11 Ekim 2013 Cuma

Solucan Gübresi “Siyah Altın”

Solucan Gübresi “Siyah Altın”



Solucan gübresi bütün gübrelerin içinde en iyisi ve en sağlıklısı olarak bütün dünyada büyük değer görüyor. Nasıl yapılır meselesine gelince, solucanlar özel olarak besleniyor ve onların “dışkıları” alınıp gübre olarak kullanılıyor. Solucan gübresi üretip satanlar var. Üstün niteliklerinden dolayı solucan gübresine “Black Gold” (siyah altın) demişler.
Solucan gübresini saksı toprağına %20 veya daha az oranda eklemek yeterlidir; fazlası zararlı olmasa da boşa harcamış olursunuz. Gerçekten çok değerli, çok iyi nitelikte, mis gibi toprak kokan, yüzde yüz doğal bir gübredir. Sebzelerde kullanılırsa ürünlerin lezzet kalitesi çok yüksek olur. Süs bitkilerine tamamen zarasızdır. Suyla karıştırıp yapraklara püskürtülerek yapraktan beslemeye de uygundur. Solucan gübresini iyi bahçe toprağına karıştırarak kullanmanızı tavsiye ederim.
Evlerde kutularda solucan gübresi üretmek: Meraklı avrupalılar ve amerikalılar yapıyor ama pek uygun bir iş değil. Çeçe sineği veya meyve sineği denen küçük sinekler o kutulardan eksik olmaz. Başa çıkmak da imkânsız. Ancak bahçeniz olacak ki kutuyu bahçede tutasınız. Kutuda solucan beslerseniz hem aşağıda listesini verdiğim solucan yiyeceklerinde bir hayli eleme yapmak ve ıslatma çürütmek gibi işler yapmak zorundasınız hem de kapalı ortamda solucanların çeşitli enfeksiyonlara kapılıp ölme riskleri çok yüksektir. Kutuda denemek isteyenlere ayrıntıları aşağıya yorum kısmına ekliyorum. Gerçi tavsiye etmem. En iyisi bahçede toprağın içinde deneyin. Solucanların bahçede normal ortamlarında gübre üretmeleri çok daha kolay ve sorunsuz olur.
Bahçede toprak altında nasıl solucan gübresi üretilebilir
İstanbul gibi iklimi ılımlı olan yerlerde yılın her zamanında başlanabilir. Bunun için sadece bir metrekarelik bir alan yeter. Uygun solucanlar kırmızı olanlarıdır (İstanbulda her bahçede az da olsa vardır; yoksa başka yerlerden bulup getirmelisiniz, bahçe toprağında karınları doydukça hızla ürerler ve doydukları yeri terk etmezler – devamlı yiyecek vererek onbinlercesini bir arada tutabilirsiniz). Solucanlar gübre oluştursun diye şunları her zaman orada toprağa karıştıracaksınız:
Dış kaynak bilgi
“Bizimbahçe” web sitesinden Savaş Gönen diyor ki:
«Solucanlara dair yaklaşık 1,5 yıl süren araştırmalarımı yayınlama zamanı geldi.
http://www.bizimbahce.net/forum/solucanlar-ve-solucan-gubresi-uretimi/
linki üzerinden takip edebilirsiniz. Sorularınız olursa ilgili konularda bekliyorum.»
Sebze – meyve ayıklarken çıkan artıklar
Bozulmuş yemekler / sebzeler / meyveler
Her türlü yemek artıkları
Çay posaları, kahve telveleri
Paramparça edilmiş yumurta kabukları
Bayat ekmekler / bozulmuş hamur işleri
Yumurta ambalajı için kullanılan kartonlar, gazete kâğıtları vb..
Elektrikli süpürgede birikenler
Saç sakal kıl kırpıntıları, kedinizin köpeğinizin kılları
Yolduğunuz tavuk vb. hayvanların tüyleri
Kullanılmış tuvalet kâğıtları ve kağıt havlular
Her türlü et; tavuk, balık, sığır artıkları ve sakatatlar
Hayvan bokları
Kuş gübreleri (Güvercin, tavuk, ördek, hindi vb. kuş gübrelerini direkt kullanmayın zararlıdır, saman vb gibi şeylerle karıştırarak solucanlara yedirin ondan sonra en kaliteli gübreyi elde etmiş olursunuz.)
Bunların solucanlar tarafından gübre edilmesi mevsime göre değişir. Yağışsız zamanlarda toprağı sık sık sulamalısınız yoksa iş uzar. Fazla soğukların da olumsuz etkileri olur. Öncelikle bu çöplerin bozulmaya kokuşmaya başlamaları gerekiyor. Solucanlar onları daha sonra yiyebiliyor. Dışkıladıkları andan itibaren gübre hemen hemen hazır demektir.
Çöpleri solucanların gübre etmelerinin 4 aşaması var:
1- Çöplerin kokuşmaya bozulmaya başlamaları
2- Solucanların onları yemeleri
3- Solucanların dışkılamaları
4- O dışkılarda fermantasyonun tamamlanması (bu çok kısa sürer)
Yukardaki 4 aşama, listede saydığım maddelerin toprak altında bozulup solucanların yemesine elverişli hale gelmesine göre bir zaman alır. Kolay şeyler bir iki haftada solucanların yiyebileceği hale gelir; bu takdirde gübrenin kullanıma hazır hale gelmesi ortalama bir buçuk ayda tamamlanır.
Solucan gübresinde hasat nasıl yapılacak
ilk dört ayı atlattıktan sonra, her ihtiyacınız olduğunda bu bölgeden bir miktar toprak alıp gübre olarak kullanabilirsiniz. İçinde solucan veya yumurtaları varsa ayıklayabilmeniz için üç hafta (kurutmadan) bekletin ki bu sürede küçük solucanlar büyür görerek ayıklarsınız. Bir de bu küçük gübrelik alanınızı küçük küçük bölgelere ayırmanız, çöpleri belirli zaman aralıklarıyla ayrı bölgelere gömmeniz ve ihtiyacınız olduğunda en eski yerden toprak almanız daha iyi olur. Bunun bir avantajı, en eski yerde iş çoktan bittiği için solucanlar oradan çekilmiştir. Hatta bahçeniz genişse bölgeyi yavaş yavaş bir yöne doğru kaydırarak solucanları da sürüklemiş olusunuz ve eski yerden besin değeri çok yükselmiş olan toprağı rahatça alabilirsiniz.
Bölgeyi tavuk gibi solucan yiyicilerden korumalısınız. Zamanla solucan sayısı binlerce olacaktır, böylece gübre oluşturma süresi de kısalacaktır.
Solucanlar olmasa, sadece topraktaki bakterilerin ve enzimlerin o maddeleri ayrıştırıp bitkilere gıda olacak hale getirmesi en az bir yıl sürer. Solucanlarsa en geç üç ay gibi kısa bir sürede hallediyorlar.

Kaynak:http://www.bitkivecicek.com/teşekkürler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top