18 Ocak 2014 Cumartesi

Goji Berry, Lycium Barbarum, (Mutluluk Meyvesi)




Goji Berry, Lycium Barbarum, (Mutluluk Meyvesi)
--------------------------------------------------------------------------------

Goji küçük yumuşak meyveleri olan 1,700 yıl boyunca Tibet'te üretilen çalı formunda bir bitkidir. Tibetliler yüzlerce yıl gojiden yaptığı ilacı, böbrek ve karaciğer tedavisinde kullandılar. Goji, Tibet'te kolesterolu ve kan basıncını düşürmek için kullanılır, ve kanı temizler. Goji meyvelerinin, göz problemlerinin tedavisinde faydalı var, kırmızı noktalar, sedef hastalığı, alerjiler, uykusuzluk, kronik karaciğer hastalığı, şeker hastalığı ve tüberkülozun gelişimini engeller. Goji meyveleri, Tibet'in insanları tarafından ömür uzunluğunu artırmak için ve kuvvet verici olarak kullanılır.

Goji, inanılmaz şekilde sulu ve tatlıdır, tadı bir yabanmersini ve bir kirazın arasında goji bitkisinin sağlığımıza çok, faydası olduğu için. hiç bir parçası atılmaz ve, kullanılabilir, Parlak kırmızı meyve, lezzetli tazedir. Yapraklarından, mükemmel çay yapılır. ayrıca yapraklar ve saplarından yağ yapılır
Kurutulan Goji , bir kuru üzüm olarak aynı önemli bir besindir. goji, hasırlara serilir, ve kurutulur

Gojinin şaşırtıcı, yararlı özelliklerin bir kısmı;1.(Arı poleninden altı kere daha yüksek) 19 amino asiti içer, yaşam için gerekli olan protein-kapsayan bütünüyle sekiz ayrı yapı taşı vardır.
2. 21 iz mineralini içer, germaniumu kapsar, bir anti-kanser iz minerali nadiren, yiyeceklerde bulunur.
3. Bu küçük yumuşak meyvelerde, 13% protein vardır, kepekli buğdaydan daha yüksektir!
4. Antioxidant carotenoidsin tam bir tayfını içer, (Düzenli havuçlardan daha iyi bir kaynak) betayı caroteneye kapsar ve Zeaxanthin (Gözleri korur). Goji küçük yumuşak meyveleri, bütün bilinmiş yiyeceklerin en zengin carotenoids kaynağıdır. dünyada en yüksek antioxidant yiyeceklerinden biridir.
5. 1 gramında portakaldan yüzlerce kat c vitamini içerir.
6. B vitaminlerini içerir, yiyeceği enerjiye döndürmek için zorunlu.
7. Vitamini E'e (Çok nadiren meyvelerde bulunur, tahıl ve tohumlarda sadece) %8 içerir. Beta Sitosterol'a içerir, anti-alevlendirici bir ajan. Sitosterolun hem de, kolesterolü düşürdüğü beta, ve oldu, cinsel iktidarsızlık ve serilmiş büyütmeye davranırdı.
9. Hormonların ve beyin ve sinir sisteminin düzgün iş görmesi için vücudun üretimi için gerektirilen gerekli yağlı asitleri içerir.
10. Cyperone'yi içerir, kalp ve kan basıncına faydası olan, adetle ilgili rahatsızlığı hafifleten bir sesquiterpene, ve boyunla ilgili kanserin davranışında kullanıldı.
11. Solavetivone, güçlü bir anti fungal ve anti-bakterilerle ilgili bileşiği içer.
12. Physalin'i içer, löseminin bütün büyük tiplerine karşı aktif olan doğal bir bileşik. O, splenici normal ve tümör-yön farelerinde doğal katil hücre faaliyetine artırmak gösterildi, geniş tayfla anti-kanser, sonuçlandırır.
O hem de, karaciğer iltihabı b.-13 için davranışta kullanıldı. Karaciğer tarafından Choline'yi üretmek için kullanılan Betaine'yi içer, sinirliliği sakinleştiren, hafızayı arttıran, kas büyümesini terfi ettiren, ve yağlı karaciğer hastalığına karşı koruyan bir bileşik. Betaine hem de, vücudun enerji tepkilerinde methyl gruplarını sağlar, ve homocysteinenin düzeylerini azaltmaya yardım edebilir, kalp hastalığında başlıca bir risk faktörü. O hem de, DNA'i korur

Üretim ve Çoğaltma
Lycium barbarum botanik ismi ile bilinen harika goji bitkisi, Himalaya bölgesine özgü olduğu ve doğal ortamda yetişen Goji birçok diğer Asya topraklarındada bulunur, kırk değişik çeşit batı Çin, Moğolistan ve Tibete yayılmıştır.


Goji bitkisini büyütmek kolaydır: Bitkiler, toprağın neredeyse herhangi bir tipinde büyütülebilir. Hafif-kumlu, orta-kuvvetli toprak, ve ağır-kil, v.b toprak tiplerinde, çiçek açmaya yönelir,
Goji küçük yumuşak meyve bitkisi, kısmi gölge veya bol güneşi tercih eder; Bol güneşte daha çok Goji meyve üretimiyle sonuçlanacak. Goji bitkisi, seçim yapmaz, yine de sırılsıklam, ıslak koşullarda iyi büyür, bir defa büyümeye başladı mı, göreli olarak kurak yaz günlerini de tölere edebilir. . Uç noktadaki sıcaklıkta bazı gölgeleme, soldurmayı engellemek için arzu edilirdir.

Goji bitkileri, güneş ışığını sever, -27 ; + 39 C soğuk ve sıcaklığı hoş görebilir. Goji bitkisinin tohumları, çok küçüktür, domates tohumlarının boyutu kadar. Goji 3 metre uzunluğunda kalın bir çalı görünümü vardır.. Goji bitkisi, çok dayanıklı bitkidir, ve genellikle, büyümek için gerekli besinleri çok iyi emzinleyen yetenekli geniş bir kök sistemi vardır. Bu geniş kök sistemi, kuraklığa çok hoşgörülüdür.
2 yaşında olduğu zaman meyveye başlar. Tam verim 4-5 yaşında olan Goji bitkilerinden beklenebilir, 6 aylık genç bitkilerde çiçek ve meyve görülebilir.

Goji bitkisi, kapalı yerde büyütülebilir, eğer yeteri kadar ışık sağlanırsa, her gün en azından 8 saat boyunca direkt güneş ışığını alabilen bir pencere önüne yerleştirilebilir. En iyi sonucu bahçe dış mekanlarda verir yinede başarılı bir şekilde kapalı yerde büyüyebilir.

Goji bitkisini kapalı alanda büyütmeyi seçersen, çiçekleri el ile tozlaştırman gerekecek, Tozlaştırma için basitçe, tek tek çiçeklere dokunarak, polenlerin bir çiçekten , diğer çiçeğe geçmesini sağlaman gerekecek

En iyi çoğaltma şekli tohumladır , tohumla ebeveyinlerinin birebir aynısı bitki elde etmek mümkündür. Sera gibi kapalı alanda , çimlenme, genellikle iyi ve çabuktur, normal olarak, tohumlar serada ocak şubat gibi ekilip erkenden gelişmeleri sağlanır .Olgun meyvelerden alınarak hiçbir işleme tabi tutmadan ekilen tohumlar ,kurutularak depolanan tohumlardan daha erken ve kolay çimlenirler Tohumlar, eyer depolanacaksa serin bir yerde güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
Fideler yeteri kadar büyüdüğü zaman, bireysel kaplara alınarak dış ortama alışmaları periyodik olarak sağlanmalıdır . Eğer büyüme, yeterliyse, sonbaharda sürekli konumlarına eklebilir. genellikle genç bitkilerin dış ortama dikimleri 1 kış geçtikten sonraki yıl olması daha doğrudur . Çalı gibi büyümeyi cesaretlendirmek için genç bitkilerin uç sürgünleri dışarı bükülmelidir

Çelikle çoğaltma ; Temmuz-Ağustos gibi alınan , yarı odunsu çelikler kapalı bir ortamda kolayca köklendirilir. Yarı odunsu çelikler 5 göz ve 10 cm hazırlanır ve torf perlit veya torf kum karışımı harç doldurulmuş 1- 1,5 litrelik üretim kaplarına dikilerek köklenmeye alınır. Temmuz Ağustos. Köklenme yüzdesi [78]..

Küçük yumuşak meyveleri biçmek, meyvenin, olgun olduğu zaman erken sonbahara geç yazda toplanır. Göreneksel olarak bambu hasırlarında ince yayılır, ve %50 gölgeli güneş ışığında kurutulur. Çiftçiler, kurutma süreci esnasında elleriyle meyveye dokunmamak için çok dikkatli olmalıdır çünkü bu, neredeyse siyah, arzu edilmeyen bir görünüme sebep olacak.

Kaynak:
http://www.ibreliler.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
back to top