha sonra pişirdiğiniz bakla kararmaz. Ayrıca pişirme sırasında tencereye ekleyeceğiniz limon suyu ya da limon tuzu, baklanın kararmasını önler. 1 kg bakla için, yarım limonun suyu ve 1 silme çay kaşığı limon tuzu kullanabilirsiniz.
Satın alıp saklarken…
Bakla alırken lekesiz görünümlü, canlı yeşil renkli ve yumuşamamış olanlarını tercih edin. Baklayı taze fasulye gibi ikiye kırarak tazeliğini kontrol edebilirsiniz. Bakla, buzdolabında 1-2 gün saklanabilir.
Tüketirken dikkat:
Bazı kişilerde, taze ya da kuru bakla yediklerinde, hatta bakla çiçeklerinin polenlerine maruz kaldıklarında "favizm" denen bir hastalık ortaya çıkabiliyor. Alyuvar düzeyini düşüren bir çeşit enzim eksikliğinden kaynaklanan ve kalıtımsal olan bu hastalığı taşıyanlar bakla yememelidir.
Bakla ve azot: Baklanın içeriğindeki bol azot toprağı beslediği için verimsiz tarlalara bakla ekilmesi ve çiçeklendiğinde toprağın sürülüp, ikinci ürünün ekilmesi Antik Çağ'dan beri bilinen ve günümüzde de kullanılan bir yöntem.
Baklanın sağlığa faydaları: Bakla tüm diğer baklagiller gibi vücudun kansere yakalanma riskini azaltır.
100 gram taze baklada:
BESİNLER VE KALORİ
Kalori 45
A vitamini 150 IU
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder