Sayfalar

7 Mart 2011 Pazartesi

Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)

Afrika menekşesi (Saintpaulia ionantha)


Çiçek sever insanların yakından tanıdığı bu bitkinin bir kaç fotoğrafı ile yazıma başlamak istiyorum.




Fam: Gesnariaceae
Cins: Saintpaulia Wendl. - Afrika menekşesi

Doğal olarak tropik Afrika'da yetişen bir kaç türü vardır. Küçük boylu otsu bitkilerdir. Bunlardan S. İonantha' nın saksı çiçeği olarak geniş ölçüde üretimi yapılır. 

Evlerde ve seralarda çokça yetiştirilen bitkilerin başında gelen Afrika menekşesi, gitikçe daha önem kazanmaktadır.

Çiçeklerinin rengi koyu mavi, mor, lacivert, koyu menekşe, kenarları beyaz, ortası mavi yada kırmızı, ya da  pembe, leylak, beyaz olabilir. Çiçekler, katmerli, yalınkat, veya kenarları düz ya da tırtıklıdır.



Toprak istekleri;

Afrika menekşesi yetiştiriciliğinde nötr veye çok az asitli toprak uygundur. Çok alkali toprakta sağlıksız, zayıf kök sistemi meydana gelir ve tomurcuk olusmasına karşın bunlar açmadan dökülürler. Hafif asidik ortam çiçeklerin daha canlı renklerde olmasını sağlar.

Toprağın pH sı pratik olarak turnusol kağıdı ile anlaşılabilir. Bunun için toprak saksı veya kap içine doldurulduktan sonra yağmur suyu veya destile su ile , saksının altından çıkıncaya kadar sulanır, turnusol kağıdı saksı tabağındaki suya batırılır, sarı renk alırsa asitli, mavi renk alırsa alkali demektir.Asitliliği gidermek için kireç taşı tortusuilave edilir ya da bir kap içine kireç taşı konulur üstüne su dökülür su iyice soğuyunca bu su ile sulanır. Toprak aklali ise ya yüksek asitli torf veya meşe kayın yaprak çürüntüsü ilave edilir.


         
Toprak karışımları;
                                          4 kısım iyi bahçe toprağı
                                          2 kısım dere kumu
                                          3 kısım yaprak çürüntüsü
                                          1 kısım  yanmış koyun veya sığır gübresi.
Torf' lu karışımlar;
                                         7 kısım torf + 3 kısım iyi bahçe toprağı
                           veya,      4 kısım torf +  1 kısım killi toprak,
                           veya       1 kısım torf + 1 kısım yaprak çürüntüsü,

Afrıka menekşelerine küçük saksı kullanılmalı saksı değiştirilmemelidir, ancak bitki kökleri saksıyı doldurup dip deliklerden çıkmaya başlayınca değiştirilmelidir.


Işık isteği:

Direk güneş almayan aydınlık yerleri sever, sarkmış yapraklar bitkinin çok fazla ışık aldığını, uzun ve sık büyümüş gövde  ve az çiçek de çok az ışık aldığını gösterir. Bu çiçeği evlerde yazın kuzey veya doğuya bakan cam önlerine, kışın ise batı ve güneye bakan pencere önlerine konulmalıdır.

Sıcaklık: 

Ortalama 22-25 C derecede hızlı gelişir ve çabuk çiçek açar, ani sıcaklık değişiklikleri özellikle düşüş durgunluk ve geç çiçeklenmeye sebep olur bu süre 3-5 ayı bulabilir, 5-8 C de canlılığını korur ama çiçeklenme ozelliğini kaybeder.

Nem :

Çok kuru ortama dayanır ancak çiçek açmaz. Doğal ortamında % 60-70 yüksek nem ister, bu ne nem oranı ev içlerinde  saksı tabağına konulacak  nemli kum, perlit, veya küçük çakıl taşları ıslatılarak çiçek saksısı üstüne oturtulur, tabaktaki malzemede su eksildikçe ilave edilir ancak burdaki su saksı altına değmemelidir. Yapraklarına su spreyi yapılmalı ama spreylenirken gölge ve rüzgarsız yerde yapılmalıdır.

 Menekşeler nemli ortamı sevdiklerinden evler için en uygun yer aydınlık mutfaklardır.

Sulama :

Afrika menekşesi bir su bitkisi değildir, saksı altlığına su doldurularak yapılan sulama hatalıdır, bu durumda  yaprak kıvrılmaları, kök çürümeleri ve ölümler olabilir.

En uygun sulama  toprağı kuru halde iken bolca sulanır  tabağına dolan su  bir saat sonra boşaltılır, bundan sonraki sulamalar toprak üstü tamamen kurumuş iken tekrarlanır ( drench-dry).  Sert sular kullanımamalı sirke ile yumuşatılmalıdır.

Gübreleme:

Toprak kuru iken gübre verilmemelidir. ortam sıcaklığı 20 C nin altıda ise yine verilmemelidir. Yaprak gelişimi için nitrat kapsayan bir gübre, daha sonra ise bol fosforlu gübre kullanılmalıdır.
          
Azot noksanlığı ; Zayıf büyür,yapraklar küçülür,yapraklarda sarı kahverengi leke olur. 

Fosfor noksanlığı ; Yapraklar küçülür, koyu mat renk alır,siyah lekeler olur,çiçeklenme ya çok az yada hiç olmaz.

Potas noksanlığı  ;
  Alt yapraklarda sararma,yaprak kenarlarında kahverengileşme olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder