Sayfalar

5 Mart 2011 Cumartesi

EKİNEZYA Echinacea

EKİNEZYA Echinacea
Ekinezya Echinacea



Renkli çiçekleriyle baharın en gözde bitkilerindendir. Sadece güzelliğiyle değil, şifalı oluşuyla da dikkat çeker.

TOPRAK: Bu çiçekler gevşek ve drenajı kuvvetli toprak sever. Sağlıklı gelişim göstermek için geçirgen topraklara ihtiyaç duyar.

BAKIM: Anavatanı Kuzey Amerika'dır. Çok eski zamanlardan beri kızılderililer tarafından ilaç olarak kullanılmıştır. Ömürlü, otsu bir bitkidir. Bir metreye kadar boylanır. Güneşli ortamlardan hoşlanır, sıcağa dayanıklı bir bitkidir. Kışın kuruyan dalları toprak seviyesinde kesilir. Bitki ilkbaharda yeniden yeşerir. Toprak üzerinde kalan kısmı, kışın kurur, baharda yeniden yeşerir.

ÜRETİM: İlkbaharda kök ayrıçlarından yetiştirilirse, aynı yıl çiçek açar. Tohumları mayıs ayında toprağa ekilir. Çıkan fidelerse ertesi yıl çiçeklenir.

ÇİÇEKLERİ: Zarif ve gösterişli çiçeklere sahiptir. Doğal olarak kırlık alanlarda, bahçedeki bordürlerde ve kenar bölmelerde oldukça dekoratif bir görüntü yaratır. Şifalı olan bu bitkiyi süs bitkisi olarak da yetiştirebilirsiniz. Temmuz-Ekim aylarında açan, papatyaya benzer ömürlü otsu bir bitkidir. Beyaz, pembe, sarı ve turuncu renklerdedir. Bir metreye varan çiçek sapları sert ve tüylü yaprakların ortasından çıkar. Kahverengi, şişkin ve hafif dikenli tohum kafası yüzünden kirpiotu olarak da adlandırılır. Sağlığınız için bu çiçeği birçok yerde kullanabilirsiniz. Günümüzde de dünya çapında yaygın olarak kullanılır. Dilerseniz, bitki çayı olarak, yağ ya da kurutulmuş köklerinden elde edilen tozunu kullanabilirsiniz. En çok solunum yolları hastalıklarında kullanılır. Boğaz enfeksiyonları, soğuk algınlığı ve bronşite iyi gelir. Ağrı kesici ve iyi bir ateş düşürücüdür. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Fidanlıklardan soğanını 3-10 TL’ye satın alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder