12 Mart 2011 Cumartesi

Oya Ağacı ( Lagestromia indica)


Oya Ağacı ( Lagestromia indica)


Öncelikle İstanbul bu bitkiye rutubetli oluşuyla uygun değil. Küllemenin sebebi rutubet ve yanlış ortama dikilmesidir. Oya ağacı gölgeden nefret eder. Aşırı güneş, ışık ister.
Serbest bırakılıp hastalıktan budanmadığı zaman doğru yerde 9 metreye kadar gelişebilir. Ağacın anavatanı Güneydoğu Asya’da Hindistan - Çin bölgeleridir. Çiçekleri yaz ortalarında açmaya başlar, yapraklar dökülene kadar devam edebilir. Genelde pembe olan ufak 2 - 3 santimlik küçük çiçekler yeni sürgün dallarının ucunda 25 - 30 santimlik buketler halinde bulunur. Pembe dışında beyaz, kırmızı, lila ya da karışık renkli olabilir. Yapraklar sonbaharda kırmızı - turuncu değişik renklere dönüşür. Oya ağacı her türlü toprakta yetişebilir. Aşırı kireçlilerde demir eksikliğinden yapraklarda sararma olabilir. Toz demiri sulandırarak ilkbaharda toprağa dökün. Ayrıca toz kükürt de yardımcı olabilir. Zaten kükürt yaprakta oluşabilecek küllemede kullanılabilir. Benim tavsiyem etkilenmiş bölümleri budayın. Ya da önceden tedbir alın ve sonbahar - kış aylarında bitkiyi budayın. Geometrik şekil sevenlere ideal sivrilikler sunabilir.
Oya ağacının gövdesi çok güzeldir. Açık renkli yer yer dökülmeler çınar gövdesi gibi şık durabilir.
Kışın açık renk, budanmış grup halinde dikilen en güzel örnek oya ağaçlarını İstanbul Hilton Oteli’nin girişinde görebilirsiniz. Kısa süreli kar yağışına dayanabilir ama Akdeniz iklimi, asıl sevdiğidir. Bodrum Belediyesi de yollara dikmiş, pek şık olmuş. Aslında kuzey bölgelerde leylak neyse, güneyde de oya ağacı aynı şey olabilir (Ama oya ağacı o kadar güzel kokmuyor).
Üretimi çok kolay; ilkbaharda taze sürgünü kesip hemen köklendirme tozuyla dikin. Çok yavaş büyüyor, ama çiçekleri için bu yavaşlığa katlanılır. Piyasada 1 milyondan başlayan fiyatlarla oya ağacı bulabilirsiniz. Bahçenizde yanlış yerde gölgede dikili oya ağcı varsa kışın sökün, güneşe dikin. Kökleri fazla etkilenmez. Yer değişimine adapte olabilir. Çok yaşlılara dikkat.
Murat Pilevneli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top