11 Ekim 2013 Cuma

Papaya - carica

Türkiyede pek bilinmeyen bir tropik meyveden bahsedeceğiz ismi papaya bakalım nasıl bir meyve papaya yada kavun ağacı

Papaya Meyvesi

(Carica papaya Linn.)



Papaya aslen bir tropikal Amerika bitkisidir ve Filipinler gibi ülkelerinde en önemli mahsüllerindendir ayrıca büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir. Yüksek A ve C vitamin içeren bir meyvedir.
Papaya’nin cekirdekleri ve meyvesinde, proteinlerin eritiminde yardimci olan ve sindirimi kolaylastiran papain vardir. Rejim yapanlar icin tavsiye edilen Papaya meyvesi vücuttaki yağların erimesinde büyük bir rol oynar. Ayrıca Papaya meyvesinin kabukları etlerin yumuşak bir kıvama gelmesini sağlar. Bunun icin Pisireceginiz veya kizartacaginiz etleri Papaya meyvesinin kabuğuna sarıp bir kac saat beklettin. Meyvenin kendisi hafif tatlı bir tada sahiptir yenirken bir kaç damla limon suyu, şeker ilavesi ile tadı değişip farklı bir Aroma ortaya çıkar. Papaya Meyvesinin 100 gr’ında 13 kcal vardır. Ayrıca meyve, demir, kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ile A, B1, B2, C vitaminleri ve karoten’e sahiptir. Papaya meyvesi içinde bulunan maddelerden ve Papainden dolayi vücudtaki yağlari eritir ve hazmı kolaylaştırır.Meyvenin icinde ufak ufak siyah çekirdekleri vardir. Diğer bildiğimiz meyvelerden farklı olan bir yönü de bu çekirdeklerin de yenilebilmesidir. çekirdeklerin tadı Tere ile aynıdır. Salataların içine konarak yenilen çekirdekler Terenin verdiği tadı vermiş olur.

Gereken İklim ve Toprak Özellikleri

Papaya en iyi , sıcaklığı 25-30 derece arası olan ve nemli bölgelerde yetişir.Papaya bol güneş ışığı ister rüzgardan korunmalıdır ve geniş aralıklı topraklara uyumludur.En iyi , süzücülüğü iyi ve hafif dokulu toprakta büyür.Süzücülüğünün iyi olması toprağın nemli olması için gerekmektedir.

Faydaları ve Kullanım Alanları

Ham papayalar sebze haşlamalarında,salatalarda ve turşularda kullanılabilir.Ayrıca papayalar vücutta protein yıkımını sağlayan papain adlı maddenin üretiminde kullanılır.Papain sıklıkla yemeklerde,eczacılık ve kozmetik sektöründe kullanılır.Papain ayrıca temizleyici losyonlarda,yüz kremlerinde ve diş macunlarında kullanılır.Ayrıca ham papaya çekirdeğinden çıkarılan özel bir bileşik erkeklerde verimliliği arttırır.Ayrıca bazı bilimsel araştırmalar sonucunda papayanın kanseri önleyici özelliği olduğu ortaya çıkmıştır.

PAPAYA Yetiştiriciliği

Fidan Dikimi

En az 3-4 çekirdek kullanılmalıdır ve çekirdekler iyi bir toprakla örtülmelidir bunudan 2 ay sonar bitkiler toprağa ekmek için hazır olacaktır.Ekimden once 45 cm’lik bir çukur kazılmalıdır ve buraya 2,5 cm uzağa bitkinin sarılması için bir kazık çakılmalıdır.

Gübreleme

Gübre uygulamaları toprak analizlerine göre olmalıdır.Aşağıdaki gübreler tavsiye edilmektedir;Azot(N)Fosfat(P2O5)Potasyum hidrat(K2O)Magnezyum(Mg)

Sulama


Papaya en iyi yıllık yağışı 1200 mm-1500 mm arası olan yerlerde büyür.Papaya normal şartlar altında sulanmaz.Sadece kuraklık zamanı sulanır.Yeni toprağa ekilmiş papayaları büyüyüp yeterli hale gelene kadar sulayınız.Yeni ekilmiş papaya tohumları haftada bir , ürün verecek papayalar da her hafta sulanmalıdır.

Yabani Ot Kontrolü

Bitkilerin etrafındaki toprağın düzgün işlenmesi için topraktaki tüm otlar temizlenmelidir.Otları elle,çapayla ve toprağı yüzeysel olarak işleyerek temizleyebilirsiniz.Toprağı elle temizlemenin ardından yoğun bir bakım gerekebilir çünkü bu ot temizleme işlemi sırasında bitkini toprağın besleyici kısmındaki kökleri zarar görmüş olabilir.Kuraklık boyunca bitkinin etrafını samanla kapatmak bitkinin etrafındaki otların büyümesini kontrol etmeye yarar ve nemi korur.

Zararlıların Kontrolu

Zarar gören ağaçlar ortamdan uzaklaştırılmalıdır ve %10 formalin solüsyonu uygulanmalıdır. Önerilen miktarda mantar ilacı püskürtme makinası ile ağaçlara atılır. Bu uygulama 7-10 gün aralıklarla tekrarlanır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
*******************************************************************
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Papaya


Papaya
Koeh-029.jpg
Bilimsel sınıflandırma
Alem:Plantae (Bitkiler)
Bölüm:Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf:Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım:Brassicales
Familya:Caricaceae
Cins:Carica
Tür:C. papaya


Binominal adı
Carica papaya

PapayaCarica papaya (kavun ağacı) bitkisinin meyvesi ve Carica cinsinin bir üyesi.
Papaya'nın ana vatanının Güney Meksika ve Orta Amerika olduğu sanılmaktadır. Ona "kavun ağacı" meyvesine de, kavun ağacı yemişi denmektedir. Çünkü papayanın bir çeşidinin meyvesinin görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağına yakındır. Papayanın,Hawaii,Tayland ve Meksika olmak üzere üç çeşit tanınmış türü vardır,bununla birlikte Maridol Papaya,Cüce (Dwarf) Papaya,Florida Jack Papaya,Çilek(strawberry) Papaya ...v.s başkaca türleri ve kültür çeşitleri de mevcuttur. Hawaii çeşidi olgunlaştığında, kabuğu sarı renkte olan armut biçimindeki meyvelere sahip olmaktadır ve bu meyvelerin eti de, parlak portakal renginde ya da pembemsi olmaktadır. Tam ortasında küçük siyah tohumlar bir arada bulunmaktadır. Meksika çeşidi ötekilerden daha büyük meyvelere sahiptir. Her bir meyve yarım metre boyundadır ve yaklaşık 5 kg. gelmektedir.Tayland türü papayalar ise daha çok diyet salataları ve çeşitli yemeklerin yapımında kullanılmakla her ne kadar dağ papayası veya babako gibi akrabaları kadar olmasada diğer carica papaya türleri içinde soğuğa dayanıklığı ile bilinmektedir.
Papayaya, Avustralya'da "papaw" ya da "pawpaw", Brezilya'da "mamao" adları verilmektedir. Çalı ya da ağaç görünümündeki papaya, güneş ve suyu sevmesi yönüyle Kamkat ve Durian gibi Tropikal iklimin ağacıdır.Olgunlaşmadan toplanan papayalar ise, sebze olarak kullanılmaktadır.Papaya çiğ olarak yenebildiği gibi pişirilerekte yenebilir. Özellikle olgunlaşmamış meyveler zararlı etkilerinin önlemesi için pişirilerek yenmektedir. En dayanıklı carica papaya türleri en fazla -2 derece ısıya dayanabilmektedir. Bir papaya ağacının en fazla 8 yıllık ömrü bulunmaktadır. Papaya tohumdan çoğalabilmekle beraber, kendi kendini tozlayamadığından meyve üretimi için 2 veya daha fazla ağacın bir arada yetiştirilmesi gerekir.
Günümüzde pek çok ülkede Carica Papaya'nın kültür türleri yetişir bunlar hızlı büyür, 3 yıl içinde meyve verir ancak tıpkı diğer carica papaya ailesi üyeleri gibi dona karşı dirençleri çok azdır. Papaya'nın meyve sineği gibi meyve üretimini sekteye uğratıcı zararlıları vardır, bununla birlikte ağaç bir kısım virüslere karşı da hassastır, mesela 1990 yılında ortaya çıkan "papaya ringspot virüsü" Hawai'deki neredeyse bütün bir papaya endüstrisini ortadan kaldırmıştır. Ne yazık ki halen dahi ortaya çıkan bu virüse karşı organik veya konvansiyonel bir mücadele yolu bilinmemektedir. Bununla birlikte bu virüse karşı Sun up ve Rainbow Carica Papaya türleri genetik olarak modifiye edilmek zorunda kalmış ve Hawaideki papayaların %80'i bu genetik olarak modifiye edilmiş veya hibrit ağaçlarla değiştirilmiştir. Ancak bu metotunda tohum stoklarında kirlenmeye yol açma durumu sözkonusu olmuştur.
Papayanın meyvesi; demirpotasyumkalsiyum fosfat mineralleri ve A, B1, B2, B5 ve C vitamini yönünden zengindir.Ayrıca papaya'nın karaciğer kanserine karşı içerdiği likopen sayesinde koruyucu bir etkisi olduğu ve yine bağışılık sistemini güçlendirdiği iddia edilmektedir. Tohumu çeşitli bakterilere karşı antibakteriyel koruyucudur, ayrıca böbreklere karşı tohumunun yararlı etkisi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca şampuan endüstrisinde de papayadan yararlanılmaktadır.
Bununla birlikte çok aşırı papaya tüketimi tıpkı havuçta olduğu gibi beta karoten fazlalığından alerjiye yol açabilmektedir,zira 100 gr papaya 6 gr.kadar Betakaroten içerir.
Yine,olgunlaşmamış papaya meyvelerinin içerdiği lateks konsantrasyonu yüzünden rahim kasılmalarına ve düşük tehlikesine neden olabileceği iddia edilmektedir. Bunun yanında fareler ve maymunlar üzerinde yapılan deneylerde papaya tohumu ekstresinin aşırı dozajının doğum kontrol hapı gibi etki gösterip, hamile kalmayı engellediği, düşük dozunun ise doğmamış çocuklara herhangi bir zararının olmadığı tespit edilmiştir.Bu sebeple hamilelerin dikkatli kullanması gerekir.
Bunun yanında papayanın meyveleri, yaprakları, tohumları v.s parçaları vücüttan asalak solucanları ortadan kaldıran, parazit önleyiciantihelmintik alkoloit içerir. Düşük dozlarda bunun herhangi bir zararı olmazsa da aşırı yüksek dozlarda tehlikeli olabilir.
Resim yazısı ekle







Papaya resimleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top